+

ΚΡΗΤΗ: ΝΕΚΡΟΣ 57ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ

Απαγορευτικό το παραπέντε τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Με τη ζωή του πλήρωσε την αγάπη του για τα extreme sports ένας 57χρονος Γερμανός τουρίστας στην Κρήτη. Η πτήση του με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) από τα ορεινά του νομού Ηρακλείου κατέληξε σε τραγωδία και αφού πέρασαν αρκετές ώρες αναζήτησής του από τους οικείους του και την ΕΜΑΚ. 

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής όταν ο 57χρονος παρασύρθηκε πιθανώς από αέρια ρεύματα στην περιοχή του Λέντα, στα νότια του νομού Ηρακλείου. Η σύζυγός τους ήταν εκείνη που ειδοποίησε τις αρχές όταν έχασε την επαφή μαζί του. Στο Hράκλειο στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία κατέληξε αργά το βράδυ με τον εντοπισμό του σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό Κρότος. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οι οποίες ήταν αυτές που προκάλεσαν και το θάνατό του.  

Είναι το δεύτερο αντίστοιχο δυστύχημα που σημειώνεται στην Κρήτη, ενώ ακόμα ένας αθλητής έχει χαθεί με τον ίδιο τρόπο στην Κέρκυρα. Το 2010 στα ορεινά του νομού Χανίων σκοτώθηκε ο αεραθλητής Γιώργος Παπουτσάκης όταν έχασε τον έλεγχο του αλεξίπτωτου πλαγιάς κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

Οι ειδικοί του αθλήματος προειδοποιούν πως ειδικά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το αλεξίπτωτο πλαγιάς καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν απότομα, ανοδικά ρεύματα αέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες το άθλημα γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς δημιουργούνται διαδοχικά κύματα στροβίλων τα οποία μπορεί να παρασύρουν σε πτώση ακόμα και τους πιο έμπειρους αεραθλητές κάνοντάς τους να χάσουν ολοκληρωτικά τον έλεγχο του αλεξίπτωτου. 

  Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 06.05.2014