+

«ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ

«Αδιανόητη και προκλητική» χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την επιμονή μέσων ενημέρωσης στις κατηγορίες περί συγκάλυψης ευθυνών ως προς τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη έπειτα από επέμβαση ρουτίνας, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου, τη δεύτερη για το ίδιο θέμα μέσα σε δύο μέρες, είναι η δημοσίευση πληροφοριών σε σχέση με τη συγγένεια υπουργού της κυβέρνησης με μέλος της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση στο παιδί. (σ.σ. η συγγένεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», είναι υπαρκτή, προφανώς όμως όχι αυτομάτως επιλήψιμη).

Σε σχέση με την «καθυστέρηση» ως προς τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την οποία κατηγορείται η ηγεσία του υπουργείου, στη χθεσινή ανακοίνωση τονίζεται πως η Προκαταρκτική Εξέταση, που ήδη διενεργείται στο εσωτερικό του νοσοκομείου, «προηγείται της ΕΔΕ, η οποία εννοείται ότι θα διαταχθεί εφόσον προκύψουν ευθύνες από το τελικό πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που αναμένεται να βγει στο τέλος της εβδομάδας».

Ωστόσο, από την πλευρά της οικογένειας του παιδιού γίνεται ήδη λόγος για μεγάλη καθυστέρηση, καθώς σε άλλες περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών έχει διαταχθεί αμέσως ΕΔΕ από τον ίδιο τον υπουργό.

«Θολό» σημείο

Βαρύ κλίμα πάντως επικρατεί στην Κρήτη κυρίως από τις διαφορές στην περιγραφή των δραματικών γεγονότων μεταξύ όσων εξιστορεί ο πατέρας του παιδιού και όσων αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση περιγράφεται πως η εγχείρηση κράτησε μόλις 15 λεπτά και πως το παιδί «ξύπνησε» μετά την αναισθησία, ενώ παρουσίασε επιπλοκές 5 λεπτά μετά, με αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πίεσης και βρογχόσπασμο.

Ο πατέρας της μικρής Μελίνας λέει πως έμαθε από την τηλεόραση ότι το παιδί του είχε ξυπνήσει μετά το χειρουργείο, καθώς εκείνες τις ώρες οι γιατροί του έλεγαν συνεχώς ότι προσπαθούν να την ξυπνήσουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια, σε συνδυασμό με τα ευρήματα από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται, μπορεί να έχει βαρύνοντα ρόλο ως προς την απόδοση ευθυνών.

Και μια… άσχετη διάρρηξη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα φώτα της έρευνας που διεξάγεται στο νοσοκομείο πέφτουν και σε μια υπόθεση διάρρηξης που σημειώθηκε το καλοκαίρι στη φαρμακαποθήκη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου όταν είχαν κλαπεί αναισθησιογόνα φάρμακα.

Οι δύο υποθέσεις είναι φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει τουλάχιστον ένας «κρίκος» που συνδέει τα δύο περιστατικά.

(Κεντρική φωτογραφία: Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως η Προκαταρκτική Εξέταση, που ήδη διενεργείται, «προηγείται της ΕΔΕ, η οποία εννοείται ότι θα διαταχθεί εφόσον προκύψουν ευθύνες»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.01.2016