
Το κείμενο αυτό γράφτηκε στο τέλος Απριλίου του 2020. Οταν βγαίναμε από το «πρώτο κύμα» του κορονοϊού και όταν οι νεκροί ήταν ακόμα… 138. – Εδώ ήταν κάποιες πρώτες διαπιστώσεις κάνοντας έναν πρώτο “λογαριασμό”, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως βγήκαμε νικητές από τη μάχη. Όσα ακολούθησαν από τότε και κυρίως το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τους 35.000 νεκρούς με ανθρώπους να διασωληνώνονται και να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διερεύνησης για την απόδοση πολιτικών και πιθανώς και ποινικών ευθυνών. Πέρα από αυτή την πρώτη καταγραφή, τα συνολικά ρεπορτάζ και τα σχόλια για την υπόθεση της πανδημίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στην θεματική ΥΓΕΙΑ – COVID αυτού του site.
—
Εχοντας μόλις παρακολουθήσει το έκτο διάγγελμα Μητσοτάκη, αυτό για τη σταδιακή έξοδο από την καραντίνα, αναρωτιέμαι για το πραγματικό νόημα του συνθήματος «Μετά θα λογαριαστούμε». Πότε μετά; Είναι τώρα η ώρα, ή να περιμένουμε ακόμα πιο μετά;
Κατά τη γνώμη μου, λογαριαζόμαστε ήδη, εδώ και τώρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Και ποιοι με ποιους θα λογαριαστούν; Οχι πάντως κατ’ ανάγκη οι αριστεροί με τους δεξιούς. Ο κορονοϊός μας οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα και σε διαφωνίες για πολλά πράγματα. Για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για το αν τα πήγαμε καλά στη μάχη, για το πως θα γυρίσουμε στην κανονική ζωή μας αλλά και για το ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή. Για το αν ξαφνικά η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ανοσίας αγέλης, από εκεί που λέγαμε ότι φτηνά τη γλιτώσαμε. Για τον Τσιόδρα, για την Εκκλησία, για τα ΜΜΕ και για την τηλεκπαίδευση, για τα Σκόιλ Ελικίκου, για τις θεωρίες συνωμοσίας και για τους μαυραγορίτες. Δεν ξέρω αν θα βγάλουμε άκρη με όλα αυτά και γενικώς προσπαθώ να μην τρέφω ελπίδες πολύ μεγαλύτερες από τα ασφυκτικά περιθώρια που σου αφήνει κάθε φορά η πραγματικότητα. Σκέφτηκα όμως να βάλω σε μια τάξη, σε 25 ενότητες, αυτόν τον «λογαριασμό». Οσα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας απασχολούν μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών και αλλαγών που μας κατέκλυσαν μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ: Σε κάθε ενότητα υπάρχει ένα εισαγωγικό κείμενο. Πατάτε πάνω στον τίτλο και ανοίγετε ό,τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε το δικό σας σχόλιο. Στα σχόλια έχω προσθέσει ήδη κάποια link τεκμηρίωσης αν έχετε όρεξη για περισσότερο διάβασμα επί του κάθε θέματος. Αν κρίνετε ότι ο… λογαριασμός χωράει κι άλλες ενότητες (ή για ό,τι άλλο), τα λέμε εδώ: marios@dionellis.gr. Καλή ανάγνωση.
-
Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Μέσα σε δύο μήνες, ως τις 28 Απριλίου, χάσαμε 138 ανθρώπους. Δεν είναι λίγοι φυσικά. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε. Όμως είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα τα… (...)Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου. Μέσα σε δύο μήνες, ως τις 28 Απριλίου, χάσαμε 138 ανθρώπους. Δεν είναι λίγοι φυσικά. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε. Όμως είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα τα πήγε (ως τώρα) καλά. Πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Καλό είναι να βλέπουμε και τι γίνεται γύρω μας.
Οταν Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ισπανία μετράνε πάνω από 20.000 νεκρούς η κάθε μία, προφανώς έχεις τα χειρότερα για να συγκρίνεις. «Συγκριτικά» λοιπόν και μόνο, πάμε καλά. Και φυσικά την επιτυχία αυτή την χρεώνονται πρώτα οι υγειονομικοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μετά οι πολίτες, που γενικώς πειθαρχούν. Ναι, φυσικά και η κυβέρνηση που πήρε έγκαιρα μέτρα. Αυτό είναι αλήθεια όσα άλλα κι αν έχεις να της καταλογίσεις. Και αυτό ισχύει όπως κι αν δεις τον συγκριτικό πίνακα με τη «θνητότητα» και τη «θνησιμότητα». Αν χρειάζεστε να αισθανθείτε «πρωταθλητές» για να παρομοιάσετε τον Μητσοτάκη με τον Μωυσή, αλλάξτε τώρα site. Αν ψάχνετε να τα βρείτε όλα μαύρα ή συγκρίνετε με τους νεκρούς στο Μάτι για να δείτε ποιος έχει πιο λερωμένα χέρια, επίσης αλλάξτε site. Ξαναλέω: «Συγκριτικά» είμαστε καλά. (Φωτογραφία από οδοιπορικό των New York Times στο δράμα της Ιταλίας) – Σχολιάστε -
Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οδεύουμε στη σταδιακή έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, είναι εμφανές ότι οι αποφάσεις είναι κυρίως πολιτικές και λιγότερο επιστημονικές. Το γεγονός ότι όντως έχει κουραστεί ο κόσμος ή ότι όντως… (...)Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οδεύουμε στη σταδιακή έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, είναι εμφανές ότι οι αποφάσεις είναι κυρίως πολιτικές και λιγότερο επιστημονικές. Το γεγονός ότι όντως έχει κουραστεί ο κόσμος ή ότι όντως η οικονομία πλήττεται κάθε μέρα και περισσότερο, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αυτόματα και ότι πέρασε ο κίνδυνος, γιατί πολύ απλά ο ιός δεν λογαριάζει πόσα λεφτά θα χάσουν οι επιχειρήσεις και πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Και ξαφνικά, σκάνε 150 μαζεμένα κρούσματα σε μία εστία, π.χ. σε οίκο ευγηρίας, σε συνοικισμό Ρομά, σε δομή προσφύγων ή σε μια καλοπληρωμένη ιδιωτική κλινική, και εκεί που έλεγες να ξεμυτίσεις, αμέσως ξαναμαζεύεσαι. Το έκτο κατά σειρά διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν προσεκτικό και στοχευμένο. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρύψει τις αντίρροπες δυνάμεις, από τη μία τη δημόσια υγεία και από την άλλη την οικονομία, που καθορίζουν τις αποφάσεις του. «Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν» είπε μεταξύ άλλων αλλά και πως «το παρατεταμένο «πάγωμα» της Οικονομίας έχει κοινωνικό πρόσημο».
Περίπου το ίδιο είπε και ο Σόιμπλε: Δεν είναι για όλα μέτρο η ανθρώπινη ζωή, όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα. Πάνω απ’ όλα είναι το να δουλεύει η οικονομία. Αλλά ο Σόιμπλε είναι κυνικός ενώ τον Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να αναφερθεί στο κοινωνικό πρόσημο της Οικονομίας. Προσπαθώ να δω το κοινωνικό πρόσημο του να στέλνεις τα παιδιά για 20 μέρες σχολείο εκθέτοντάς τα ως πιθανά κρούσματα και το μόνο που βλέπω είναι η ανάγκη των ιδιωτικών σχολείων να δικαιολογήσουν τα δίδακτρά τους και να μη χαθεί εντελώς η χρονιά. Εντάξει, να μην χαθεί, αλλά είναι ασφαλές; Ομοίως οι ξενοδόχοι πιέζουν για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για να μη χαθεί η σεζόν. Εντάξει, να μην χαθεί, αλλά είναι ασφαλές; (Δείτε παρακάτω ειδικές ενότητες για Σχολεία και Τουρισμό).
