+

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΙΚΠΑ

Τρία χρόνια μετά, το κτήριο ρημάζει παρά τα προσχήματα «αξιοποίησης».  

Με την πανηγυρική αθώωση των κατηγορουμένων και χειροκροτήματα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου έληξε η δίκη των τεσσάρων φοιτητών στο Ηράκλειο, οι οποίοι κατηγορούνταν για τα γεγονότα γύρω από την Κατάληψη του παλαιού ΠΙΚΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2011. Στους τέσσερις είχαν αποδοθεί βαρύτατες κατηγορίες μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση του κτηρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Οι τρεις φοιτητές και μία φοιτήτρια δικάζονταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και  κατασκευή βομβών ενώ οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στα επεισόδια καταγγέλλοντας την αστυνομική βία που ασκήθηκε εις βάρος τους. Στις απολογίες τους παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά όχι στα επεισόδια ενώ οι συνήγοροί τους μίλησαν για κατασκευασμένη σκευωρία εις βάρος των φοιτητών. Ο Εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών ενώ και οι καταθέσεις των αστυνομικών δεν έπεισαν το δικαστήριο πως ήταν τα συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στις συμπλοκές που είχαν τότε διαδραματιστεί. 

Με πρόσχημα την… Υγεία των πολιτών 

Η κατάληψη στο παλιό κτήριο του ΠΙΚΠΑ, στο κέντρο του Ηρακλείου λειτουργούσε για δύο χρόνια οργανώνοντας δράσεις αλληλεγγύης, προβολές ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής, στις περιγραφές τους, την ημέρα της εκκένωσης δήλωναν πως τα μέλη της κατάληψης δεν είχαν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αντιπαρατέθηκαν και οι ίδιοι με τους αστυνομικούς που ανέλαβαν την όλη επιχείρηση. 

Το κτήριο εκκενώθηκε με εντολή του τότε διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης και πρώην βουλευτή Μ. Φραγκιαδουλάκη με το πρόσχημα της κάλυψης υγειονομικών αναγκών των πολιτών του Ηρακλείου ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν «χτίσει» με τούβλα τις εισόδους και τα παράθυρα για το φόβο ανακατάληψης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το κτήριο παραμένει αναξιοποίητο και πλήρως εγκατελειμένο. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.01.2014