ΚΡΗΤΗ: ΝΟΘΕΥΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΕ

Μια εξόφθαλμη περίπτωση συναλλαγής των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι εις βάρος της δημοκρατικής εκλογής οργάνων συντελέστηκε στη διαδικασία ανάδειξης της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης. Το «μαγείρεμα» των διαδικασιών μεταξύ των παρατάξεων που στηρίζονται από τα κόμματα του Μνημονίου, πέταξε έξω από τα όργανα διοίκησης την πρώτη σε ψήφους παράταξη των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) παρά το γεγονός ότι κατετάγη όχι απλώς πρώτη στις εκλογές, αλλά και με διαφορά 10 μονάδων από τη δεύτερη.

Το ιστορικό της συναλλαγής


Οι εκλογές της 28ης Νοεμβρίου ανέδειξαν με 43,27% πρώτη την ΑΜΑΚ, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσει «αυτοδύναμη» διοίκηση στο ΤΕΕ της Ανατολικής Κρήτης.

Στο τρίμηνο που μεσολάβησε, οι παρατάξεις της ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΚΜ (Ν.Δ.) απέφυγαν να καταθέσουν προτάσεις σχηματισμού προεδρείου μένοντας μόνο στην άρνηση των δύο συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε η ΑΜΑΚ. Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί είχαν προτείνει (στις 3/12) αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στη Διοικούσα Επιτροπή με προεδρείο ΑΜΑΚ και κατόπιν, εφόσον δεν έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις, προτάθηκε (στις 13/2) ακόμα και αναλογικό προεδρείο με μοίρασμα των θέσεων του προέδρου, του αντιπροέδρου κ.λπ., αντιστοίχως προς τα ποσοστά των εκλογών.

Σε όλες αυτές τις προτάσεις η θέση των υπόλοιπων παρατάξεων ήταν αρνητική, χωρίς όμως να διατυπώνεται μια άλλη πρόταση, καθώς όπως έγινε εκ των υστέρων φανερό το μόνο που «μαγειρευόταν» ήταν ο εξοβελισμός των νικητών των εκλογών από τις θέσεις της διοίκησης. Τελικά οι δεύτερη και η τέταρτη παράταξη με βάση τις ψήφους των μηχανικών «άθροισαν» τη δύναμή τους και μάλιστα υπό την ανοχή της παράταξης του ΚΚΕ μοιράζοντας απλώς θέσεις και αξιώματα και καταστρατηγώντας τη βούληση των συναδέλφων τους όπως αυτή εκφράστηκε στην κάλπη.
Για κατάφωρη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΑΜΑΚ: «Για μια ακόμη φορά έπεσαν οι μάσκες. Πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκαν οι αντιμνημονιακές κορώνες.
Ο χορός καλά κρατεί! Η τοπική συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκανε πάλι το θαύμα της… Κατά την προσφιλή τους και δοκιμασμένη πρακτική συνεργάζονται για μια ακόμη φορά για να συνεχίσουν το χορό της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, των προσωπικών επιδιώξεων…» τονίζουν οι Αυτόνομοι Μηχανικοί επισημαίνοντας πως «Οι “συγκλίσεις” έγιναν για να μοιραστούν οι θέσεις κάθε είδους εξουσίας εντός και εκτός Επιμελητηρίου, για να «διασφαλίσουν» τη σιωπή ή τη συνηγορία του ΤΕΕ/ΤΑΚ στα επόμενα κυβερνητικά-μνημονιακά μέτρα».

Μάχη και ως αντιπολίτευση

Με αυτά τα δεδομένα, αν και νικήτρια των εκλογών, η ΑΜΑΚ θα είναι στην αντιπολίτευση στα συλλογικά όργανα του κλάδου των μηχανικών στην Ανατολική Κρήτη. Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, τα μέλη της παράταξης τονίζουν πως από όποια θέση κι αν βρίσκονται, θα τιμήσουν την ψήφο τους παλεύοντας για ένα άλλο ΤΕΕ στην υπηρεσία του κλάδου και της κοινωνίας, για μια άλλη Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 24.02.2014