Η γνώμη μου είναι ότι οι αποφάσεις καθοδηγούνται από το τι θα θέλαμε, από τι θέλουμε να γλιτώσουμε από τα αναγκαία μέτρα στήριξης, που πήραν άλλες κυβερνήσεις (δείτε παρακάτω ενότητα για την Οικονομία) και όχι από το τι είναι επιστημονικά σωστό. Φοβάμαι πως αρχίζει να απογοητεύεται και ο Σαββόπουλος που πανηγύριζε επειδή «βάλαμε τη γνώση πριν από την πολιτική». Τώρα, στη δεύτερη φάση, νομίζω πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και μην απορήσετε αν δείτε ακόμα και τον κ. Τσιόδρα να αποσύρεται σιγά σιγά από το προσκήνιο. Ήδη έχει εκτεθεί αρκετά. Στην αρχή έλεγε να μη φοράμε μάσκες, τώρα που έχουμε πια μάσκες, λέει ότι είναι επιβεβλημένες. Στην αρχή έλεγε ότι δεν χρειάζονται τα πολλά τεστ, τώρα που βρήκαμε τεστ, θα κάνει, λέει, κατά χιλιάδες. Στην αρχή μας έλεγε να μείνουμε όλοι σπίτι, τώρα κάτι λέει που μοιάζει με την ανοσία αγέλης του Τζόνσον και μάλιστα με πρώτη δοκιμή στα παιδιά. Κύριε Σαββόπουλε, σίγουρα είναι ακόμα μπροστά η γνώση και από πίσω η πολιτική; – Σχολιάστε -
Στο διάγγελμά του για την άρση των μέτρων ο πρωθυπουργός είπε πως πλέον είμαστε πιο έτοιμοι σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Και πως «τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και… (...)Στο διάγγελμά του για την άρση των μέτρων ο πρωθυπουργός είπε πως πλέον είμαστε πιο έτοιμοι σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Και πως «τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό». Αλήθεια; Και πόσο περισσότερο προσωπικό για να έχουμε καλό ρώτημα; Τους συμβασιούχους με μπλοκάκι; Και φτάνουν αυτοί; Τελειώσατε; Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης είναι ο Μωυσής ή ο Νώε, αλλά έλπιζα ότι έχει πειστεί πως στην Κιβωτό πρέπει να πάρει έξτρα ζευγάρια μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και εντατικολόγων.
Είχα μια βάσιμη ελπίδα πως στις τάξεις του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού θα είχε συμβεί αυτές τις μέρες μια μικρή κατάρρευση της κοσμοθεωρίας τους. Οχι μόνο στην ελληνική Δεξιά αλλά παγκόσμια. Όταν όλος ο πλανήτης στηρίζεται στα δημόσια συστήματα υγείας και όταν ονομάζει ήρωες αυτούς που κάποτε απέλυε με περηφάνια ο Αδωνις για να μην του πάρει τη δόξα το ΔΝΤ. Αλλά μάλλον ήμουν υπεραισιόδοξος. Καμία διάθεση δεν έχουν να φτιάξουν το ΕΣΥ. Ήδη αρνούνται να πληρώσουν τις παραπάνω εφημερίες που έκαναν οι γιατροί τους οποίους χειροκροτούσε από το μπαλκόνι της η κυρία Μαρέβα. Κι ας ήταν πάλι τα δημόσια νοσοκομεία αυτά που εμπιστεύθηκαν ακόμα και όσοι πιο «καλοβαλμένοι» προσβλήθηκαν από τον ιό. Αλλιώς ας πήγαιναν στις ιδιωτικές κλινικές «Κασταλία» και «Ταξιάρχες» να τους… περιποιηθούν. Το δωράκι τους πάντως οι ιδιωτικές κλινικές το πήραν όπως ξέρετε και το αντίτιμο για την παροχή μιας κλίνης ΜΕΘ στο δημόσιο Σύστημα Υγείας πήγε από τα 800 ευρώ στα 1600 την ημέρα. Not bad…
Να το ξεκαθαρίσουμε: Η καλύτερη εικόνα που είχαμε στην Ελλάδα οφείλεται στους ανθρώπους του ΕΣΥ, που ήταν εκεί. Καταρρακωμένοι και απαξιωμένοι, αλλά εκεί. Κανένας δεν θα κατηγορούσε τον Μητσοτάκη αν γινόταν ξαφνικά λιγότερο νεοφιλελεύθερος. Ακόμα κι εκείνοι που τον ψήφισαν για «λιγότερο κράτος» και για «περισσότερη ελευθερία στην οικονομία». Εξάλλου και τον Τσίπρα τον είχαν ψηφίσει για να σκίσει τα μνημόνια… – Σχολιάστε -
Από την άλλη, θα μου πείτε, πόσο μπορείς να κρατήσεις κλειστή μια οικονομία; Πόσους κλάδους και πόσους εργαζόμενους μπορείς να στηρίξεις; Και για πόσο; Και με ποια λεφτά; Απαντώ πως συνολικά τα οικονομικά μέτρα είναι… (...)Από την άλλη, θα μου πείτε, πόσο μπορείς να κρατήσεις κλειστή μια οικονομία; Πόσους κλάδους και πόσους εργαζόμενους μπορείς να στηρίξεις; Και για πόσο; Και με ποια λεφτά; Απαντώ πως συνολικά τα οικονομικά μέτρα είναι δειλά. Γιατί αν τώρα δεν στηρίξεις τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, μετά απλά δεν θα έχεις οικονομία και θα ξεκινήσεις πάλι από το μηδέν. Και τελικά θα ξοδέψεις πολλά περισσότερα και τότε να δεις το «κοινωνικό πρόσημο» της κρίσης και μάλιστα κρίσης απανωτής με την άλλη που μόλις άρχισες, υποτίθεται,να ξεπερνάς. Αν όμως βολεύεσαι με ένα νέο μνημονιάκι και ξανά δεν πατήσεις πόδι και δεν λες κουβέντα στις τηλε-συνόδους κορυφής, ειδικά τώρα που η κρίση είναι όλων και όχι μόνο δικιά σου, ε, τότε μην αυτοπαραμυθιάζεσαι στα διαγγέλματα με φράσεις του στυλ «σας εμπιστεύθηκα και με εμπιστευθήκατε». Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα βήμα και θέλει καιρό για να στεριώσει. Και τώρα, όσο καλά κι αν πήγαν τα πράγματα στον περιορισμό των θανάτων, στο μοίρασμα των επιπτώσεων δεν φαίνεται να είμαστε όλοι μαζί. Γιατί οι ενισχύσεις είναι μικρές. Γιατί το χέρι πρέπει να μπει πιο βαθιά στην τσέπη (ή στο «μαξιλάρι» αν προτιμάτε) αν θες να βγεις γρήγορα από την ύφεση που έρχεται. Ο… τρελός Τραμπ ρίχνει στην Οικονομία το 12% του ΑΕΠ, η Ισπανία το ίδιο. Η Βρετανία διαγράφει όλα τα χρέη του Συστήματος Υγείας, βάζει το 18% του ΑΕΠ σε μέτρα ενίσχυσης και τυπώνει και νέες λίρες, απαλλαγμένη πια από τους περιορισμούς της Ευρώπης. Η Ιταλία δίνει σε μέτρα στήριξης το 21% του ΑΕΠ της, η Γαλλία το 23% και η σφιχτοχέρα Μέρκελ, για τη δική της οικονομία δίνει το 51,2% του Γερμανικού ΑΕΠ!!!
Και η Ελλάδα κύριε; Η Ελλάδα δίνει σε μέτρα ενίσχυσης το 3,5% του ΑΕΠ. Που δείχνει ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει (ή δεν θέλει να καταλάβει) και πολλά ο Μητσοτάκης για το τι πραγματικά συμβαίνει. Και ετοιμάζεται να δεχτεί νέα δάνεια από τον ESM γιατί προς τα εκεί πάει το πράγμα (βλ. παρακάτω στο Η ΕΥΡΩΠΗ), δηλαδή νέα μνημόνια και νέα ζόρια, πάντα για τους πιο αδύναμους. – Σχολιάστε -
Ειδικό κομμάτι της οικονομίας, κυρίως για την Ελλάδα, είναι ο Τουρισμός. Που ζει χιλιάδες ανθρώπους και φέρνει ζεστό χρήμα στη χώρα. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο και η στήριξη στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις πρέπει… (...)Ειδικό κομμάτι της οικονομίας, κυρίως για την Ελλάδα, είναι ο Τουρισμός. Που ζει χιλιάδες ανθρώπους και φέρνει ζεστό χρήμα στη χώρα. Το πλήγμα θα είναι τεράστιο και η στήριξη στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις πρέπει να είναι ουσιαστική και γενναία. Αν θες να τους κρατήσεις στον κλάδο και να ορθοποδήσει ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Εκτός αν θες να δεις να πουλιούνται μισοτιμής στους Γερμανούς και σε όσους έχουν ακόμα ρευστό, τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που δεν έχουν ήδη πουληθεί. Και από τη μεθεπόμενη σεζόν να έχεις πάλι τουρισμό αλλά να πηγαίνουν σε άλλες τσέπες τα λεφτά. Η χρονιά επί της ουσίας είναι ήδη χαμένη.
