+

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη τον Σεπτέμβριο του 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού.

Σήμερα ξεκινούν οι απολογίες των έξι κατηγορουμένων στο Κακουργιοδικείο Νεάπολης, όπου διεξάγεται από τις 11 Δεκεμβρίου η πολύκροτη δίκη.  

Στόχος του δικαστηρίου είναι η απόφαση να εκδοθεί έστω και οριακά πριν λήξει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης των πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων, ενώ στον έκτο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Η υπόθεση αφορά τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη τον Σεπτέμβριο του 2014 μετά την επίθεση με χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα, που δέχτηκε από οπαδούς του Ηρόδοτου στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γ’ Εθνικής μεταξύ των δύο ομάδων.

Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις σημαδεύτηκε από ένταση ήταν:

♦ Οι καταγγελίες της οικογένειας Κατσούλη για την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών θανάτου με την αναφορά πιθανών παθολογικών αιτίων. Ήδη από τη δικογραφία αναφέρθηκε ως πιθανή αιτία που συνετέλεσε στον θάνατο η αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια» και ενώ έχει ήδη καταρρεύσει η αρχική διάγνωση των γιατρών του Βενιζελείου Νσοκομείου περί «ανευρύσματος».  

♦ Οι αντιφατικές μαρτυρίες γιατρών και ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου του άτυχου φιλάθλου καθώς ακούστηκε η άποψη τόσο για ξεκάθαρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων όσο και για πιθανή παθολογική αιτία.

♦ Οι καταγγελίες τόσο του προέδρου του Εθνικού όσο και άλλων μαρτύρων για άλλα πρόσωπα που επίσης συμμετείχαν στην επίθεση αλλά παραμένουν ασύλληπτα και δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο.

♦  Ειδικά η μητέρα ενός εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλε πως τουλάχιστον τρεις από τους ασύλληπτους συμμετέχοντες στην επίθεση είναι γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου αναφέροντας ονόματα που σχετίζονται με την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και την αστυνομία.

♦  Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι δεν τήρησαν κοινή γραμμή. Ειδικά μία εκ των συνηγόρων κατήγγειλε τη μεταστροφή των καταθέσεων βασικών μαρτύρων κατηγορίας κάνοντας λόγο για «κοινή ομάδα» στην οποία εντάσσονται μάρτυρας και ένας εκ των κατηγορουμένων (σ.σ. με σαφείς υπόνοιες για τη Χρυσή Αυγή).

♦  Το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου όταν προβλήθηκε ερασιτεχνικό βίντεο από τον επίμαχο αγώνα και το οποίο απάλλασσε συγκεκριμένους κατηγορούμενους δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του αδελφού του θύματος και του παράγοντα του Ηροδότου ο οποίος προσκόμισε το βίντεο. Το επεισόδιο οδήγησε στη σύλληψη του Θύμιου Κατσούλη και στην υποβολή μηνύσεων.

♦  Σε άλλο επεισόδιο την ίδια ημέρα η δίκη διεκόπη μετά από καταγγελίες ακόμα και για «σχέδιο δολοφονίας των κατηγορουμένων μέσα στη φυλακή».

Υπενθυμίζεται πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 6 άτομα ενώ η βασική κατηγορία άλλαξε μετά την εμφάνιση των παθολογικών αιτίων από «ανθρωποκτονία από πρόθεση» σε θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη”.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο 47χρονος Κώστας Κατσούλης, που έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση σε γήπεδο του Ηρακλείου. *ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.03.2016