ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΛΛΑ Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε από το Ηράκλειο ο Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της εισόδου του, ως στρατηγικού επενδυτή, στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ο ίδιος τόνισε πως στη χώρα υπάρχουν πολλοί τομείς που παρουσιάζουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων ώς την ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον τουρισμό και πως απαιτείται η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή του στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης.

Με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποιείται, η Lyktos Participations αποκτά το 21,49% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η Lyktos έχει το δικαίωμα διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της τοποθέτησης ακόμη δύο μελών στο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας. Τα κεφάλαια της αύξησης υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες όπως αυτές ορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αγωνίες μικρομετόχων

Ο Μιχάλης Σάλλας ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά με το τι έχουν να περιμένουν οι 84.000 μεριδιούχοι από την είσοδό του ως στρατηγικού επενδυτή στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, καθώς και για τους μικρομετόχους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δει την αξία των μετοχών της τράπεζας να καταποντίζεται, ενώ δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να τις ρευστοποιήσουν.

«Είμαι πλέον κι εγώ ένας από τους μεριδιούχους της Παγκρήτιας Τράπεζας, έχω την ίδια αγωνία για τη βελτίωση της δυναμικής της» απάντησε και πρόσθεσε: «Αν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε συγκεκριμένα θέματα, όπως η έκθεση στα “κόκκινα” δάνεια και η εξάρτηση από τον μηχανισμό του ELA, θα πετύχουμε τη συνολική ενίσχυση της τράπεζας προς όφελος όλων μας. Είναι κοινή μας αγωνία αυτή για το μέλλον».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, πραγματοποιώντας παρέμβαση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Παγκρήτια Τράπεζα, αλλά και για τη διατήρηση της συνεταιριστικής φυσιογνωμίας της.

Ο Μ. Σάλλας ανέφερε πως στόχος είναι η αύξηση της δραστηριότητας και του προσωπικού της τράπεζας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την επικέντρωση των προσπαθειών για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικότερα, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ τους, ωστόσο τόνισε πως «πρώτο μέλημα είναι να δούμε τα του οίκου μας».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Μιχάλης Σάλλας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19.05.2017