«ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ» ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

Καταπέλτης ο πρόεδρος της «Διεθνής Ένωσις» για τις πρακτικές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο ελέγχου της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα προχωρά μέσω της «Εφ.Συν» ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρίας «Διεθνής Ένωσις» Ανδρέας Βαλυράκης. Η κρητικών συμφερόντων εταιρία ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ως απάντηση στην κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να την θέσει από την 1η Ιουλίου σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας αφήνοντας «στον αέρα» χιλιάδες ασφαλισμένους και στο δρόμο περίπου 1.600 εργαζόμενους και συνεργάτες της. 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας μιλά για πρωτοφανή κίνηση από την Τράπεζα της Ελλάδος που έγινε μεσούσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που έχει εξαγγείλει η εταιρία και ενώ ήταν ήδη εμφανές ότι αυτή θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία: «Μας έστειλαν ένα έγγραφο την Παρασκευή 28/6 και ενώ ήξεραν πως η εταιρία θα ολοκληρώσει την αύξηση του κεφαλαίου της. Το έγγραφο μάλιστα διέρρευσε στον Τύπο πριν ακόμα ενημερωθεί το Διοικητικό μας Συμβούλιο. Είχαμε ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ήξεραν ότι οι μέτοχοι είχαν συμφωνήσει με δύο ιδιωτικές τράπεζες τη σύναψη δανείων ώστε να καλυφθεί το ποσό της ΑΜΚ. Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι έκλεισε η συμφωνία μας και για το τελευταίο τραπεζικό δάνειο. Στις 2.40μ.μ. μας ήρθε το έγγραφο από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπογεγραμμένο μόνο από μία γραμματέα, και ενώ γνώριζαν ήδη πως η ΑΜΚ είχε καλυφθεί και μάλιστα με πλεόνασμα. Είναι ύποπτη η σπουδή που επεδείχθη για να ανασταλεί η λειτουργία της εταιρίας και μάλιστα ενώ τυπικά η διαδικασία θα μπορούσε να συνεχίζεται μέχρι τις 15 Ιουλίου. Γίνεται σαφές ότι κάποιοι δεν ήθελαν να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λειτουργώντας στην ουσία προς όφελος των πολυεθνικών». 

Ο κ. Βαλυράκης προαναγγέλλει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τονίζει: «Αρνήθηκαν να μας δώσουν τα ονόματα των μελών της επιτροπής που αποφάσισαν για την εταιρία μας. Ζητήσαμε με εισαγγελική παραγγελία να μας δοθούν κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Δείτε πόσες ελληνικές εταιρίες έκλεισαν το τελευταίο διάστημα. Σχεδόν όλες μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς να έχουν χρηματοδότηση ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να κλείσουν τις ελληνικές Ασφαλιστικές Εταιρίες για να μείνουν μόνοι αυτοί και να καθορίζουν τα ασφάλιστρα αυξημένα όπως αυτοί τα  θέλουν. 

Στη Διεθνή Ένωση εργάζονται 250 άτομα με άμεσα εξαρτημένη σχέση εργασίας καθώς και 1400 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρία δραστηριοποιείται στους κλάδους της ασφάλισης οχημάτων, κατοικίας, μεταφορών, σκαφών και αστικής ευθύνης. Μεγάλο μέρος του πελατολογίου της βρίσκεται στην Κρήτη όπου υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένα οχήματα και ακίνητα.  

«Η εταιρία δεν έχει κλείσει» λέει στους πελάτες της ο κ. Βαλυράκης. «Μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουμε δώσει την απάντησή μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα έχουμε βρει λύση ενώ ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής. Έμειναν με το στόμα ανοιχτό για την προσπάθεια που γίνεται να βραχυκυκλώσει μια υγιής εταιρία, που κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες από το 2011 λόγω του psi, να αποσβέσει 2,8 εκατομμύρια επισφάλειες και να έχει κέρδη μετά φόρων 9,3 εκατ. ευρώ». 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.07.2013