ΚΡΗΤΗ: «ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ»

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους υγειονομικούς, που τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού αλλά καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης.

Περίπου 500 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης αναμένεται συνολικά να τεθούν σε αναστολή εργασίας επί συνόλου 6.500 υπηρετούντων σε όλες τις Μονάδες Υγείας στο νησί. Το ποσοστό των αρνούμενων να εμβολιαστούν (περίπου 7%) είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο έχει σημασία και η κατανομή των κενών που θα δημιουργηθούν, ιδιαίτερα στα μικρότερα νοσοκομεία, όπως του Λασιθίου και του Ρεθύμνου. Χθες στα νοσοκομεία των Χανίων και του Αγίου Νικολάου αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνο οι εργαζόμενοι που πρόκειται να τεθούν σε αναστολή αλλά και μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους που έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα και τον εξαναγκασμό στην ανεργία λόγω του εμβολίου.

«Είμαστε εδώ υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των συναδέλφων μας στη δουλειά. Είμαστε αυτοί που επί 18 μήνες σηκώσαμε το βάρος της πανδημίας στα νοσοκομεία και σήμερα μετατρεπόμαστε σε αποδιοπομπαίους τράγους από την κυβέρνηση λόγω του εμβολιασμού. Τασσόμαστε σαφώς υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά ο εξαναγκασμός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνει» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, όπου περίπου 150 εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή επί συνόλου 2.200.

«Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο αυτούς που μέχρι πρότινος χειροκροτούσε. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ακόμα και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις στο νοσοκομείο τις οργάνωσε το ίδιο το Σωματείο μας χωρίς καμία υποστήριξη από τη ΔΥΠΕ, και σήμερα έρχεται να τιμωρήσει όσους έχουν ακόμα τις αμφιβολίες τους. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να εμβολιαστούν, αλλά στεκόμαστε απέναντι στις τιμωρητικές επιλογές της κυβέρνησης» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου περίπου 35 εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή επί συνόλου 450.

Ο Γιώργος Μανουσάκης

«Δεν έχω πειστεί»

Μία από τις εργαζόμενες που παρέλαβαν το έγγραφο της αναστολής είναι η Μαρία Κοκκίνη, νοσηλεύτρια ΠΕ που εργάζεται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. «Δεν έχω πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και δεν έχω σκοπό άμεσα να το κάνω. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας, σεβόμαστε και προστατεύουμε τους ασθενείς όπως και τους εαυτούς μας και δεν κινδυνεύει από εμάς κανένας άνθρωπος, όπως δεν κινδύνεψε και την περίοδο που δεν υπήρχε το εμβόλιο και δίναμε νυχθημερόν τη μάχη. Σήμερα κρίνουν πως εγώ είμαι ο κίνδυνος και με στέλνουν στο σπίτι μου» λέει η ίδια στην «Εφ.Συν.».

Η Μαρία Κοκκίνη

Από χθες πάντως άρχισε η επίδοση των ατομικών εγγράφων για τις αναστολές εργασίας, ενώ σήμερα αναμένονται και επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των κενών σε κάθε τομέα λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, ο αριθμός των γιατρών που θα τεθούν σε αναστολή θα είναι σχετικά μικρός, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στον τομέα των νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού.

(Κεντρική φωτογραφία: Διαδήλωση στο ΠΑΓΝΗ).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.09.2021