+

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΩΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Στο εδώλιο οδηγούνται αύριο 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης διωκόμενοι από τους ίδιους τους καθηγητές τους για κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πριν από έξι χρόνια.

Η υπόθεση των 12 φοιτητών έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και τα κόμματα της Αριστεράς καθώς αποτελεί την πρώτη δίωξη για φοιτητικές κινητοποιήσεις από την εποχή της χούντας.

Οι φοιτητές δικάζονται για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία του ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2011, αντιδρώντας στην απόφαση των καθηγητών τους να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Το Φυσικό Τμήμα του Ηρακλείου υπήρξε το μόνο πανελλαδικά που αποφάσισε να «τιμωρήσει» τους φοιτητές για τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν εκείνο το εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέλευσης του τμήματος οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της Πρυτανείας, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

Οι κατηγορίες

Σήμερα, οι 12 από αυτούς οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας» ύστερα από δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας βασισμένος σε απανωτές αναφορές που δέχτηκε από τους ίδιους τους καθηγητές τους και ενώ έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά από το Πανεπιστήμιο με στέρηση ακόμα ενός εξαμήνου.

Η αντιπαράθεση φοιτητών-καθηγητών στο Φυσικό της Κρήτης είχε υπόβαθρο, καθώς πολλά από τα μέλη ΔΕΠ του συγκεκριμένου τμήματος είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μνημονιακών νόμων στην Παιδεία, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν είχαν αρνηθεί για πολιτικούς λόγους να συμπεριλάβουν δύο αριστούχους φοιτητές σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος.

Για τη διαμάχη αυτή έχει πάρει θέση σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης, με αποφάσεις και ανακοινώσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηρακλείου και Ιεράπετρας, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, των τεσσάρων ΕΛΜΕ του νησιού, των συλλόγων δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων.

Επίσης στο πλευρό των φοιτητών έχουν ταχθεί αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνολικά 23 φοιτητικοί σύλλογοι από αντίστοιχες σχολές του ιδρύματος.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και το ΣΕΚ.

Σημαντικότερη όμως παρέμβαση υπέρ των φοιτητών είναι αυτή των ίδιων των ακαδημαϊκών δασκάλων κυρίως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και από Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Συνολικά 70 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, σε κείμενό τους επέκριναν τη στάση των καθηγητών του Φυσικού, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για την ένταση, αφού, όπως αναφέρεται, εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναπλήρωση των χαμένων από τις φοιτητικές καταλήψεις ημερών της εξεταστικής.

Μάλιστα οι 70 καθηγητές έχουν δώσει ξεκάθαρα πολιτικό στίγμα στη συγκεκριμένη δίκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

«Η υπόθεση των 12 φοιτητών δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές (…), δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας.

»Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια, αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του».

Τον περασμένο Μάρτιο, πριν από την αναβληθείσα δικάσιμο, στο πλευρό των φοιτητών είχε ταχθεί και η τότε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της, στην οποία ανέφερε ότι «οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έχει κάνει με δημόσια δήλωσή της και η πρώην αντιπρύτανης και υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη, αναφέροντας:

«Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους».

(Κεντρική φωτογραφία: Ξανά στο εδώλιο οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που δικάζονται για κινητοποιήσεις του 2011 που διώκονται από καθηγητές τους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.02.2017