+

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πήρε μια πρωτοβουλία το ΚΚΕ στο Ηράκλειο, σε σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος και νομίζω πως έχει απόλυτο δίκιο.
Ξεμπρόστιασε με μια σκληρή ανακοίνωση τη «φάμπρικα των ερωτήσεων» που έχουν στήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρονται στην κοροϊδία των κυβερνητικών βουλευτών να «ρωτάνε» τους υπουργούς τι θα κάνουν για να ελαφρύνουν τους εργαζόμενους από τα σκληρά μέτρα που και οι ίδιοι, μόλις προ ημερών, ψήφισαν.

Το θέμα, ασφαλώς, δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Οι «ερωτήσεις» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, πέφτουν βροχή στο Κοινοβούλιο, μερικές μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους.

Το παράδειγμα από το Ηράκλειο είναι καραμπινάτο. Στις 17 Οκτωβρίου οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν με ερώτησή τους να καταβληθεί στους εποχικούς του αεροδρομίου Ηρακλείου το επίδομα ανεργίας, που τους αρνείται πλέον ο ΟΑΕΔ. Κι όμως, πριν από τέσσερις μέρες, στις 13/10, οι ίδιοι είχαν ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ότι στο εξής οι εποχικοί πρέπει να δουλεύουν ένα εξάμηνο (150 ένσημα) για να δικαιούνται επίδομα ανεργίας μετά την απόλυση. Έτσι, πρακτικά, οι εποχικοί του αεροδρομίου που δουλεύουν συνήθως 4μηνο, μένουν χωρίς επίδομα για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. (Ρεπορτάζ και στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου).

Τα παραδείγματα είναι πολλά και από όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Αυτοί τη μία μέρα ψηφίζουν μέτρα και την επόμενη ρωτούν τι θα γίνει με τις επιπτώσεις των μέτρων που ψήφισαν. Κι όμως, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζει να παίζεται κανονικά. Οι βουλευτές δικαιολογούν το μισθό και την παρουσία τους, ο υπουργός θα απαντήσει γενικά περί δύσκολης συγκυρίας και περί εντολών της τρόικας, οι τοπικές εφημερίδες θα γεμίσουν με τις μαχητικές διατυπώσεις των ερωτήσεων, η κομματική πελατεία θα ευχαριστηθεί με τη δραστηριότητα του βουλευτή και όλοι – μα όλοι θα κοιμηθούν ευτυχισμένοι. Όλοι εκτός από τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Πάρτε το χαμπάρι, αυτό το είδος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πέθανε. Τα κουρελόχαρτα των ερωτήσεών σας δεν κάνουν ούτε για προσάναμμα στα σπίτια με το κομμένο ηλεκτρικό.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 29.10.2011