+

«Η ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»

Οποτε υπάρχει ένταση στον χώρο του ποδοσφαίρου, στο σπίτι του 77χρονου Βασίλη Κατσούλη στα Χανιά ζωντανεύουν οι μνήμες από τη δική του ιστορία. Είναι ο πατέρας του τελευταίου νεκρού των ελληνικών γηπέδων, του Κώστα Κατσούλη, φιλάθλου του Εθνικού, που χτυπήθηκε σφοδρά από χούλιγκαν του Ηρόδοτου στο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για τη Γ’ Εθνική, τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Ηράκλειο. 

Η οικογένεια του θύματος δίνει μάχη εδώ και τέσσερα χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη του παιδιού της, βλέποντας όμως όλους τους συλληφθέντες ως δράστες της επίθεσης να βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής.

Στις 21 Φεβρουαρίου δόθηκε ακόμα μία αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ενώ στο εδώλιο κάθονται συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι, δύο εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 και 16 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, και για τους δύο έχει παραχωρηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Σε μία από τις περιπτώσεις η απόφαση αναστολής πάρθηκε μετά την κατάθεση ψευδομάρτυρα ότι γνωρίζει τον πατέρα του θύματος και πως και ο ίδιος επιθυμεί την αποφυλάκισή του.

«Είναι ψέμα, δεν γνωρίζω καν τον άνθρωπο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης.

Η δίκη για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη είχε σημαδευτεί από την (ανεπιτυχή) προσπάθεια γιατρών και ιατροδικαστών να εμφανίσουν τον θάνατο ως προερχόμενο από φυσικά αίτια. Αλλά και από την καταγγελία της μητέρας ενός εκ των κατηγορουμένων ότι στην επίθεση στον Κατσούλη συμμετείχαν τουλάχιστον άλλοι τρεις νεαροί, γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου, που προστατεύονται από μια ιδιότυπη ομερτά.

Για τους τρεις αυτούς η υπόθεση μπήκε στο αρχείο μετά από μια αμφιλεγόμενη προανακριτική διαδικασία της Αστυνομίας.

«Η ανοχή και η ατιμωρησία είναι η πηγή όλων των κακών στο ελληνικό ποδόσφαιρο», λέει ο χαροκαμένος πατέρας στην «Εφ.Συν.», καταγγέλλοντας ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικών, Δικαιοσύνης, αστυνομίας και παραγόντων, που εμποδίζει την κάθαρση στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

«Ο μαινόμενος και οπλισμένος Σαββίδης είναι προϊόν του ίδιου αυτού σάπιου συστήματος που πήρε και το δικό μου το παιδί. Οσα έγιναν στην Τούμπα είναι κομμάτι μιας οικονομικής και πολιτικής μαφίας που ακουμπά όλες τις ομάδες, αλλά επεκτείνεται και πέρα από αυτές» λέει ο ίδιος.

Για τη Ν.Δ.

«Είδα με ενδιαφέρον τον κ. Κικίλια από τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει στην τηλεόραση πως η ελληνική κοινωνία είναι απαυδισμένη με όσα παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας και για τις εξαρτήσεις της κυβέρνησης από οικονομικούς παράγοντες, προφανώς εννοώντας τον Σαββίδη. Η εξάρτηση, όμως, του πολιτικού προσωπικού από τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου δεν προέκυψε τώρα ξαφνικά. Ηταν ο ίδιος ο κ. Κικίλιας στη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως όταν δολοφονήθηκε ο Κώστας. Με είχε πάρει τηλέφωνο μάλιστα τότε, όταν ο Κώστας χαροπάλευε, για να μου εγγυηθεί πως θα κάνει τα πάντα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ωστόσο, η προανακριτική διοικητική εξέταση της αστυνομίας, της οποίας προΐστατο, δεν απέδωσε καμία ευθύνη και σε κανέναν για τα γεγονότα στο γήπεδο, χαρακτηρίζοντάς τα “τυχαία” και “απρόβλεπτα”. Ούτε για το γεγονός ότι βρίσκονταν μόνο δύο αστυνομικοί στο γήπεδο για 1.500 οπαδούς» λέει ο κ. Κατσούλης.

