«ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

«Το Γραφείο Ασύλου στην Κρήτη θα λειτουργήσει, πλέον είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στο νησί» είπε μεταξύ άλλων από το Ηράκλειο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο περιθώριο της υπογραφής της σχετικής σύμβασης μεταξύ Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα γραφειοκρατικά κωλύματα  που έχει συναντήσει η λειτουργία του Γραφείου Ασύλου ο κ. Μουζάλας άφησε σαφείς αιχμές για παρεμβάσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά. «είναι σε γνώση μου το θέμα, χωρίς να μπορώ να σας υποσχεθώ πότε ακριβώς θα λειτουργήσει το γραφείο, μπορώ να σας πω ότι κάποιος προσπάθησε πάρα πολύ για να βρεθούν αυτού του είδους τα γραφειοκρατικά κωλύματα».

Υπενθυμίζεται πως σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 15 Μαρτίου, ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Τάσος Ιωάννου, είχε τονίσει πως δεν συναινεί στο να δοθεί άδεια σύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους οικίσκους που έχουν ήδη τοποθετηθεί στον περίβολο της υπηρεσίας του και πρόκειται να στεγάσουν το γραφείο.

Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια ενώ έχουν γίνει και οι αποσπάσεις των 12 υπαλλήλων που θα εργαστούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ωστόσο η λειτουργία του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω της μη σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ αλλά και με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Μουζάλας σήμερα εμφανίστηκε βέβαιος πως το κώλυμα θα ξεπεραστεί και το γραφείο θα λειτουργήσει άμεσα.

(Κεντρική φωτογραφία: Ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης επέρριψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για το πρόβλημα με το γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25.04.2017