ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝ ΙΤΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλε το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ρεθύμνου στον 28χρονο δράστη της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον, τον Ιούλιο του 2019, στο Κολυμπάρι Χανίων. Ο 28χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ για τον βιασμό της γυναίκας τού επεβλήθη ποινή κάθειρξης 13 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης αρχικά είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητό του την 60χρονη γυναίκα και στη συνέχεια τη βίασε πριν πετάξει το πτώμα της σε φρεάτιο παλιού γερμανικού καταφυγίου.

Η σχεδόν δωδεκάωρη διαδικασία επικεντρώθηκε, εκτός από την περιγραφή των γεγονότων, στην προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδοθεί στον κατηγορούμενο μειωμένος καταλογισμός, ενδεχόμενο που θα επέφερε χαμηλότερη ποινή. Ο συνήγορός του αμφισβήτησε τις πραγματογνωμοσύνες σύμφωνα με τις οποίες δεν αντιμετωπίζει ψυχωτική ασθένεια και ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν οι ψυχίατροι που τις εξέδωσαν, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από την έδρα του δικαστηρίου.

Επίσης, σημαντικό μέρος της διαδικασίας κατέλαβε η συζήτηση περί ύπαρξης ή μη βιασμού εις βάρος της Σούζαν Ιτον και ενώ αυτή βρισκόταν σε ημιθανή κατάσταση. Στην αρχική του απολογία στην ανακρίτρια ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί τον βιασμό, περιγράφοντας μάλιστα με λεπτομέρειες τις πράξεις του. Ωστόσο χθες κατά την απολογία του αρνήθηκε ότι ασέλγησε εις βάρος της 60χρονης γυναίκας, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη σπερματικών υγρών στο σώμα της. Ο συνήγορός του, Παντελής Ζέλιος, ζήτησε να δοθεί περισσότερο βάρος στη διαπίστωση της πραγματικής ψυχικής υγείας του λέγοντας πως, πέρα από τη βαριά τιμωρία, σημασία έχει όταν κάποια στιγμή επιστρέψει στην κοινωνία να έχει σωφρονιστεί και θεραπευτεί. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο δικηγόρος του κράτησε σαφή απόσταση, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί… ατυχήματος σε ό,τι αφορά τη δολοφονία της γυναίκας.

Η δολοφονημένη βιολόγος Σούζαν Ιτον

«Ηταν ατύχημα»

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ο θάνατος της Σούζαν Ιτον ήταν ατύχημα. «Την είδα που περπατούσε στην άκρη του δρόμου και για κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι ήθελε να περάσει απέναντι. Επεσα πάνω της με το αυτοκίνητο, τη χτύπησα στα πόδια και εκείνη αμέσως έπεσε κάτω. Κατέβηκα και η εικόνα που είδα δεν μου άρεσε. Δεν είχα μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο και δεν μπορούσα να καλέσω σε βοήθεια. Σκέφτηκα πως τελικά δεν θα καταφέρει να ζήσει και αποφάσισα να τη βάλω στο πορτμπαγκάζ για να την εξαφανίσω. Στην πορεία προς το καταφύγιο άκουγα από πίσω να βογκάει και να χτυπάει το αυτοκίνητο. Οταν έφτασα στο σημείο, την έβγαλα με τα χέρια μου από το πορτμπαγκάζ, πήρα τον σφυγμό της και είδα ότι είχε αρχίσει να παγώνει. Την έριξα μέσα στον αεραγωγό και πήγα να πλύνω το αυτοκίνητο με το λάστιχο στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο. Τις επόμενες ημέρες χρειάστηκε να ξαναπλύνω το αυτοκίνητο γιατί συνέχιζα να νιώθω τη μυρωδιά της αλλά και στο μυαλό μου να ακούω τα βογγητά της. Ζητάω ένα τεράστιο συγγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα, αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ήταν ατύχημα» είπε μεταξύ άλλων ο δράστης.

«Ηταν ο άνθρωπός μου»

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η κατάθεση της αδελφής της θανούσας, Τζούλι Ιτον, η οποία με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τη στενή σχέση με την αδελφή της, ενώ τόνισε πως ο σύζυγος και τα παιδιά της βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν δυνατόν να καταθέσουν στο δικαστήριο, ενώ ειδικά για τον σύζυγο της Σούζαν, η αδελφή της είπε πως έχει πλέον την ανάγκη συνεχούς ψυχολογικής υποστήριξης.

Η αδελφή του θύματος, Τζούλι Ιτον

«Ηταν ο άνθρωπός μου. Πριν από 6 χρόνια έχασα τη 18χρονη κόρη μου από καρκίνο. Από τότε ήρθαμε πολύ κοντά με την αδελφή μου. Βασίστηκα σ’ εκείνη για να με βοηθήσει», είπε μεταξύ άλλων η Τζούλι Ιτον, προσθέτοντας ότι ήταν μία ευγενική και πανέξυπνη γυναίκα, με διεθνή αναγνώριση στην επιστημονική κοινότητα. Η Τζούλι Ιτον ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους και τις δημόσιες αρχές από την Ελλάδα που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

(Στην κεντρική φωτογραφία, εικόνα από το δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος με αλεξίσφαιρο γιλέκο.)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.10.2020