ΚΡΗΤΗ: ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τέσσερις εβδομάδες συνεχών κινητοποιήσεων συμπλήρωσαν οι αγρότες της Κρήτης εμμένοντας στην άρνησή τους να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εφόσον αυτός δε γίνεται από μηδενική βάση, αν και υπάρχουν και διαφορετικές φωνές ως προς την τελική τους στάση.

Στην Κρήτη παραμένει το μπλόκο των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων αλλά και στα Πραιτώρια Ηρακλείου από τους αγρότες των Αστερουσίων, όπως και στο Οροπέδιο Λασιθίου από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το βράδυ της Πέμπτης η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να μην συμμετάσχει στον “στημένο” όπως τον χαρακτηρίζει διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ έγιναν σοβαρές καταγγελίες για έγγραφο που διακινήθηκε από εκπροσώπους αγροτών της ηπειρωτικής χώρας και εμφάνιζε τους Κρητικούς να έχουν ήδη συμφωνήσει τη συμμετοχή τους στον διάλογο. Συγκεκριμένα, έγγραφο που εστάλη στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με τους φορείς που δέχονται να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό περιελάμβανε και το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτοκτηνοτρόφων, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση, γεγονός που έκανε τους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης να μιλούν για “προβοκάτσια”.

Πάντως κάποιοι από τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού φαίνονταν όντως διατεθειμένοι να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο πείστηκαν να προσχωρήσουν στην “κοινή γραμμή” της Κρήτης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, τα δύο μπλόκα των Μεγάλων χωραφιών και των Πραιτωρίων, είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υποστηρίζοντας το αίτημα για συνάντηση την Τρίτη αντί για τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα και θέτοντας πέντε συγκεκριμένα αιτήματα:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Κατάργηση φορολόγησης από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή – Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από κόκκινα δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια ως 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

5. Κατάργηση φόρου στο κρασί – Απόσυρση μέτρων φορολογίας στο τσίπουρο.

(Κεντρική φωτογραφία: Φωτογραφία από την έναρξη των κινητοποιήσεων των αγροτών της Κρήτης, πριν ένα μήνα. *ΕΦΣΥΝ / Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.02.2016