Kαι συμπληρώνει

«Εγινε ολόκληρη επιδρομή μιας ομάδας χούλιγκαν από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη χωρίς καμία προσπάθεια των αστυνομικών να την αποτρέψουν και όταν ο Κώστας μπήκε μπροστά για να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που ήταν στο γήπεδο, βρέθηκαν να τον χτυπούν με μένος στο κεφάλι ακόμα και όταν είχε πέσει στο έδαφος. Ωστόσο, η έκθεση της αστυνομίας δεν έδειξε τον παραμικρό υπαίτιο, περιγράφοντας εντελώς γενικά όσα διαδραματίστηκαν. Το χαρτί αυτό αποτέλεσε τη βάση για να πέσουν στα μαλακά όλοι οι ένοχοι για τον θάνατο του παιδιού μου».

Για τον Αυγενάκη

Ακόμα πιο προκλητική ήταν η στάση του βουλευτή Ηρακλείου και σημερινού γραμματέα της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, όπως περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης:

«Δέκα μέρες μετά την κηδεία του Κώστα, ο Ηρόδοτος κλήθηκε σε απολογία από την ΕΠΟ καθώς επίκειτο η τιμωρία της ομάδας μετά τα όσα έγιναν στο γήπεδο. Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. έκρινε σκόπιμο να συνοδεύσει τους παράγοντες του Ηροδότου στην Αθήνα και μάλιστα να παραβρεθεί στην απολογία τους, όπως ενημέρωσε ο ίδιος (στις 14/10/2014) με δελτίο Τύπου τα τοπικά ΜΜΕ της περιφέρειάς του. Γιατί άραγε βρέθηκε εκεί και προς ποια κατεύθυνση πίεσε με την παρουσία του ενώ ακόμα ήταν ζεστό το σώμα του παιδιού μας;» αναρωτιέται στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης.

«Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη συνέχεια, και αφού επιβλήθηκε τελικά η τιμωρία στην ομάδα, προφανώς για να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία, ο κ. Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το θέμα, προωθώντας το αίτημα του Ηρόδοτου για ανάκληση της ποινής στέρησης 15 βαθμών. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ενας άνθρωπος είχε δολοφονηθεί στο γήπεδο και ένας πολιτικός ζητούσε να μην τιμωρηθεί η ομάδα που ευθύνεται για τα επεισόδια. Τι μήνυμα περνούσε αυτό στον αθλητικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία; Τον καλώ ακόμα και τώρα να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση δολοφονίας του παιδιού μου».

Και συνεχίζει ο κ. Κατσούλης: «Ας μην παριστάνουν λοιπόν τους έκπληκτους όλοι σήμερα για τις στενές σχέσεις της πολιτικής με τη βία στα γήπεδα. Το φαινόμενο Σαββίδη είναι αποτέλεσμα διαχρονικού εναγκαλισμού του πολιτικού συστήματος με τους επιχειρηματίες και τις ΠΑΕ».

Ο Βασίλης Κατσούλης λέει πως δεν περιμένει πολλά από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διακοπή του πρωταθλήματος και τις όποιες πιθανές κυρώσεις ανακοινωθούν.

«Το μαχαίρι πρέπει να μπει πιο βαθιά και να ξεριζώσει κάθε σχέση της πολιτικής με τον επαγγελματικό αθλητισμό και τους στρατούς των οπαδών-ψηφοφόρων, οι οποίοι βρίσκονται υπό την κηδεμονία της μαφίας των ναρκωτικών και των στημένων αγώνων. Με ημίμετρα δεν θα λυθεί τίποτα» καταλήγει ο ίδιος, ευχόμενος ο γιος του να παραμείνει ο τελευταίος νεκρός στα ελληνικά γήπεδα.

(Κεντρική φωτογραφία: O Β. Κατσούλης (στο μέσον και η σύζυγός του δεξιά) με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» στην πρώτη δίκη για τον θάνατο του παιδιού τους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 17.03.2018