+

ΚΑΜΑΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΚΟΥΤΣΑ-ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με το ημερολόγιο να δείχνει 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός σε πολλά σχολεία της Κρήτης, καθώς μόλις χθες έφτασε η πρώτη φουρνιά αναπληρωτών για να καλύψει τα υπερδιπλάσια κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις Καμάρες Ηρακλείου, όπου βρέθηκε η «Εφ.Συν.», το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς οι γονείς των 42 παιδιών είδαν το σχολείο κλειστό επί τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Τα παιδιά πάντως ήταν χαρούμενα και με αγωνία να γνωρίσουν την καινούργια δασκάλα, τη μία από τις δύο που προβλέπονται για το σχολείο τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Χρυσούλα Σημαιάκη, που είχε δηλώσει απογοητευμένη στις 11 Σεπτεμβρίου στην «Εφ.Συν.», αυτή τη φορά μιλά με ανάμικτα συναισθήματα:

«Από τη μία η ανακούφιση, γιατί άνοιξε επιτέλους το σχολείο, από την άλλη το παράπονο για τα παιδιά μας που χαρακτηρίζονται μάλλον ως δεύτερης κατηγορίας, αφού και πάλι μόνο με μία δασκάλα θα πρέπει να είναι όλα μαζί, από την πρώτη μέχρι την έκτη, σε μία αίθουσα, μέχρι να έρθει και ο δεύτερος εκπαιδευτικός».

Με τις πρώτες πιστώσεις για αναπληρωτές έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν δάσκαλοι στα 5 Δημοτικά και τα 55 Νηπιαγωγεία που δεν είχαν ανοίξει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, και πάλι σε τέσσερα Νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου, στο Καστρί, στο Χαράκι, στις Γωνιές και στο Σίβα, δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι, καθώς δεν προσλήφθηκαν οι αντίστοιχοι νηπιαγωγοί.

Οπως λέει ο αιρετός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεόφιλος Λαμπριγιαννάκης, το υπουργείο έστειλε λιγότερες από τις μισές πιστώσεις που ζητούσε ο Νομός Ηρακλείου και έτσι παραμένουν ακόμα δεκάδες κενά, ενώ υπάρχει σοβαρός φόβος πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μείνουν ακάλυπτες τουλάχιστον 200-300 θέσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, στο νησί ξεκίνησαν οι καταλήψεις και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όπου υπό κατάληψη τελούν το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Ατσιπόπουλου και το Λύκειο Περάματος.

Εκτός από την έλλειψη καθηγητών, οι μαθητές προβάλλουν και ζητήματα αναγκαίας συντήρησης που χρονίζουν στα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια.

(Κεντρική φωτογραφία: Στις Καμάρες Ηρακλείου, όπου βρέθηκε η «Εφ.Συν.», το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς οι γονείς των 42 παιδιών είδαν το σχολείο κλειστό επί τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.10.2015