ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ένοχος για τον βιασμό της μαθήτριας Στέλλας Ακουμιανάκη από το Ρέθυμνο, το 2011, κρίθηκε ο τότε φίλος της, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων. Ο 27χρονος σήμερα δράστης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα του βιασμού κατά συναυτουργία σε βάρος της 16χρονης και ενώ εκείνη βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Με την ίδια κατηγορία θα δικαστεί στις 24 Μαρτίου και ένας 20χρονος σήμερα από το δικαστήριο ανηλίκων (εφόσον κατά την τέλεση της πράξης ήταν ανήλικος).

Το περιστατικό συνέβη τη Μεγάλη Παρασκευή του 2011 και ενώ η μαθήτρια είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Μετά την ασέλγεια εις βάρος της και εξαιτίας και του αλκοόλ, είχε χάσει τις αισθήσεις της και οι νεαροί τη μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή ανήμερα του Πάσχα.

Χθες το δικαστήριο, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, ανακοίνωσε στη 1.30 τη νύχτα την απόφασή του, απαλλάσσοντας τον νεαρό από την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης, η οποία θα επέφερε βαρύτερη ποινή, ενώ και η επταετής φυλάκιση δεν θα εκτελεστεί προς το παρόν αφού, όπως έκρινε το δικαστήριο, η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Και στους γιατρούς

Εκτός από τους νεαρούς φίλους της μαθήτριας, για τον θάνατό της κατηγορήθηκαν και δύο ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι είχαν εφημερία την ημέρα του περιστατικού. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως και τους επιβλήθηκε (εφέσιμη) ποινή φυλάκισης 30 μηνών στον καθένα, με αναστολή. Σημειώνεται πως για τον έναν εκ των δύο γιατρών η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική καθώς ισχυρίζεται πως δεν είχε αναλάβει ακόμα εφημερία όταν η μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε και αυτόν ένοχο.

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, ο φάκελος θα διαβιβαστεί ξανά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, καθώς υπάρχουν ακόμα δύο γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται με παραλείψεις τους στον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας. «Αν κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και αν κάποιοι δεν είχαν αυτά τα κτηνώδη ένστικτα, σήμερα το παιδί μου θα ζούσε», είπε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο πατέρας της Στέλλας Ακουμιανάκη, αναφερόμενος στους γιατρούς του νοσοκομείου και στους «φίλους» της κόρης του.

Ψήφισμα ΟΕΝΓΕ

Τη στήριξή της προς τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς εκφράζει με ψήφισμα η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. «Θεωρούμε άδικο να ποινικοποιείται η ιατρική πράξη και να οδηγούνται στο εδώλιο συνάδελφοι που αποδεδειγμένα έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό οξείας μέθης, αφού σκοπίμως δεν είχαν ενημερωθεί για το ιστορικό της άτυχης κοπέλας», αναφέρει το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικά οι ειδικευόμενοι […] καταβάλλουν μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσουν όρθια την 24ωρη εφημερία με μεγάλο προσωπικό κόστος. Η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης θα οδηγήσει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τα νοσηλευτικά ιδρύματα με φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές και ζημιωμένους ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας την απαλλαγή των γιατρών από κάθε κατηγορία.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τον θάνατο της 16χρονης μαθήτριας από το Ρέθυμνο το 2011 κρίθηκαν ένοχοι, αλλά οι ποινές επιβλήθηκαν με αναστολή και η οικογένειά της θα περιμένει τη δικαίωση στο Εφετείο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.03.2015