«ΘΕΟΣΕΒΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Τελικά οι εκκλησίες άνοιξαν. Τελικά οι ιεράρχες κατάφεραν να μην εφαρμόσουν τις εντολές του κράτους και η παρουσία της αστυνομίας ήταν λέει… έντονη αλλά διακριτική. Και στις εκκλησίες μαζεύτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα κοινώνησαν και σε ζωντανή σύνδεση.

Ξαναδημοσιεύω εδώ τη… διακριτική παρουσία της αστυνομίας όταν κάποιοι άλλοι αγνόησαν τα μέτρα κατά των διαδηλώσεων στο Ηράκλειο.
Τότε ήταν καμιά δεκαριά φοιτητές, που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, που δεν ήταν 70+, που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, που δεν βρίσκονταν σε κλειστό χώρο, που δεν έγλειφαν το ίδιο κουτάλι ο ένας με τον άλλο…

Θα διαβάσετε σήμερα παντού πως ο αρχιεπίσκοπος σε ένδειξη καλής θέλησης δεν πήγε σε εξωτερικό χώρο να αγιάσει τα ύδατα. Θα διαβάσετε την είδηση ως «υπαναχώρηση της εκκλησίας». Όμως πριν λίγες μέρες ο Πέτσας είχε ανακοινώσει ότι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές τα Θεοφάνεια. Η απαγόρευση των αγιασμών σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό των πιστών είχε αποφασιστεί ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου. Απαντώντας στο νέο lockdown ο Ιερώνυμος από πείσμα είπε πως θα πήγαινε σε πανηγυρικό αγιασμό. Η κυβέρνηση υποχώρησε στο μείζον και άφησε ανοιχτές τις εκκλησίες και ο Ιερώνυμος υποχώρησε στο έλασσον και δεν έκανε ανοιχτό αγιασμό. Και έτσι προέκυψαν εικόνες όπως αυτές:

Δεν έχει πλέον σημασία αν τα μέτρα είναι λογικά ή παράλογα. Σημασία έχει ποιος αναγκάζεται να τα εφαρμόσει και ποιος όχι. Σε ποιον επιδεικνύεται η σιδηρά πυγμή του κράτους και σε ποιον όχι.

Όχι δεν είμαστε όλοι ίσοι σε αυτή τη χώρα. Αν είστε έμπορος δεν μπορείτε να παρακούσετε τις διαταγές για το lockdown και να ανοίξετε το μαγαζί σας, αν είστε εστιάτορας ή καφετζής και μαζέψετε τόσους ανθρώπους στο μαγαζί σας θα κάνετε μήνες να δείτε την επιχείρησή σας να λειτουργεί ξανά και θα σας επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αν είστε διαδηλωτής δεν μπορείτε ούτε κατά μόνας να φωνάξετε συνθήματα ή να αφήσετε λουλούδι στο μνημείο του Γρηγορόπουλου. Αν είστε τσιγγάνος ή εργάτης στον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα θα σφραγιστείτε «σπίτι-σπίτι».
Αν όμως είστε μητροπολίτης μπορείτε να κάνετε ό,τι σας καβλώσει…

Το πολίτευμα της χώρας είναι «Θεοσεβουμένη Δημοκρατία».
Και η ξεφτίλα σας βρωμάει λιβάνι…