Κάτι αστειότητες για πιο αραιές ξαπλώστρες ώστε να κρατούν αποστάσεις οι τουρίστες, που μετά βέβαια θα βουτούν όλοι μαζί στην ίδια πισίνα, αγγίζουν τα όρια του γελοίου. Αστειότητα επίσης και το «υγειονομικό διαβατήριο» του υπουργού Τουρισμού Θεοχάρη. (Δεν το λέω εγώ, το υπαινίχθηκε σαφώς και ο κ. Τσιόδρας και ακόμα σαφέστερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Η Ισπανία αποφασίζει λουκέτα στα ξενοδοχεία μέχρι τον Δεκέμβριο. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε κάτι από τη χρονιά φέρνοντας εδώ τους τουρίστες που δεν θα πήγαιναν στην Ισπανία; Και ποιος (και πως) θα ελέγχει αν έχουν κορονοϊό; Η μήπως για να μην βάλεις το χέρι στην τσέπη θα διακινδυνεύσεις να κάνεις δικό σου το πρόβλημα που γονάτισε την Ισπανία, ώστε να χάσεις τελικά και τη φετινή, και την επόμενη σεζόν;
Μόνη λύση η γενναία επιδότηση του κλάδου και των χιλιάδων ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Ας αποφασίσουμε ότι το βάρος θα πέσει φέτος μόνο στον εσωτερικό τουρισμό με προσεκτικές και λίγες κινήσεις και με υγεία το καλοκαίρι του… 2021.
(Στη φωτογραφία οι σκέψεις για plexiglas στις ξαπλώστρες της Ιταλίας – ελάτε, ας σοβαρευτούμε…). – Σχολιάστε -
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αδυνατούμε να πάρουμε την απόφαση ότι η σχολική χρονιά έχει τελειώσει. Ποια η σημασία αυτού του «ενδεχομένως» στο διάγγελμα Μητσοτάκη για το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου;… (...)Αδυνατώ να καταλάβω γιατί αδυνατούμε να πάρουμε την απόφαση ότι η σχολική χρονιά έχει τελειώσει. Ποια η σημασία αυτού του «ενδεχομένως» στο διάγγελμα Μητσοτάκη για το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου; Και ποια μέτρα θα τηρήσουν τα πιτσιρίκια στο νήπιο, που είναι όλη μέρα το ένα πάνω στο άλλο; Και τι θα αλλάξει αν κάνουν μάθημα 20 μέρες παραπάνω; Το ίδιο και στο Γυμνάσιο, τί θα προσφέρει ένας μήνας παραπάνω;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Μαθήματα τέλος για φέτος και τα παιδιά σε Γυμνάσιο και Λύκειο θα προβιβαστούν από τάξη σε τάξη ΧΩΡΙΣ εξετάσεις και χωρίς περισσότερο άγχος. Εχουν ήδη αρκετό άγχος από όσα ζούνε. Οργανώστε από τώρα την επόμενη σχολική χρονιά, ίσως με έναρξη από την 1η Σεπτεμβρίου, ίσως με ένα πρώτο δίμηνο συμπλήρωσης της ύλης που χάθηκε. Και σιγά – σιγά και ομαλά να έρθουν τα πράγματα στη θέση τους, αν δεν μας προλάβει και πάλι ο ιός και έρθει πιο δυναμικός πριν το εμβόλιο. Φυσικά για να έρθουν τα πράγματα στη θέση τους πρέπει να εμπιστευθείτε τους εκπαιδευτικούς. Αλλά τι λέω, τον Σεπτέμβρη προέχει να επανέλθει η «διαγωγή κοσμία», αυτός είναι ο σοβαρότερος σχεδιασμός.
Οσο για τις πανελλαδικές, το απόλυτο τοτέμ της ελληνικής εκπαίδευσης, ναι, κάτι πρέπει να γίνει. Εννοείται με μειωμένη ύλη φέτος και με μεγάλη προσοχή στις τάξεις, τόσο στα μαθήματα όσο και στις εξετάσεις. Ο κ. Τσιόδρας, που κοντεύετε να τον αγιοποιήσετε, άρχισε τελευταία να λέει περίεργα πράγματα. Οτι «η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συλλογικής ανοσίας καθώς οι μικρότερες ηλικίες μπορούν να εκτεθούν πρώτες σταδιακά στον ιό χωρίς υψηλό κίνδυνο».
Ωραία γιατρέ, αλλά για πείτε μου, έστω και για χαμηλό κίνδυνο, μιλάτε για τα δικά σας ή για το δικό μου παιδί; Και αυτά τα παιδιά που θα εκτεθούν στον ιό, δεν θα τον μεταφέρουν στους παππούδες και στις γιαγιάδες για τους οποίους δακρύσατε πρόσφατα;
Όσο για την σπουδή της κυρίας Κεραμέως να στείλει μέσα στην πανδημία την εκπαίδευση 50 χρόνια πίσω, με λατινικά και με «διαγωγή κοσμία», με αποβολές και τράπεζα θεμάτων, τι να πω… Η Δεξιά θα είναι πάντα Δεξιά και προφανώς αυτό δεν το αλλάζει ούτε ο κορονοϊός.
Επίσης να μην ξεχάσω (είναι και πολλά, δεν σας προλαβαίνω κυρία Κεραμέως…). Εν μέσω πανδημίας και εν όψει ίσως ενός νέου κύματος το Φθινόπωρο, ποιο ήταν το πιο ενδεδειγμένο μέτρο που μπορούσατε να περιλάβετε σε ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία; Ναι, φυσικά: Η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη. Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε… – Σχολιάστε -
Μην σας μπαίνουν ιδέες. Καλή και θεμιτή η προσπάθεια για την τηλεκπαίδευση. Μακάρι να αφήσει κάτι ως παρακαταθήκη σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα από τους δασκάλους μέχρι τους γονείς. Αλλά για φέτος δεν μπορεί κανείς… (...)Μην σας μπαίνουν ιδέες. Καλή και θεμιτή η προσπάθεια για την τηλεκπαίδευση. Μακάρι να αφήσει κάτι ως παρακαταθήκη σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα από τους δασκάλους μέχρι τους γονείς. Αλλά για φέτος δεν μπορεί κανείς να υποκρίνεται πως θα υποκαταστήσει την εκπαίδευση στο σχολείο. Κυρίως επειδή ΠΟΤΕ, καμία τεχνολογία δεν θα υποκαταστήσει την φυσική επαφή δασκάλου – μαθητή.
Θα μπορούσαμε όμως να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά. Αλλά σε κανονικές συνθήκες και όχι τώρα, πάνω στην τούρλα του Σαββάτου, που η κυβέρνηση επέλεξε να βασανίσει γονείς, μαθητές και κυρίως τους εκπαιδευτικούς. Αν γίνει σταδιακά η τηλεκπαίδευση λειτουργικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για ΟΛΑ τα σχολεία, και αν μπορείς να είσαι σίγουρη κυρία υπουργέ μου ότι κάθε παιδί έχει έναν υπολογιστή, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, τότε σε λίγα χρόνια (μπορεί για μια επόμενη καραντίνα) το μέτρο να λειτουργήσει πιο αποδοτικά. Και όταν λέω από έναν υπολογιστή, εννοώ κανονικό, αληθινό, που να δουλεύει και να συνδέεται και στο ίντερνετ που εννοείται ότι επίσης θα έχουν όλα τα σπίτια και όχι κάτι ταμπλετάκια της κακιάς ώρας που δίνουν από τα στοκαρισμένα και απούλητα οι εταιρίες πληροφορικής. Ούτε φυσικά τα μούφα laptop σε κάθε μαθητή που τελικά έγιναν «ένα σε κάθε σχολείο». Ακόμα όμως και αν τα κάνετε σωστά όλα αυτά, η τηλεκπαίδευση θα είναι πάντα συμπληρωματική και όχι υποκατάστατο της εκπαίδευσης.
Αλήθεια, μην σας μπαίνουν ιδέες. – Σχολιάστε -
Ο σεβαστός γιατρός ασφαλώς είναι αυτός που θα χρεωθεί το επιστημονικό κομμάτι της επιτυχίας ή της αποτυχίας στη μάχη με τον κορονοίό. Μέχρι εδώ πάει καλά. Μόνο που ο άνθρωπος κάνει δυο δουλειές. Και του… (...)Ο σεβαστός γιατρός ασφαλώς είναι αυτός που θα χρεωθεί το επιστημονικό κομμάτι της επιτυχίας ή της αποτυχίας στη μάχη με τον κορονοίό. Μέχρι εδώ πάει καλά. Μόνο που ο άνθρωπος κάνει δυο δουλειές. Και του επιστήμονα και του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας (ενίοτε και του υπουργού). Και η μία δουλειά είναι που μπλοκάρει την άλλη. Εχω ξαναγράψει παλαιότερα πως θα ήταν πιο τίμιο όπου νιώθει ότι οι απαντήσεις του δεν συνάδουν με την επιστημονική του ιδιότητα να παραπέμπει στον υπουργό (για τις μάσκες, για τον αριθμό των τεστ, για τον αριθμό των εντατικών, για τα πιτσιρίκια στο call center του ΕΟΔΥ που λένε βλακείες στον κόσμο και φυσικά για τα ολέθρια αποτελέσματα που είχε η μη πραγματοποίηση τεστ στη γυναίκα που πέθανε στην Καστοριά επειδή της είπανε να μην πάει σε νοσοκομείο).
