Η ΚΡΗΤΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την κατ’ αρχήν συγκατάθεση των δημάρχων της Κρήτης εξασφάλισε η αναθεωρημένη πρόταση του Γιάννη Μουζάλα για μεταφορά 2.000 προσφύγων στο νησί, σε μικρότερες όμως δομές φιλοξενίας.

Σε χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων αποφασίστηκε πως ο αριθμός αυτός είναι απόλυτα διαχειρίσιμος από τους φορείς της Κρήτης, ωστόσο αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ζήτησαν να δοθεί ακόμα και έγγραφη δέσμευση από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον ο όγκος των ροών προς την Κρήτη.

Οι δήμαρχοι του νησιού ήταν από την αρχή αρνητικοί στη δημιουργία ανοιχτών δομών τύπου hotspot και το σημείο που έγειρε την πλάστιγγα στην απόφασή τους ήταν η επιλογή που έδωσε ο κ. Μουζάλας για φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα ή σε μικρά ξενοδοχεία, για τα οποία μάλιστα δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καλυφθεί το κόστος του ενοικίου αλλά και βασικά έξοδα ανακαίνισης με έξοδα της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

Με αυτά τα δεδομένα και βάζοντας στην άκρη ξενοφοβικές φωνές που ακούστηκαν και στο εσωτερικό του νησιού, οι δήμαρχοι πήραν θετική απόφαση ζητώντας να υπάρξει αναλογική κατανομή των 2.000 αυτών ανθρώπων με βάση τον πληθυσμό των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν σημαντικές απορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η φιλοξενία των προσφύγων.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τον τρόπο υπαγωγής των διαμερισμάτων και των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα φιλοξενίας, για τα θέματα ασφάλειας και σίτισης των προσφύγων κ.λπ.

Για όλα τα επιμέρους θέματα πρόκειται να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον κ. Μουζάλα μια 7μελής επιτροπή με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη,

Επιμένει ξενοφοβικά

Την πλάτη στη συνεδρίαση των δημάρχων γύρισαν οι Κρητικοί βουλευτές της Ν.Δ., διαβλέποντας τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.

Σε ανακοίνωσή τους οι Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Πλακιωτάκης (και η Ολγα Κεφαλογιάννη ως καταγόμενη από την Κρήτη) τονίζουν προκαταβολικά πως «η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση, δεν στηρίζει καμία πρωτοβουλία αν δεν έχει προηγηθεί η παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος».

Η ανακοίνωση αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στην προσωπική αντιπαράθεση του γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη με τον δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινό (υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ). «Κάνουμε σαφές στο προεδρείο της ΠΕΔ Κρήτης ότι οι καταστάσεις απαιτούν καλύτερη συνεννόηση πριν από οποιαδήποτε ενέργεια και σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κρήτης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ συμμετείχαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρδάκης, Ηγουμενίδης, Θραψανιώτης), ο Σπύρος Δανέλης (Ποτάμι), ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ) και εκπρόσωπος του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων της Κρήτης, και παρότι είχαν προσκληθεί, απείχαν οι Κρητικοί βουλευτές της Ν.Δ. εκπέμποντας επίτηδες και σταθερά ξενοφοβικό σήμα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.09.2016