ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Παράδειγμα αλληλεγγύης και απάντηση στο ρατσιστικό μίσος δίνει μια γειτονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά τον εμπρησμό, με ρατσιστικά κίνητρα, στο μαγαζί ενός μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Οι κάτοικοι της περιοχής του Λάκκου, Έλληνες και ξένοι, ανέλαβαν πρωτοβουλία για να ξαναστηθεί το μικρό παντοπωλείο και να στείλουν ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, σε μια πόλη που φιλοξενεί πλέον αρκετές χιλιάδες μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου όταν άγνωστοι έριξαν στο μικρό παντοπωλείο της οδού Γιαμπουδή εμπρηστικό υλικό, πιθανότατα μολότοφ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περίοικων. Το μικρό μαγαζάκι εξυπηρετούσε για χρόνια τόσο τους ντόπιους όσο και αρκετούς μετανάστες κάτοικους της περιοχής, ενώ με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του είχε γίνει και σημείο ανταλλακτικού εμπορίου όπου ανταλλάσσονταν αγαθά μεταξύ των κατοίκων χωρίς την παρεμβολή χρήματος. Απ’ ό,τι φαίνεται το συγκεκριμένο κατάστημα μπήκε στο στόχαστρο ρατσιστικών κύκλων στο Ηράκλειο, τόσο για την επιτυχημένη παρουσία του στη γειτονιά όσο και επειδή αποτελούσε τόπο συνάντησης μεταναστών της περιοχής.

Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν γρήγορη αλλά δεν απέτρεψε την ολοσχερή καταστροφή του καταστήματος, ενώ κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ήταν εκεί και ο ιδιοκτήτης καλώντας απεγνωσμένα σε βοήθεια, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Το ξημέρωμα βρήκε ολοσχερώς καμένο το ισόγειο του κτιρίου όπου στεγαζόταν το παντοπωλείο και όλα τα εμπορεύματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Ωστόσο, το πρώτο σοκ από την επίθεση ακολούθησε η αποφασιστικότητα της γειτονιάς για να βοηθήσουν τον μετανάστη να ξανασταθεί στα πόδια του. Ολόκληρη η γειτονιά ανέλαβε το καθάρισμα του κτιρίου με τις προσφορές για βοήθεια να ξεπερνούν τα όρια της συγκεκριμένης περιοχής. Για το θέμα φτιάχτηκε και ειδική σελίδα στο facebook όπου εκατοντάδες Ηρακλειώτες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους όχι μόνο ηθικά αλλά και με προσφορές από επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Τον μετανάστη από το Μπαγκλαντές δέχτηκε στο γραφείο του την Πέμπτη ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς στο Δήμο. Όλοι τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον μετανάστη καταδικάζοντας τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, ενώ από την πλευρά του Δήμου εξετάζονται και τρόποι έμπρακτης βοήθειας που μπορεί να προσφερθεί για την επαναλειτουργία της μικρής επιχείρησης.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 18.11.2014