ΚΡΗΤΗ: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αρνητικό είναι το πρόσημο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και στην Κρήτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επικράτηση από τον πρώτο γύρο του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, τον οποίο είχε στηρίξει και το κυβερνών κόμμα.

Παρά το μεγάλο ποσοστό της παράταξης «Κρήτη η Ζωή μας» με σχεδόν 61%, η αρχική καταμέτρηση των σταυρών φέρνει δυσάρεστες εκπλήξεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το νησί.

Μέχρι χθες το απόγευμα, η καταμέτρηση έδειχνε πως, από τα 12 στελέχη της Αριστεράς που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια Αρναουτάκη, μόνο ο Αντώνης Παπαδεράκης θα καταφέρει να εκλεγεί, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Οι υπόλοιποι σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους από τον χώρο κυρίως του ΠΑΣΟΚ (αλλά και κάποιους της Ν.Δ.) που βρίσκονταν στα ίδια ψηφοδέλτια.

Η σύμπραξη της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας με την παράταξη Αρναουτάκη επιβλήθηκε ως κεντρική επιλογή καθώς είχε περίπου ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ελήφθησαν υπόψη οι φωνές που προέβλεπαν «διάχυση» της Αριστεράς μέσα στον ισχυρό πόλο Αρναουτάκη.

Ως αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μείνει με ισχνή φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ στις προηγούμενες εκλογές η Ριζοσπαστική Συνεργασία είχε εκλέξει 5 περιφερειακούς συμβούλους, που εξέφρασαν σημαντικές διαφωνίες κυρίως σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι εξορύξεις πετρελαίου, οι φαραωνικές τουριστικές επενδύσεις, οι βιομηχανικές ΑΠΕ, η εκποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών κτλ.

Για όλα αυτά πλέον το βάρος της αντίθετης γνώμης πέφτει μόνο στους 3 συμβούλους που εκλέγει το ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, καθώς και στον Μιχάλη Κριτσωτάκη και τον Γιώργο Πιαγκαλάκη από τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίστοιχα.

Τα προσχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ρεθύμνου έσωσε ο Μανώλης Καλλέργης στα Ανώγεια, που έλαβε την πρώτη θέση με 46%, αλλά θα δώσει σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Ν.Δ. που έχει μόλις μία μονάδα διαφορά

Στους δήμους

Καταλυτική ήταν η επίδραση των… βυζαντινισμών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου στο αρνητικό αποτέλεσμα του Ηλία Λυγερού στον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης. Παρά τη συνεπή στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου τον απέρριψε λόγω προσωπικών αντιπαραθέσεων και κατέβασε την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα.

Εκείνη αργότερα αποσύρθηκε καθώς δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με αξιώσεις. Ωστόσο, η ζημιά είχε ήδη γίνει και οι Ενεργοί Πολίτες έμειναν και πάλι στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας 12%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο έπαιρνε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά, φτάνοντας στο 33,5%.

Στα Χανιά, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρρής, παρά τη συστηματική και με επιχειρήματα αντιπολίτευση που άσκησε, κατετάγη 6ος μεταξύ οκτώ υποψηφίων, ενώ με τη στήριξη (και) του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο οι δήμαρχοι Πλατανιά και Καντάνου-Σελίνου, Γιάννης Μαλανδράκης και Αντώνης Περράκης αντίστοιχα.

Στο Ρέθυμνο ο Θωμάς Κρεβετζάκης κατέλαβε την τρίτη θέση με περίπου 7%.

Τα προσχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ρεθύμνου έσωσε ο Μανώλης Καλλέργης στα Ανώγεια, που έλαβε την πρώτη θέση με 46%, αλλά θα δώσει σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της Ν.Δ. που έχει μόλις μία μονάδα διαφορά.

Στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Νίκο Κοκκίνη (παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) που αναμετράται στον δεύτερο γύρο με τον νυν δήμαρχο Αντώνη Ζερβό.

Σε Ιεράπετρα και Σητεία οι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μπουν στον δεύτερο γύρο.

Τέλος, σε μικρότερους δήμους σημαντική ήταν η επιτυχία του Μενέλαου Μποκέα στο Μαλεβίζι, που κατάφερε να πάει στον δεύτερο γύρο κόβοντας πρώτος το νήμα έναντι του πρώην δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε καταγράψει ποσοστό 80%.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τα 12 στελέχη της Αριστεράς που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια Αρναουτάκη, μόνο ο Αντώνης Παπαδοπεράκης θα καταφέρει να εκλεγεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 28.05.2019