ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε αναδίπλωση από την αρχική απόφαση διακοπής της δωρεάν σίτισης για 203 φοιτητές του αναγκάστηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη του εαρινού εξαμήνου και την αιφνιδιαστική εξαίρεση 150 φοιτητών από το Ρέθυμνο και 53 από το Ηράκλειο, καθώς ο φετινός μειωμένος προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου προέβλεπε μειωμένο κονδύλι για τη σύμβαση με την ανάδοχη εταιρία.

Για το θέμα υπήρξε ανταλλαγή επιστολών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Η απάντηση ήταν πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατεθεί ποσό ταμειακού υπολοίπου το οποίο θα καλύψει ανάγκες πάνω από τα όρια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, αφού αποφάσεις για χρήση ταμειακών διαθεσίμων πάνω από τα όρια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων του φορέα και κατ’ επέκταση την επίπτωσή τους στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης».

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου ήταν συνεχείς, τόσο στην Πρυτανεία στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο, ενώ συμμετείχαν και φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε έντονο ύφος ήταν η ανακοίνωση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) Κρήτης η οποία απαντώντας στο επιχείρημα της «δημιουργίας ελλειμμάτων» από την υπέρβαση του προϋπολογισμού κατήγγειλε πως «στο όνομα της επιτυχίας ενός ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιλέγει να μείνουν χωρίς δωρεάν σίτιση πολλοί φοιτητές του πανεπιστημίου. Για να μπορέσει δηλαδή να αποπληρώνει ένα χρέος, που κανένας από εμάς δεν το δημιούργησε διαλέγει να θυσιάσει τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση των φοιτητών».

Τελικά, μετά από ασφυκτική πίεση των φοιτητών σε συνάντηση με τον Πρύτανη επετεύχθη συμφωνία του Πανεπιστημίου με την ιδιωτική εταιρία που παρέχει τη σίτιση στους φοιτητές, ώστε με το ίδιο κονδύλι να εξυπηρετηθούν περισσότεροι φοιτητές που το έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της Διοίκησης του Πανεπιστημίου πάντως τονίζεται πως η λύση είναι προσωρινή, ενώ οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται αφού όλο και περισσότεροι φοιτητές αιτούνται δωρεάν σίτιση.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 29.03.2015