+

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΗΓΕ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ

Μια δικαστική απόφαση με ιδιαίτερη σημασία έλαβε το Μικτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο στέλνοντας στη φυλακή οδηγό που ευθύνεται για το θάνατο ενός ανθρώπου πριν από 7 χρόνια. Κατά κανόνα οι οδηγοί που ευθύνονται για θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα δικάζονται σε βαθμό πλημμελήματος και με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν επιβάλλονται ποινές αυτές να είναι με αναστολή και τελικά να αφήνονται ελεύθεροι ενώ την επόμενη κιόλας στιγμή επιστρέφουν στους δρόμους ως οδηγοί.

Στην περίπτωση του Ηρακλείου η αρχική ποινή που είχε επιβληθεί σε κτηνοτρόφο από τα Ανώγεια ήταν 17χρόνια αλλά με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο δράστης στις 21/1/2008 είχε εντοπιστεί να οδηγεί αγροτικό αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια στην παραλιακή του Ηρακλείου κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς. Όταν οι λιμενικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει εκείνος αρνήθηκε αλλά και τους προκάλεσε να τον πιάσουν αν μπορούν. Η καταδίωξη που ακολούθησε είχε τραγική κατάληξη αφού ο οδηγός του αγροτικού παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και τραυμάτισε θανάσιμα τον 29χρονο διανομέα φαγητού Νίκο Πετράκη που κινείτο κανονικά στη Λεωφόρο Ικάρου. Στη συνέχεια ο οδηγός εγκατέλειψε το θύμα και τράπηκε σε φυγή.

Η ποινή των 17 χρόνων επιβλήθηκε για την κατηγορία της θανατηφόρας διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο αλλά η έφεση την οποία άσκησε ο κατηγορούμενος είχε αναστέλλουσα δύναμη και έτσι παρέμενε ελεύθερος. Πριν λίγες μέρες το δικαστήριο μείωσε μεν την ποινή του στο μισό, στα 9 χρόνια κάθειρξη αλλά χωρίς αναστολή και έτσι ο δράστης οδηγήθηκε στη φυλακή. Όπως τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, πρόκειται για μια απόφαση που έστω και αργά ανατρέπει το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί για τα θανατηφόρα δυστυχήματα καθώς μέχρι σήμερα οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. χαρακτηρίζονται ως πράξεις «χαμηλής κοινωνικής απαξίας» και επισείουν μηδαμινές κυρώσεις.

Η συγκεκριμένη πολιτική προωθείται εντέχνως σε παγκόσμιο επίπεδο και από τις ίδιες τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενώ με πρόσχημα την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ακόμα και η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., με βάση σχετικές αναφορές των αναπληρωτών υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Στην Κρήτη πάντως η απόφαση του δικαστηρίου έκανε αίσθηση, με τους συναδέλφους του άτυχου διανομέα να μιλούν για δικαίωση (ο σύλλογός τους έχει ονομαστεί προς τιμήν του Τελευταίος τροχός – Νίκος Πετράκης) ενώ ισχυρό είναι το μήνυμα και προς τους «καπεταναίους» οδηγούς με τα αγροτικά, που ευδοκιμούν στο νησί. Τέλος, σε ένα χρόνο φυλακή (με αναστολή) καταδικάστηκε και ο πατέρας του δράστη, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητο την επίμαχη νύχτα προκειμένου να γλιτώσει τον γιο του από την ποινή.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 23.03.2015