Όχι μόνο δέχτηκε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση για όλα αυτά, που δεν ήταν δουλειά του, αλλά πολλές φορές επιχειρεί να «επιστημονικοποιήσει» τις ανεπάρκειες (Αν δεν έχουμε τεστ, δεν χρειάζονται τεστ. Οταν βρούμε τεστ χρειάζονται οι κινητές μονάδες για να κάνει ο κόσμος στο σπίτι κτλ). Ξαναλέω, καλός και χρυσός, ειδικά με την παρέμβασή του για τους Ρομά. Αλλά υπάρχουν και πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. (Για την πρόληψη στις δομές μεταναστών για παράδειγμα).
Το τελευταίο διάστημα αίσθησή μου είναι πως αρχίζει να πιέζεται να αλλάξει γραμμή (ανοσία, μάσκες, τεστ κτλ) και να βάζει σε κίνδυνο και την ίδια την επιστημονική του αξιοπιστία.
Επιμένω όμως πως εφόσον έχει επιλέξει να κάνει και τις δύο δουλειές θα χρεωθεί τις ευθύνες και για τις δύο. Ίσως αυτός είναι και ο στόχος όσων των έβαλαν μπροστά για να κρυφτούν αργότερα από πίσω του. – Σχολιάστε -
Με την έξαρση του κορονοϊού αποδείχτηκε ποιοι είναι οι πιο χρήσιμοι εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο. Οχι, δεν είναι τα καλοπληρωμένα στελέχη στις γραφειάρες των επιχειρήσεων. Πέρα από τους υγειονομικούς, που έγραψα πιο πάνω, οι… (...)Με την έξαρση του κορονοϊού αποδείχτηκε ποιοι είναι οι πιο χρήσιμοι εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο. Οχι, δεν είναι τα καλοπληρωμένα στελέχη στις γραφειάρες των επιχειρήσεων. Πέρα από τους υγειονομικούς, που έγραψα πιο πάνω, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στις εταιρίες κούριερ, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και άλλοι που ίσως ξεχνάω, είναι όλοι αυτοί που σήκωσαν το βάρος της κάλυψης των βασικών μας αναγκών ώστε να συνεχίζεται η ζωή μας έστω και υπό περιορισμό. Θα υπάρξει στο εξής ένα σχέδιο για την επόμενη φορά; Για το πως θα βοηθηθούν να σηκώσουν το ίδιο βάρος αν χρειαστεί; Και δεν εννοώ μόνο οικονομικά με κάποιο επίδομα (αναγκαίο κι αυτό). Εννοώ και με αμοιβόμενες εφεδρείες. Δηλαδή, εφόσον ήταν προφανές πως κάποιες εταιρίες όπως τα σούπερ μάρκετ, θα έκαναν ονειρεμένους τζίρους αυτές τις μέρες, μήπως θα έπρεπε να υποχρεωθούν να αυξήσουν και το προσωπικό τους, έστω και περιστασιακά; Δεν είναι προφανές πως θα μπορούσαν να δώσουν και σε άλλους ανθρώπους δουλειά, έστω και για λίγο; Ετσι ώστε και οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ να μπορούν να δουλέψουν ανθρώπινες ώρες, να πάρουν τα ρεπό τους ή να μπορούν να μείνουν μερικές μέρες στο σπίτι και αυτοί με τα παιδιά τους και να μην τους αρνούνται οι εργοδότες τις άδειες ειδικού σκοπού; Γίνεται λέτε; Μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο ή μήπως η φαντασία μου οργιάζει; (Προσοχή δεν μιλώ για τους «δανεικούς» εργαζόμενους που οραματίζεται ο ΣΕΒ. Μιλώ πρωτίστως για κοινωνική αλληλεγγύη και για αναδιανομή προς την κοινωνία μέρους των υπερκερδών των εταιριών που παραμένουν σε λειτουργία).
Άλλο παράδειγμα: Στους περισσότερους δήμους, μόλις έκλεισαν οι παιδικοί σταθμοί, οι νηπιαγωγοί κλήθηκαν να βοηθήσουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι», πηγαίνοντας ένα πιάτο φαγητό στους ανήμπορους. Σωστή κίνηση. Να οραματιστώ ένα μελλοντικό «σχέδιο… επιστράτευσης» (εντάξει, πείτε το κάπως αλλιώς αν δεν σας αρέσει) που θα καθορίζει ποιος θα πάει πού, τουλάχιστον από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα; Σε άλλες χώρες εκπαιδεύουν τους δημόσιους υπαλλήλους σε παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και πρώτων βοηθειών για μια δύσκολη ώρα, που ίσως θα ήταν πιο χρήσιμοι, π.χ. αντί για το σχολείο, ή την Εφορία να βρεθούν ως βοηθητικό προσωπικό σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Επειδή είναι πολύ πιθανό να ξαναβρεθούμε σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να οργανωθεί λέτε έτσι και αυτή η χώρα, η μπα; – Σχολιάστε -
Οσες μέρες ψωνίζαμε στην καραντίνα, όσο εμείς μέναμε σπίτι και βγαίναμε μόνο για τα απαραίτητα, κάποιοι συνέχιζαν να παράγουν τα... απαραίτητα. Οι ντοματούλες και τα πορτοκάλια που καταναλώσατε, τα αυγουλάκια που βάψαμε, το κατσικάκι και… (...)Οσες μέρες ψωνίζαμε στην καραντίνα, όσο εμείς μέναμε σπίτι και βγαίναμε μόνο για τα απαραίτητα, κάποιοι συνέχιζαν να παράγουν τα… απαραίτητα. Οι ντοματούλες και τα πορτοκάλια που καταναλώσατε, τα αυγουλάκια που βάψαμε, το κατσικάκι και τα τυροκομικά που συνωστισθήκαμε για να αγοράσουμε, από κάποιους παραγωγούς έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων. Λοιπόν για την πρωτογενή παραγωγή, που επίσης είναι βασικό να λειτουργεί, περισσότερο και από τη μεταποίηση, περισσότερο και από τις υπηρεσίες, περισσότερο και από τη βιομηχανία, κάποιοι πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν αδιάκοπα. Και όχι μόνο να δουλεύουν αλλά να μην υφίστανται και αισχροκέρδεια από τους μεσάζοντες που βρήκαν αφορμή να αγοράσουν μισοτιμής εκμεταλλευόμενοι τον φόβο τους ότι θα στείλουν τα προϊόντα στη χωματερή. Θα τους προστατέψει αυτούς το κράτος ή θα τους αφήσει στην τύχη τους και όποιος καταφέρει να επιβιώσει; – Σχολιάστε
-
Υπάρχει ακόμα μια κατηγορία εργαζόμενων στους οποίους προστρέξαμε αμέσως μόλις κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Μερικές φορές, πριν ακόμα και από τα καταστήματα τροφίμων. Και αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, έστω και χωρίς φυσική παρουσία αλλά… (...)Υπάρχει ακόμα μια κατηγορία εργαζόμενων στους οποίους προστρέξαμε αμέσως μόλις κλειστήκαμε στα σπίτια μας. Μερικές φορές, πριν ακόμα και από τα καταστήματα τροφίμων. Και αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, έστω και χωρίς φυσική παρουσία αλλά μας στάθηκαν πραγματικά στις ώρες του εγκλεισμού. Μιλώ για τους καλλιτέχνες, μουσικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εικαστικούς που με το δικό τους έργο περνούσαμε τις ώρες μας. Και σήμερα για αυτούς δεν φαίνεται να περισσεύει ούτε ένα επίδομα ενώ περνούν πραγματικά δύσκολα.
Όπως είδατε αυτοί που μίλησαν, ή μάλλον αυτοί που τους δόθηκε ο λόγος, ήταν οι καλοβαλμένοι, αυτοί που δεν είχαν πρόβλημα. Ο Σαββόπουλος από την «τα-έχω-πάντα-καλά-με-την-εξουσία» θαλπωρή του, η Πρωτοψάλτη από την καρότσα του φορτηγού της έξω από το Μαξίμου, ο Ρουβάς από το κοτέτσι του και ο Γαϊτάνος για να μας πει πόσο χριστιανικά πέρασε και το ιδιαίτερο φετινό Πάσχα, τόσο χριστιανικά ώστε να ξαναθέλει να σπάσει το κεφάλι των μαύρων που πουλάνε τα cd του στον δρόμο. Και από όλους αυτούς δεν βγήκε μια κουβέντα για τους συναδέλφους τους, που εξαιρέθηκαν από το επίδομα των 800 ευρώ.
