+

ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΒΟΡΑ ΣΤΟΝ… ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο να συμμετάσχει ως χορηγός αλλά και ως… κριτής σε ρωσικά καλλιστεία με τη συμμετοχή 300 γυναικών, που διοργανώνει μεγάλο τουριστικό πρακτορείο της Μόσχας.

Το θέμα έφτασε μέχρι το δημοτικό συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή επικρίθηκε σφόδρα για το ύφος και τον χαρακτήρα της διοργάνωσης στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει με απώτερο στόχο την… τουριστική προβολή του δήμου στην αγορά της Ρωσίας.

Για πειραματισμούς της δημοτικής αρχής σε ζητήματα ισότητας έκανε λόγο η παράταξη «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο Δήμος Χερσονήσου έχει συνυπογράψει την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες» όπου ρητά ανέλαβε την υποχρέωση να συμβάλει στην εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων.

300 συμμετοχές

Τα εν λόγω καλλιστεία με τίτλο «Russian Miss Tourism 2018» θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Aldemar Knossos Royal στη Χερσόνησο, από 17 έως 20 Οκτωβρίου.

Διοργανώνονται από την Οnline Tours, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες τουριστικών γραφείων στη Ρωσία, και σε αυτά συμμετέχουν 300 γυναίκες οι οποίες εργάζονται στα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Στο σκεπτικό της εισήγησης του αντιδημάρχου Ευθύμη Μουντράκη για τη σύμπραξη του δήμου ήταν το επιχείρημα πως οι συγκεκριμένες εργαζόμενες «είναι εκείνες που έχουν άμεση επαφή και επηρεάζουν τους Ρώσους τουρίστες στην απόφαση που θα πάρουν για τον προορισμό των διακοπών τους».

Το πλάνο της συμμετοχής του δήμου περιελάμβανε χορηγία 6.000 ευρώ (το ποσό που ζητήθηκε να εγκρίνει ήταν 7.440 ευρώ, περιλαμβάνοντας προφανώς και ΦΠΑ).

Σε αντάλλαγμα ο Δήμος Χερσονήσου θα μπορούσε να έχει δικό του stand απ’ όπου θα μοίραζε ενημερωτικό υλικό, ενώ εκπρόσωπός του θα συμμετείχε και στην κριτική επιτροπή των καλλιστείων μαζί με άλλες… διασημότητες από τη Ρωσία.

Ολα αυτά προκάλεσαν σοβαρές επικρίσεις στο δημοτικό συμβούλιο, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τις στοχεύσεις του τουριστικού προϊόντος, για τα ηθικά και υλικά ανταλλάγματα με στόχο την προσέλκυση τουριστών και συνολικότερα για την προωθητική πολιτική σε έναν από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας.

Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης μιλώντας για «εμπλοκή του δήμου σε μια εμποροπανήγυρη ανάδειξης της παραγωγικής αξίας της γυναικείας σάρκας».

Ο Απόστολος Λουλουδάκης

Το απέσυραν

Ο θόρυβος που προκλήθηκε (και στα τοπικά ΜΜΕ) ανάγκασε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα προς επανεξέταση, ενώ σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Ευθύμης Μουντράκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως απλά ο δήμος θα μοίραζε ενημερωτικό υλικό (κάτι ωστόσο που διαψεύδεται τόσο από την αρχική εισήγησή του όσο και από την πρόταση που του είχαν απευθύνει οι διοργανωτές).

Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, επικεφαλής της κίνησης «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον», δήλωσε: «Χαιρόμαστε που εν τέλει ο δήμαρχος Χερσονήσου (σ.σ. Γιάννης Μαστοράκης) οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσύρει το θέμα, δηλώνοντας ότι έχει άγνοια των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θέμα, τελεσίδικα, έληξε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα διαφυλαχθούν ως “κόρη οφθαλμού” όσες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει και μας καταγράφουν ως μια κοινωνία ευαίσθητη και δημοκρατική».

Ο Ευθύμης Μουντράκης και ο Γιώργος Χαλκιαδάκης

(Κεντρική φωτογραφία: Μερικές από τις 300 εργαζόμενες σε ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία οι οποίες θα συμμετάσχουυν στα καλλιστεία, στην αφίσα των διοργανωτών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 31.08.2018