ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Χωρίς ξενώνα λόγω γραφειοκρατίας ολόκληρη η Κρήτη.

Για δεύτερη φορά οι κάτοικοι των Χανίων αντίκρισαν έναν άστεγο συνάνθρωπό τους να κείτεται νεκρός σε παγκάκι στο κέντρο της πόλης. Το πρωί της Τρίτης οι περαστικοί στην οδό Βενιζέλου είδαν τον 60χρονο Πολωνό να βρίσκεται ασάλευτος για ώρες χωρίς να δείχνει σημεία ζωής. Ειδοποίησαν ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο των Χανίων, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, που προήλθε πιθανότατα από παθολογικά αίτια. Το θέμα των αστέγων έχει απασχολήσει ξανά με τραγικό τρόπο τα Χανιά, όταν λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 2012 είδαν έναν άλλο άστεγο, έλληνα 63 ετών να κείτεται νεκρός δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο του δήμου. 

Οι κοινωνικές οργανώσεις των Χανίων και ειδικότερα το Κοινωνικό Στέκι έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση για την αξιοποίηση ενός από τα δεκάδες εγκατελειμένα κτίρια της πόλης με σκοπό τη δημιουργία ενός ξενώνα για τους αστέγους, που συνεχώς αυξάνονται. Οι εκκλήσεις τους πέφτουν στο κενό ή συνήθως προσκρούουν σε διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα και φυσικά στην έλλειψη πόρων. 

Μετά και τον δεύτερο νεκρό η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων έδωσε και πάλι κάποιες αόριστες υποσχέσεις. Όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη ο δήμος κάνει ενέργειες για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων στο Παλιό Ψυχιατρείο Χανίων ενώ έχει ενταχθεί και σε ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προβλέπει πόρους για την περίθαλψή τους. Και πάλι όμως οι προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου κόλλησαν στην Κοινή υπουργική απόφαση που δεν εκδόθηκε ποτέ… 

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στο Ηράκλειο, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν περάσει το κατώφλι του Κέντρου Ημερήσια Υποδοχής Αστέγων, που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου. Η εκεί αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη τονίζει πως στο Κέντρο οι άστεγοι μπορούν να σιτιστούν, να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους και να ξεκουραστούν όχι όμως να διαμείνουν εκεί τη νύχτα και ζητά την ενεργοποίηση όλων των φορέων ενόψει του χειμώνα. 

Στα Χανιά οι υπηρεσίες του νοσοκομείου ενημέρωσαν την Πολωνική Πρεσβεία για τον 60χρονο άστεγο ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της αναγνώρισής του και ενδεχομένως της αποστολής της σορού του στην πατρίδα του. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.10.2013