Την τιμή τους έσωσε, ευτυχώς, ο Μίκης. Που έθεσε το θέμα και μπράβο του. Που μίλησε για «μεσαίωνα» από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και που φυσικά τώρα θάφτηκε από τα κανάλια. Τα ίδια που τον δόξαζαν όταν μιλούσε στα αλαλάζοντα μακεδονόπληκτα πλήθη. (Στη φωτογραφία η καλλιτέχνις των ημερών μαζί με τον πρωθυπουργό, σε συνάθροιση που υπό άλλες συνθήκες θα επέφερε 150άρια πρόστιμα). – Σχολιάστε -
Το μεγαλύτερο φιάσκο του κορονοϊού και η απόδειξη ότι καμία πανδημία, καμία καταστροφή δεν μπορεί να εμποδίσει αυτούς που είναι κοντά στο μέλι να βάλουν μέσα όχι μόνο το δάχτυλο αλλά ολόκληρη τη χερούκλα. Να… (...)Το μεγαλύτερο φιάσκο του κορονοϊού και η απόδειξη ότι καμία πανδημία, καμία καταστροφή δεν μπορεί να εμποδίσει αυτούς που είναι κοντά στο μέλι να βάλουν μέσα όχι μόνο το δάχτυλο αλλά ολόκληρη τη χερούκλα. Να μη σας πω ότι μια καταστροφή μπορεί να δώσει και το άλλοθι που ζητάς για να βουτήξεις ολόκληρος μέσα στο βάζο κι εσύ και οι κολλητοί σου. Το θέμα της ντροπιαστικής, μαϊμού – τηλεκατάρτισης και το σκάνδαλο των 80 εκατομμυρίων ευρώ το ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα αλλά προηγουμένως το ανέδειξαν οι ίδιοι οι επιστήμονες μέσω των κοινωνικών δικτύων το τριήμερο του Πάσχα. Και η θλιβερή υπαναχώρηση της κυβέρνησης, έστω και υπό το «ηγετικό προφίλ Μητσοτάκη», που το πήρε, λέει, πάνω του, ήταν μια τεράστια πολιτική ήττα. Και με την ευκαιρία καλό θα είναι να δούμε και τί γίνεται με το θολό καθεστώς λειτουργίας των ΚΕΚ που πήγαν και αυτά να πάρουν μερίδιο από την πίτα αλλά έμειναν με τη γλύκα. Και ναι, αυτονόητα πράγματα λέω, αλλά ο ηγέτης – Μωυσής – Μητσοτάκης, τον Βρούτση έπρεπε να τον είχε ήδη… «παραιτήσει».
(Στη φωτογραφία σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη από την «Εφημερίδα των Συντακτών»). – Σχολιάστε -
Στη χρήση των νέων τεχνολογιών πάντως, καταρτιστήκαμε και χωρίς τη μεσολάβηση των ΚΕΚ. Και μάθαμε πολλά. Και εμείς και το κράτος και οι τράπεζες. Αλήθεια, μπορούσε το ΚΕΠ να μας στέλνει μέσω e-mail τα έγγραφα… (...)Στη χρήση των νέων τεχνολογιών πάντως, καταρτιστήκαμε και χωρίς τη μεσολάβηση των ΚΕΚ. Και μάθαμε πολλά. Και εμείς και το κράτος και οι τράπεζες. Αλήθεια, μπορούσε το ΚΕΠ να μας στέλνει μέσω e-mail τα έγγραφα που ζητάμε; Αλήθεια, γινόταν να είναι και άυλη (χωρίς χαρτί) η συνταγογράφηση των φαρμάκων μας; Αλήθεια, μπορούσαμε να ανοίξουμε λογαριασμό internet banking και από το σπίτι, χωρίς να στηθούμε στην ουρά στην τράπεζα; Αλήθεια, μπορούσαν οι επικεφαλής δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεων να στηθούν μπροστά στους υπολογιστές τους και να τηλε-διασκεφθούν για ένα σοβαρό θέμα χωρίς να περιμένουν πότε θα συγκληθεί σε Σώμα το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο; Αλήθεια, μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά και χρειαζόταν ο κορονοϊός για να τα ανακαλύψουμε; Και εδώ πάλι όμως οδηγός είναι το μέτρο. Καλή και χρήσιμη η τεχνολογία, αλλά ως εργαλείο όχι ως αφορμή απολύσεων και λιγότερης δημοκρατίας. Θέλω να πω, ναι, να φτιάξω internet banking από το σπίτι για να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά η δουλειά του εργαζόμενου στην τράπεζα, όχι για να απολυθεί. Να τηλεδιασκεφθούν οι επικεφαλής όταν όμως το απαιτεί μια έκτακτη περίσταση. Όχι για να καταργήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως έγραφα και στην τηλεκπαίδευση πιο πάνω, αυτά να λειτουργούν συμπληρωματικά, για να δώσουμε εργαλεία στον δάσκαλο, όχι για να τον καταργήσουμε.
Μπορούμε; Έχουμε την ωριμότητα;
Επίσης, ξαφνικά λόγω του κορονοϊού άρχισαν να γίνονται πιο γνωστές και άλλες τεχνολογίες όπως οι εκτυπώσεις 3D, που, κοίτα να δεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι και για την κατασκευή αναπνευστήρων…
Από την άλλη πάντως, μην ξεγελιέστε. Το ψηφιακό χάσμα της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστιο, τα βήματα είναι αργά και αληθινές φωτογραφίες σαν αυτή με τις γιαγιάδες μάλλον δεν θα δούμε ποτέ. – Σχολιάστε -
Ενα από τα σημαντικά μαθήματα που πήραμε από τον κορονοϊό, είναι πως ο Θεός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τον εκπροσωπούν επί της γης. Αν όντως κατέβαινε τούτες τις μέρες,… (...)Ενα από τα σημαντικά μαθήματα που πήραμε από τον κορονοϊό, είναι πως ο Θεός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τον εκπροσωπούν επί της γης. Αν όντως κατέβαινε τούτες τις μέρες, οι πρώτοι που θα πέταγε έξω από τον οίκο Του θα ήταν οι μεγαλόσχημοι ιεράρχες που νομίζουν ότι απολαμβάνουν κάποιο είδος εξουσίας. Τη μια να μην κλείσουν καθόλου οι εκκλησίες, την άλλη να κλείσουν αλλά λίγο, μετά να μείνουν για να μεταδίδουμε μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου, μετά να ανοίξουν για δυο – τρεις ώρες, την άλλη «στείλτε μήνυμα ότι πάτε αλλού και περάστε και από την εκκλησία». Και τώρα, να ανοίξουν πρώτα απ’όλα τα υπόλοιπα γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάγκη μας. Ανευθυνότητα από την πλευρά της ιεραρχίας και δουλική στάση από την κυβέρνηση απέναντί τους. Με τις κλωτσιές θα τους πέταγε έξω ο Πανάγαθος και μάρτυς μου ο ίδιος. Και στη χολέρα που χτύπησε την Αττική το 1854 οι παπάδες έλεγαν στον κόσμο να εκκλησιάζεται επειδή η αρρώστια ήταν σημάδι από τον Θεό. Και πέθαναν 3000 μόνο σε Αθήνα και Πειραιά. Αλλά, που να πάρει, πέρασαν και σχεδόν διακόσια χρόνια και έλεγες, δεν μπορεί, όλο και κάτι θα έχει αλλάξει. Τίποτα δυστυχώς. Νομίζω πολλοί μετά τον κορονοϊό θα αραιώσουν από τις ενορίες. Ελπίζω να μη χάσουν και την πίστη τους γιατί, ειδικά στα δύσκολα, αυτή είναι το τελευταίο αποκούμπι για τους ανθρώπους. Αλλά στους μεταπράτες της πίστης, καμία άφεση αμαρτιών. – Σχολιάστε
-
Πάρα πολλές ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας και όσα «αρπαγμένα» διαβάσαμε αυτές τις μέρες. Πραγματικά, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου εν μέσω καραντίνας – έχω αφιερώσει μια μικρή ενότητα προς το τέλος. Η μόνη παγκόσμια «συνωμοσία»… (...)Πάρα πολλές ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας και όσα «αρπαγμένα» διαβάσαμε αυτές τις μέρες. Πραγματικά, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου εν μέσω καραντίνας – έχω αφιερώσει μια μικρή ενότητα προς το τέλος. Η μόνη παγκόσμια «συνωμοσία» που θα επέτρεπα στον εαυτό μου να συζητήσουμε, είναι η χρησιμοποίηση του κορονοϊού ως μέσο για την σταδιακή περιστολή των συνταγματικών μας ελευθεριών και για την ταχεία ανάπτυξη μεθόδων παρακολούθησης των πολιτών (υγειονομικής και όχι μόνο). Αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «συνωμοσία» καθώς η συνωμοτικότητα υπονοεί κάτι που γίνεται στα κρυφά και χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Αντίθετα, καθαρά και ξάστερα, πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο, σε έναν βαθμό και η δική μας, είναι προφανές πως βλέπουν θετικά την περιστολή πολλών εκ των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας.
