ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο νότιο Ρέθυμνο από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής και συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, κάηκαν περίπου 40.000 στρέμματα γης, κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά υπάρχει και πλήθος καλλιεργειών (αμπέλια, ελιές) και ζωικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί.

Σήμερα θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, ενώ αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν το νοτιότερο κομμάτι του δήμου από το χωριό Κρύα Βρύση μέχρι και τους παραθαλάσσιους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Παύλου, ενώ η φωτιά έφτασε πολύ κοντά και στο τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης. Δεύτερο μέτωπο πυρκαγιάς εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακας, κοντά στην παραλία του Ροδάκινου (επίσης στα όρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου), η οποία ωστόσο τέθηκε γρηγορότερα υπό έλεγχο.

Πάντως όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, «τα ταυτόχρονα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία μάς δείχνουν πως πρόκειται για εμπρησμό ενώ στην ίδια περιοχή δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10 φορές πυρκαγιές τα τελευταία 25 χρόνια».

Για άλλη μια φορά υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι υπήρξε κακός σχεδιασμός από την Πυροσβεστική, καθώς παρά τις εκκλήσεις τόσο του δημάρχου όσο και πολιτών η φωτιά ξέφυγε από σημεία που θα μπορούσε να ελεγχθεί μέσα στις πρώτες ώρες από την εκδήλωσή της.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18.07.2022