ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΛΟΥΣ ΝΔ ΜΕ… ΤΟ ΚΙΛΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε σοβαρή καταγγελία για τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ. προχώρησε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κάνοντας λόγο για φαινόμενα «διαπλοκής» με τη μαζική αγορά καρτών μέλους από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας για τα Χανιά κατήγγειλε πως «συγκεκριμένοι υποψήφιοι αποδέχονται την προσφορά οικονομικά ισχυρών παραγόντων, οι οποίοι κυριολεκτικά “αγοράζουν” αδιακρίτως ταυτότητες για πληρωμή καρτών, χωρίς καμία γνώση ή συμμετοχή στη διαδικασία, των κατόχων τους».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «μικρές τοπικές διαπλοκές» βάζοντας βόμβα στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, για την οποία, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Ηράκλειο, ο γραμματέας της Ν.Δ. πανηγύριζε μιλώντας για πρωτοφανή συμμετοχή των πολιτών. Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για «ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας» δίνοντας στοιχεία για τη συνολική συμμετοχή των πολιτών. Οπως είπε, πανελλαδικά εκδόθηκαν 155.335 κάρτες μέλους εκ των οποίων οι 27.896 αφορούν νέα μέλη του κόμματος.

Ωστόσο, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία υποστηρίζοντας πως στην ουσία «αγοράζονται» ταυτότητες από πολίτες που δέχονται (σ.σ. προφανώς έναντι τιμήματος) να εκδοθούν κάρτες μέλους στο όνομά τους. «Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, σε μία συγκεκριμένη περιοχή του νομού μας, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Φτάνει να ρίξει κάνεις μια ματιά στον αριθμό των εγγεγραμμένων κατά δήμο», ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

«Κόμμα των ευπόρων»

Ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε ευθέως και την αναγκαιότητα καταβολής του ποσού των 12 ευρώ λέγοντας πως η κίνηση αυτή στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία:

«Πιστεύω ότι είναι λάθος η πληρωμή των 12 ευρώ για την απόκτηση της κάρτας μέλους του κόμματος για έναν χρόνο και, κατ’ επέκταση, του δικαιώματος συμμετοχής στην ψηφοφορία. Κατ’ αρχάς η αποδοχή των αρχών και των ιδεών ενός κόμματος και η δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στα δρώμενά του, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Το χειρότερο όμως και πλέον επιζήμιο είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθεί η κακόβουλη επιχειρηματολογία των αντιπάλων μας, ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα των ευπόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Η… βεντέτα πάντως του κ. Μαρκογιαννάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρατά εδώ και καιρό, από τότε που ο πρώην βουλευτής έλαβε το μήνυμα ότι ενδεχομένως να μη βρεθεί στη λίστα του κόμματος για τα Χανιά στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Χανιά χωρίς τον Μαρκογιαννάκη δεν γίνεται», διεμήνυσε ο ίδιος παρουσία και της Ντόρας Μπακογιάννη πριν από λίγους μήνες.

Για το ατόπημα αυτό δεν είχε τις αναμενόμενες κυρώσεις, αφού με αφορμή την παλαιότερη υπόθεση του υιού Τραγάκη η Πειραιώς έχει διαμηνύσει πως «δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του Κόμματος».

Ωστόσο, η νεότερη εξέλιξη είναι πως πιθανώς στα Χανιά θα είναι υποψήφια η ίδια η κ. Μπακογιάννη, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί είναι λογικό να κρατά σε «αναμμένα κάρβουνα» τον κ. Μαρκογιαννάκη και πιθανώς να τον οδηγήσει και σε άλλες παρόμοιες καταγγελίες.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.05.2018