Αποτελεί ο κορονοϊός «πείραμα» σε αυτό το πεδίο; Προφανώς ναι. Δεν είναι και λίγο πράγμα ξαφνικά να σε σταματούν στον δρόμο, μόνο και μόνο για να σε ρωτήσουν που πας. Μα το χειρότερο είναι να συνηθίσεις σε αυτό το καθεστώς και να σε ενοχλεί λιγότερο την επόμενη και τη μεθεπόμενη φορά που θα επιβληθεί, με την επόμενη και τη μεθεπόμενη ευκαιρία. «Τα προσωρινά μέτρα έχουν την άσχημη συνήθεια να διαρκούν περισσότερο από τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει πάντα μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κρύβεται στον ορίζοντα» έγραφε προ ημερών ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι (Ναι, έχει και στο Ισραήλ ανθρώπους που μάλλον σκέφτονται διαφορετικά από τις κυβερνήσεις τους). Για να σας παρηγορήσω όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Στο ίδιο, μακροσκελές άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό», ο Χαράρι έχει περιλάβει και την εξής φράση: «Όποτε οι άνθρωποι μιλάνε για επιτήρηση, θυμηθείτε ότι η ίδια τεχνολογία επιτήρησης μπορεί συνήθως να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τις κυβερνήσεις για την παρακολούθηση ατόμων – αλλά και από τα άτομα για να παρακολουθούν τις κυβερνήσεις». (Το άρθρο το παραθέτω στα σχόλια, ολόκληρο και στα ελληνικά για να δείτε τι εννοεί). Υποστηρίζω λοιπόν πως για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει όντως να είμαστε ανήσυχοι. Αλλά ο δρόμος δεν είναι ο φόβος και η δεισιδαιμονία. Είναι η αλληλεγγύη, η επαγρύπνηση και η στοιχειώδης έλλογη σκέψη.
(Στη φωτογραφία πλακάτ με τον Τζορτζ Οργουελ και το βιβλίο του “1984” – «Εγώ σου τα έλεγα», γράφει το πλακάτ). – Σχολιάστε -
Μεγάλα γλέντια. Το «κοινό μας σπίτι» έμοιαζε καιρό τώρα με το σκηνικό από το Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη και τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου. Μα τώρα καταλήγει σε ένα γραν φινάλε σε στυλ Ταραντίνο και βγαίνουμε… (...)Μεγάλα γλέντια. Το «κοινό μας σπίτι» έμοιαζε καιρό τώρα με το σκηνικό από το Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη και τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου. Μα τώρα καταλήγει σε ένα γραν φινάλε σε στυλ Ταραντίνο και βγαίνουμε από την αίθουσα πιτσιλισμένοι από αίμα.
Σε αυτό το κοινό μας σπίτι έφτασαν η μία χώρα να κρατά φορτία από μάσκες που προορίζονται για την άλλη. Και ένας αγαπημένος μας κύριος Σόμπλε να σου λέει ξεκάθαρα πως «όχι ρε μάγκες, δεν είναι η ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα. Πάνω απ’όλα είναι η οικονομία, οι άνθρωποι κάποτε θα πεθάνουν». Και ο ευρωπαϊκός νότος, που πληρώνει πάλι τη λυπητερή, υποτάσσεται στον πλούσιο βορά για να μην χαλάσει το κλίμα στο οικογενειακό τραπέζι. Τι να κάνεις, όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα βρε αδερφέ. Απανωτά τηλε-γιούρογκρουπ και απανωτές τηλε-σύνοδοι κορυφής για να επιβεβαιώσουμε το ίδιο και το ίδιο. Η αλληλεγγύη στο κοινό μας σπίτι είναι όνειρο θερινής νυκτός. Κάποιοι μίλησαν και για τα πρώτα σημάδια διάλυσης αυτής της ανίερης συμμαχίας. Να θυμάστε όμως, τη διάλυση θα την φέρουν οι λαοί, όχι οι 27 καθήμενοι μπροστά στις οθόνες τους τηλεδιασκεπτόμενοι.
Από την άλλη συμπονώ εκείνους τους εγχώριους «Μενουμευρώπηδες» και «Βαστα-σοϊμπλάδες» αυτές τις δύσκολες ώρες. Τί να σκέφτονται στη δική τους καραντίνα. Και για τον Σάκη Ρουβά ανησυχώ, που έφτασε να πείσει ακόμα και τον Τσίπρα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Συνεχίζουν άραγε στο κοτέτσι του οι κότες να γεννούν αυγά δίκροκα μπλε με κίτρινα αστεράκια ή μήπως κλονίστηκαν από το σφαγείο των Γιούρογκρουπ και αμολάνε πια τίποτα παρακατιανά σταχτί και κουτσουλισμένα; – Σχολιάστε -
Μπορεί να έκανε κωλοτούμπα με τα μνημόνια αλλά στην Υγεία κατάφερε κάποια πράγματα. Και εκεί βέβαια, λιγότερα από αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει, κάτι έκανε. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι… (...)Μπορεί να έκανε κωλοτούμπα με τα μνημόνια αλλά στην Υγεία κατάφερε κάποια πράγματα. Και εκεί βέβαια, λιγότερα από αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά εν πάση περιπτώσει, κάτι έκανε. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι άνθρωποι στα νοσοκομεία, τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν παρωπίδες. Πιστώνεται στον Ξανθό και στον Πολάκη αυτή η επιτυχία. Σε αυτό κυρίως το «μαξιλάρι» πατά ο Μητσοτάκης και κερδίζει σήμερα τη μάχη. Επικοινωνιακά όμως ο κορονοϊός, τον ΣΥΡΙΖΑ τον διαλύει. Γιατί όταν το αεροπλάνο κινδυνεύει, όλοι πίνουν νερό στο όνομα του πιλότου. Ακόμα κι αν στην προηγούμενη πτήση ο προηγούμενος πιλότος είχε βγάλει άφθες για να κρατήσει το πηδάλιο.
Τώρα πιλότος είναι ο Μητσοτάκης και αυτό δημιούργησε φοβερή σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ φτάνοντας σε ανοησίες στυλ Μυρσίνης Βουνάτσου η οποία περίμενε να ισοφαρίσει τους νεκρούς με το Μάτι. Ο Τσίπρας φαίνεται να το έχει καταλάβει γιαυτό προσέφερε και τη συναίνεση που ήταν αναγκαία σε εκείνη τη φάση και ξεσπάθωσε, δικαίως, μόνο στην εξόφθαλμη περίπτωση των voucher αλλά και στον προφανή παραλογισμό του ανοίγματος των σχολείων για 20 μέρες. Πάντως, το σύνθημα «Μετά θα λογαριαστούμε» είναι ανόητο. Εδώ και τώρα λογαριαζόμαστε, κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Και όχι οι αριστεροί με τους δεξιούς. Οι λογικοί με τους χοντρόπετσους. Δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να καταλάβεις ότι χρειάζεσαι προσλήψεις στις εντατικές και στα νοσοκομεία γενικά. Και δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να καταγγείλεις τα σκάνδαλα και τις ρεμούλες. – Σχολιάστε -
Πολύς λόγος έγινε από εκείνη τη φράση του Μητσοτάκη (στο προηγούμενο, το 5ο διάγγελμα) , περί «νομιμοποίησής» του μπροστά στη νέα κρίση που έρχεται. Και επειδή ταυτόχρονα θέλει να ξεπαστρέψει την απλή αναλογική πιθανώς να… (...)Πολύς λόγος έγινε από εκείνη τη φράση του Μητσοτάκη (στο προηγούμενο, το 5ο διάγγελμα) , περί «νομιμοποίησής» του μπροστά στη νέα κρίση που έρχεται. Και επειδή ταυτόχρονα θέλει να ξεπαστρέψει την απλή αναλογική πιθανώς να εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα και να το τολμήσει το Φθινόπωρο. Μετά βέβαια βγήκε στην Καθημερινή και είπε ότι ΔΕΝ θα κάνει εκλογές. Βέβαια και εσείς μη δίνετε μπέσα, ξέρετε πως είναι αυτά.
