«ΘΥΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ

Με συστάσεις προς τους δημοσιογράφους επανήλθε η συνήγορος του 52χρονου πατέρα του βρέφους 5,5 μηνών από τη Σητεία, το οποίο έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα. 

Σε ανακοίνωση που υπογράφει εκ μέρους της οικογένειας η κ. Μαρία Παπαβασιλείου απευθύνει παράκληση στα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την τραγωδία, «ενημερώνοντας αντικειμενικά το κοινό (ακροατές, τηλεθεατές κ.λπ.), χωρίς αυτοσχεδιασμούς, παραπληροφόρηση και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου προς όφελος των ΜΜΕ, χάριν της προβολής προσώπων, της θεαματικότητας εκπομπών και ακροάσεων που τελικά δεν συνεισφέρουν στην αντικειμενική ενημέρωση».

Για την ουσία της υπόθεσης η δικηγόρος αποκαλύπτει πως υπήρξε έγγραφο της ιατροδικαστού προς την ανακρίτρια Λασιθίου, στο οποίο αναφέρεται πως «ιατροδικαστικά το βρέφος δεν παρουσίαζε σημεία παραμέλησης ή κακοποίησης» και «ο θάνατός του οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η δε συνολική εικόνα των κακώσεων της κεφαλής είναι συμβατή με μία και μόνο πλήξη βρεγματικά δεξιά».

Η δεύτερη αυτή αναφορά μπορεί να ταιριάξει με το σενάριο του κινητού τηλεφώνου που κατά δήλωσή του πέταξε στο πάτωμα ο πατέρας από τα νεύρα του και αυτό αναπήδησε χτυπώντας θανάσιμα το βρέφος.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή οι γιατροί μιλούσαν και για άλλα χτυπήματα στο παιδί, όχι μόνο στο κεφάλι αλλά και στην αυχενική μοίρα, όπως είχε δηλώσει ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αντώνης Βάκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που ανέλαβε το βρέφος όταν αυτό μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο.

Αλλά και οι γιατροί του Νοσοκομείου Σητείας είχαν από την πρώτη στιγμή μιλήσει για «βαρύτατα τραύματα» (σ.σ. και όχι τραύμα) στο βρέφος, ανατρέποντας στην ουσία τον ισχυρισμό περί του κινητού τηλεφώνου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η συνήγορος του 52χρονου Μαρία Παπαβασιλείου αναφέρεται:

«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,

Ο εντολέας μου, η σύντροφος του και οι οικογένειες τους, στις 18-01-2017 υπέστησαν οδυνηρό πλήγμα στην ζωή τους αφού έχασαν το μόλις 6 μηνών βρέφος τους.

Ως να μην έφθανε ο πόνος τους, έπρεπε να βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στον εντολέα μου και ο οποίος ήδη από το βράδυ της 18-01-2017 είχε συλληφθεί στο Νοσοκομείο Σητείας όπου είχαν μεταφέρει το παιδί τους και είχε προσαχθεί στο ΑΤ Σητείας όπου και είχε κρατηθεί αρχικά.

Η κ. Ανακρίτρια Λασιθίου με την σύμφωνη γνώμη και της κ. Εισαγγελέως Λασιθίου, μετά την απολογία του κατηγορουμένου, έχοντας μελετήσει την δικογραφία που είχε σχηματισθεί σε βάρος του από το ΑΤ Σητείας, και συνεκτιμώντας ορθά τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις όλων, εφαρμόζοντας αυστηρά τον νόμο, επέβαλαν τους παρακάτω περιοριστικούς όρους σε βάρος του:

Κατάθεση εγγυοδοσίας ποσού είκοσι χιλιάδων (20.000 ΕΥΡΩ) μέχρι την 3-02-2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12η μεσημβρινή.
Απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.

Κατά την απολογία του ο εντολέας μου, υπεβλήθη από την κ. Ανακρίτρια σε έλεγχο και εξέταση των πραγματικών περιστατικών και γενικά όσων επικαλέστηκε ο ίδιος και απέδειξε με μάρτυρες και έγγραφα, ενώ εκτιμήθηκε το έγγραφο της κ. Ιατροδικαστού της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο απεστάλη σήμερα 23-01-2017 προς διευκόλυνση του έργου της Ανακριτικής Αρχής από το οποίο αποδεικνύεται ότι:

α) «Ιατροδικαστικά το βρέφος δεν παρουσίαζε σημεία παραμέλησης ή κακοποίησης» και

β) «ο θάνατος του βρέφους οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η δε συνολική εικόνα των κακώσεων της κεφαλής είναι συμβατή με μια και μόνο πλήξη βρεγματικά δεξιά».

Τόσο η κ. Ανακρίτρια όσο και η κ. Εισαγγελέας με τις γνώσεις, την εμπειρία και την ορθή κρίση τους με την παραπάνω Διάταξη, του επέβαλαν τους παραπάνω περιοριστικούς όρους συνεκτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της προανάκρισης και της ανάκρισης και εφαρμόζοντας αυστηρά τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Θερμή παράκληση εκ μέρους του εντολέα μου, της συντρόφου του και εμένα προσωπικά να σεβαστείτε την τραγωδία που ζουν, ενημερώνοντας αντικειμενικά το κοινό (ακροατές, τηλεθεατές κλπ.) χωρίς αυτοσχεδιασμούς, παραπληροφόρηση, και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου προς όφελος των ΜΜΕ, χάριν της προβολής προσώπων, της θεαματικότητας εκπομπών και ακροάσεων που τελικά δεν συνεισφέρουν στην αντικειμενική ενημέρωση.

Με εκτίμηση

Η ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Μαρία Παπαβασιλείου

Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Λασιθίου».

Όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αρης Ροζάκης, για αδικήματα τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη δεν προβλέπεται προφυλάκιση του κατηγορουμένου καθώς ο νόμος έχει αλλάξει εδώ και τρία χρόνια.

Οπως είπε, και ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από πολίτες που θεωρούν άδικη την απόφαση της μη προφυλάκισης του πατέρα.

Το άτυχο βρέφος κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στη Σητεία.

(Κεντρική φωτογραφία: Η δικηγόρος της οικογένειας του βρέφους Μαρία Παπαβασιλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24.01.2017