Η μόνη μου απορία είναι η εξής. Καλά, εσείς οι νεοφιλελεύθεροι, οι άριστοι γενικώς, οι άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων, που μας τα έχετε πρήξει τόσα χρόνια ότι οι εκλογές κάνουν κακό στην αγορά, ότι νεκρώνουν τα πάντα και μέσα σας εύχεστε να τις κάναμε κάθε 10 χρόνια για να μην διαταράσσεται το κλίμα σταθερότητας κτλ κτλ. τώρα τί θα μας πείτε; Τώρα, με τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει ο κορονοϊός και με την αγορά για μήνες κλειστή και με τις στρατιές ανέργων που θα δημιουργηθούν, εσείς οι ίδιοι θα μας πείτε ότι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε είναι οι εκλογές;
Ικανούς σας έχω βέβαια…
(Στη φωτογραφία εκλογές με μάσκες στη Νότια Κορέα. Μπορεί να το δούμε και εδώ). – Σχολιάστε -
Ελάτε τώρα μην ανοίγετε πληγές και με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Και μόνο η δαπάνη των 11+9 εκατομμυρίων για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» θα ήταν αρκετή για να κατανοήσετε πολλά για το σινάφι μας. Για… (...)Ελάτε τώρα μην ανοίγετε πληγές και με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Και μόνο η δαπάνη των 11+9 εκατομμυρίων για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» θα ήταν αρκετή για να κατανοήσετε πολλά για το σινάφι μας. Για την «αγιοποίηση» του Τσιόδρα και το πόσο γκόμενος είναι ο Χαρδαλιάς αλλά κυρίως για την απουσία ενοχλητικών ερωτήσεων από το μεγαλύτερο μέρος του δημόσια διατυπωμένου λόγου τις ημέρες του κορονοϊού. Σε αυτό το κλίμα η λειτουργία των social media και της δημοσιογραφίας των πολιτών θα μπορούσε να αποτελέσει όαση στην έρημο. Το πέτυχε στην περίπτωση των voucher του Βρούτση αλλά δυστυχώς αυτή ήταν η εξαίρεση που ευνοήθηκε από το εξόφθαλμο μέγεθος της κομπίνας που πήγε να στηθεί. Γιατί κατά τα άλλα, αυτές τις μέρες που ο καθένας έγραφε το μακρύ του και το κοντό του έπρεπε πραγματικά να κολυμπήσεις στα βαθιά για να βρεις κάτι πραγματικά αξιόλογο στο timeline σου. Και έτσι μπορούσαν πάλι τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ να σου πουλήσουν αξιοπιστία έναντι των fake news.
Αξιοπιστία έστω και μονόπλευρη… – Σχολιάστε -
Μετά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία (που αίρονται από 4 Μαΐου) έρχεται η επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και οι έλεγχοι για την αποφυγή της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες… (...)Μετά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία (που αίρονται από 4 Μαΐου) έρχεται η επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και οι έλεγχοι για την αποφυγή της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 12 και μετά !!! (Γιατί άραγε; όποιος το εξηγήσει αυτό κερδίζει…)
Η χαρά του μπάτσου, δηλαδή.
Εντάξει, ότι τα τα μέτρα ήταν δικαιολογημένα και απαραίτητα είναι αλήθεια. Αλλά ότι κάποιοι είδαν φως και μπήκαν και ξανανιώσανε χωροφύλακες και ενοματάρχες της δεκαετίας του 60, επίσης είναι θλιβερή αλήθεια. Τα περιστατικά και οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές για να χαρακτηρίζονται απλώς… μεμονωμένα. Μετανάστες, άστεγοι, γυναίκες με παιδιά βρέθηκαν να είναι οι καλύτεροι «πελάτες» στους ελέγχους και στα πρόστιμα των αστυνομικών. Και πάλι, χωρίς να θέλω να τους βάλω όλους στην ίδια μοίρα, θα πω ότι οι εξαιρέσεις του «υπερβάλλοντος ζήλου» δεν υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Υπάρχουν για να τις αντιμετωπίζεις και να τις εξαλείφεις. Αλλά πώς να αντιμετωπίσεις τον υπερβάλλοντα ζήλο όταν έχεις αφήσει το όργανο αρμόδιο να κρίνει πόση είναι η επιτρεπτή απόσταση από το σπίτι για σωματική άσκηση και αν εσύ μπορείς ή όχι να βγεις για περπάτημα με το τζιν; – Σχολιάστε -
Θα υπάρχουν παντού και πάντα. Στις μάσκες και στα αντισηπτικά, στα καύσιμα και στα φρούτα. Όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες είναι χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους που δεν ξεχνά τη ζωϊκή του προέλευση και ο δυνατός… (...)Θα υπάρχουν παντού και πάντα. Στις μάσκες και στα αντισηπτικά, στα καύσιμα και στα φρούτα. Όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες είναι χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους που δεν ξεχνά τη ζωϊκή του προέλευση και ο δυνατός κατασπαράζει τον πιο αδύναμο. Το ίδιο γίνεται και στα γιούρογκρουπ, μη ξεγελιέστε. Και εδώ η μάχη είναι κατά βάση ιδεολογική. Αν μιλούσες για κρατική παρέμβαση στην αγορά σε έλεγαν κομμουνιστή και σε έψεγαν που τολμάς να αμφισβητήσεις τους νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμού. Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση τα έχει κάνει μαντάρα. Εφτασε ο Αδωνις στην απόγνωσή του να επιβάλει πρόστιμα στο Λασίθι επειδή, άκουσον άκουσον, οι βενζινοπώλες διατήρησαν το προ κορονοϊού περιθώριο κέρδους τους. Κομμουνιστής λοιπόν και ο Αδωνις. Είπαμε, λογαριαζόμαστε εδώ και τώρα, κάθε μέρα και κάθε στιγμή. – Σχολιάστε
-
Αυτό εδώ μου το έστειλαν ουκ ολίγοι, με τους οποίους μάλιστα διατηρώ και μια ψηφιακή «φιλία» και όσο να 'ναι με τάραξαν. Εδώ λοιπόν είναι οι αριθμοί των θανάτων από γρίπη, καρκίνους, τροχαία, κάπνισμα, αλκοόλ… (...)Αυτό εδώ μου το έστειλαν ουκ ολίγοι, με τους οποίους μάλιστα διατηρώ και μια ψηφιακή «φιλία» και όσο να ‘ναι με τάραξαν. Εδώ λοιπόν είναι οι αριθμοί των θανάτων από γρίπη, καρκίνους, τροχαία, κάπνισμα, αλκοόλ κτλ. Όσοι το στέλνουν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος και πως τελικά ΔΕΝ είναι πανδημία αυτή που ζούμε αφού οι θάνατοι σε σχέση με τον πληθυσμό της γης είναι ελάχιστοι. Το λέω όσο μπορώ πιο γλυκά: Μην προσχωρείτε στην ανοησία. Σας παρακαλώ.
Η τεράστια διαφορά είναι ότι για όλα τα παραπάνω, για τη γρίπη, για τα τροχαία, ακόμα και για τον καρκίνο, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα προλάβεις ή για να τα αντιμετωπίσεις. Δεν σημαίνει ότι όλοι τα κάνουν ή ότι όλοι όσοι τα κάνουν καταφέρνουν να τα αντιμετωπίσουν και συνεπώς ναι, χιλιάδες τελικά πεθαίνουν από αυτά. Όμως για τον κορονοϊό προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Μόνο μέτρα προστασίας. Και αυτό είναι η μεγάλη διαφορά. Και μέχρι να βρεθεί το φάρμακο ή το εμβόλιο ή και τα δύο, ο φόβος είναι απόλυτα δικαιολογημένος και οι προφυλάξεις απόλυτα αναγκαίες. (Βέβαια, θα μου πείτε τώρα οι υπόλοιποι, τι κάθεσαι και απαντάς. Ούτε τα στοιχεία φυσικά είναι τσεκαρισμένα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στους θανάτους έχει και τις εκτρώσεις, θα έπρεπε να με βάλει σε υποψίες για το ποιου είδους άνθρωποι τα διακινούν – Εντάξει, δίκιο έχετε). – Σχολιάστε -
Το κακό έχει παραγίνει. Είπαμε ο καθένας αυτές τις μέρες γράφει ό,τι θέλει. Δικαίωμά του είναι, δεν λέω, αλλά εντάξει, κάπου δείξτε έλεος, κάντε κράτει. Αναρωτιέμαι με καλή πρόθεση απέναντί σας, τι αλλάζει για τη… (...)Το κακό έχει παραγίνει. Είπαμε ο καθένας αυτές τις μέρες γράφει ό,τι θέλει. Δικαίωμά του είναι, δεν λέω, αλλά εντάξει, κάπου δείξτε έλεος, κάντε κράτει.
Αναρωτιέμαι με καλή πρόθεση απέναντί σας, τι αλλάζει για τη ζωή σας αν ο ιός είναι αποτέλεσμα εμπορικού πολέμου Κίνας – ΗΠΑ, αν ξέφυγε από εργαστήριο ή από τις νυχτερίδες της Γουχάν ή αν ο Bill Gates είχε προβλέψει πως θα χρειαστεί ένα παγκόσμιο εμβόλιο; Δεν λέω, ωραία είναι όλα αυτά για πλακώματα στο facebook, αλλά προς Θεού, γιατί το αποτέλεσμα της συζήτησης μπορεί να καθορίσει τη στάση σας απέναντι στον ιό; Αν δηλαδή είναι όντως προϊόν εμπορικού πολέμου ή αν κάτι είχε μυριστεί ο ιδρυτής της Microsoft εσείς θα ξεπορτίσετε και θα σπάσετε την καραντίνα για να τους εκδικηθείτε; Ή μήπως αν πάτε να κοινωνήσετε σωρηδόν θα βοηθήσετε να σωθεί η ορθοδοξία που κινδυνεύει από το κλείσιμο (λέμε τώρα) των εκκλησιών;
Οι άλλοι, οι αρνητές του εμβολίου (όταν με το καλό ανακαλυφθεί και τεσταριστεί εννοείται) έχουν πολλή πλάκα. Διακινούν, λέει τον τρόπο για να το αποφύγετε: Αν ο γιατρός σας σας υποχρεώσει να το κάνετε, να του ζητήσετε υπεύθυνη δήλωση ότι θα αναλάβει τα έξοδα και την αποζημίωσή σας για κάθε πιθανή παρενέργεια που θα σας προκύψει. Εγώ λέω να το κάνουμε αλλιώς: Να το αρνηθείτε το εμβόλιο, δικαίωμά σας είναι. Αλλά θα μας υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση πως αν τυχόν αρρωστήσετε από κορονοϊό, εσείς ή κάποιος από αυτούς που ζείτε στο ίδιο σπίτι, δεν θα μας πιάσετε ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ όταν έρθουν τα δύσκολα. Do we have a deal, folks?
Γενικά, με όσα διάβασα αυτές τις μέρες, η γνώμη μου είναι η εξής:
Οι Μασόνοι, οι Εβραίοι, ο Αντίχριστος, ο Μαμωνάς, η Παγκόσμια Κυβέρνηση, αυτοί που μας ψεκάζουν κτλ, έχουν βρει ένα πανίσχυρο όπλο για να μας καταστρέψουν. Και δεν είναι ούτε ο κορονοϊός, ούτε το 5G. Είναι η ηλιθιότητα. – Σχολιάστε -
Ενα βασικό πρόβλημα που δημιουργούν οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι μπορούν να συμπαρασύρουν και άλλες, φαινομενικά ασύνδετες, αλλά άξιες έρευνας υποθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή: Εχει ο κορονοϊός σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και… (...)Ενα βασικό πρόβλημα που δημιουργούν οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι μπορούν να συμπαρασύρουν και άλλες, φαινομενικά ασύνδετες, αλλά άξιες έρευνας υποθέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή: Εχει ο κορονοϊός σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και με την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση και στα οικοσυστήματα;
Ναι έχει, και αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας κάποιων ακραιφνών οικολόγων. Οι επιστήμονες μιλούν εδώ και χρόνια για τις συνθήκες που δημιουργούν όλο και πιο επιθετικούς ιούς για την ανθρωπότητα.
Σχεδόν οι μισές από τις νέες ασθένειες που προχώρησαν από τα ζώα στους ανθρώπους (που ονομάζονται ζωονοσογόνοι παθογόνοι οργανισμοί) μετά το 1940, μπορούν να εντοπιστούν σε συνθήκες όπου υπήρξαν αλλαγές στη χρήση γης, τη γεωργία ή το κυνήγι άγριων ζώων. Ο SARS, ο Ebola, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ΜERS και άλλοι ιοί ταιριάζουν στο προφίλ αυτό και μπορεί να υπάρχουν έως και 10.000 ιοί θηλαστικών, δυνητικά επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας.
Όπως είναι φυσικό, με την έξαρση του κάθε ιού η ανθρωπότητα επικεντρώνεται στο πώς θα τον αντιμετωπίσει και η συζήτηση για το πώς θα περιορίσουμε τις αιτίες εμφάνισής του πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι πιο εύκολα θα δείτε ανθρώπους να κινητοποιούνται καίγοντας κεραίες 5G για να γλιτώσουν από τον κορονοϊό παρά να αρχίζουν να παίρνουν λίγο πιο σοβαρά τη σχέση τους με τη φύση.
Για την Ελλάδα, το ακόμα πιο δυσάρεστο, είναι η ταυτόχρονη με την πανδημία κατάθεση ενός αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε κάθε λογής επενδυτές να «ασελγήσουν» ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές. Είπαμε, η Δεξιά θα είναι πάντα Δεξιά και με κορονοϊό. Και οι «επενδυτές», από τις μεγάλες εταιρίες ανεμογεννητριών μέχρι τους μικρούς ιδιοκτήτες μιας καφετέριας στην παραλία του Ηρακλείου ξεθαρρεύουν. Και ενώ εσείς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάθεστε σπίτι, οι μπουλντόζες έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Οι καταγγελίες είναι ήδη πολλές.
(Στα σχόλια αυτού του θέματος βάζω μπόλικα λινκ για παραπάνω μελέτη,ώστε να μην πλατειάσω εδώ) – Σχολιάστε -
Καλό το γέλιο με τα ψεκασμένα site και τους «πυροβολημένους» στο facebook αλλά δώσε μας και μια λίστα με αξιόπιστες πηγές. Τi να διαβάζουμε βρε αδερφέ για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα αλλά και για… (...)Καλό το γέλιο με τα ψεκασμένα site και τους «πυροβολημένους» στο facebook αλλά δώσε μας και μια λίστα με αξιόπιστες πηγές. Τi να διαβάζουμε βρε αδερφέ για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα αλλά και για να εμβαθύνουμε λίγο στην επικαιρότητα;
Την ερώτηση την έκανα ξανά κι εγώ στον εαυτό μου τις μέρες τις καραντίνας, που είχα χρόνο να ανανεώσω τους «σελιδοδείκτες» του υπολογιστή προσθέτοντας και σβήνοντας σε αυτά που ήδη είχα.
Καταρχάς βασική κατεύθυνση:
Επικαιρότητα μόνο από site που ξέρετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους. Οχι μόνο αυτά που συμφωνείτε πολιτικά αλλά και τα απέναντι. Είναι απαραίτητο να βλέπετε πως βλέπει τα θέματα και η άλλη πλευρά. Αλλά πάντα από έγκυρα μέσα και κατά το δυνατόν υπογεγραμμένα κείμενα. Πάντα κάτι που γράφει κάποιος και υπογράφει με το ονοματάκι του έχει μεγαλύτερο βάρος από ένα ανυπόγραφο κείμενο, συνήθως με εντυπωσιακό τίτλο, που τριγυρνάει στον ωκεανό του διαδικτύου περιμένοντας κάποιος να (το) τσιμπήσει. Ως επί το πλείστον θα πρότεινα τα site των εφημερίδων (και φυσικά τις ίδιες τις εφημερίδες, που ειδικά αυτή την περίοδο θέλουν στήριξη). Γενικά όμως, το γεγονός ότι αυτό που βλέπω στο ίντερνετ έχει προηγουμένως πάρει και μια χάρτινη υπόσταση, για μένα τουλάχιστον δίνει μια επιπλέον διασφάλιση αξιοπιστίας.
Και φυσικά την Εφημερίδα των Συντακτών (Μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε μαζί μας αλλά για το μόνο που δεν πρέπει να ανησυχείτε είναι ότι θα σας εξαπατήσουμε. Εκτός από το τρέχον ρεπορτάζ θα βρείτε καθημερινά άρθρα και αναλύσεις που πάνε ένα βήμα παραπέρα από την είδηση – Αυτό δηλαδή που θα πρέπει να κάνουν οι εφημερίδες).
—–
Από εκεί και πέρα αν έπρεπε να διαλέξω κάποια links για λίγο περισσότερο βάθος και ανάλυση στα πράγματα θα σας πρότεινα να κάνετε συχνά μια βόλτα από αυτά:
https://www.kathimerini.gr/authors/pantelhs-mpoykalas
https://www.kathimerini.gr/authors/petros-papakwnstantinoy
https://sfiggandotherchimeras.wordpress.com
https://nomadicuniversality.com
https://thepressproject.gr/article_type/analysis/
https://tvxs.gr/news/Έγραψαν%20Είπαν
https://info-war.gr/kimena/
https://www.imerodromos.gr
https://popaganda.gr
https://www.toperiodiko.gr
https://www.lifo.gr/articles/opinions
https://www.pressenza.com/el/
Σχολιάστε