+

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το νέο σχέδιο νόμου, που δόθηκε προς διαβούλευση από τα συναρμόδια υπουργεία  Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ προβλέπει 3 νέους φορείς διαχείρισης για την Κρήτη με την επωνυμία ΔΙΣΑ – Διαχειριστές Στερεών Αποβλήτων. Ο αριθμός των φορέων προκύπτει με πληθυσμιακό κριτήριο. Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου προβλέπει πως «όσες περιφέρειες έχουν πληθυσμό μέχρι 400.000 κατοίκους συστήνεται ένα (1) νομικό πρόσωπο, σε όσες έχουν πληθυσμό από 400.001 κατοίκους μέχρι 700.000 κατοίκους συστήνονται μέχρι τρία (3) νομικά πρόσωπα και σε όσες έχουν πληθυσμό από 700.001 κατοίκους και πάνω συστήνονται μέχρι τέσσερα (4) νομικά πρόσωπα».

Με δεδομένη την επιτυχημένη εμπειρία και λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ του νομού Χανίων (σ.σ. που συστάθηκε μετά τα εξαντλητικά πρόστιμα της Ε.Ε. για τη χωματερή του Κουρουπητού) ο ένας νέος φορέας φαίνεται πως θα συνεχίσει ως διάδοχο σχήμα αποκλειστικά για το νομό Χανίων.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί μεταξύ των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου για τους άλλους δύο Φορείς Διαχείρισης αφού λόγω πληθυσμού αλλά και τοπικών συμφερόντων τόσο ο Δήμος Ρεθύμνου όσο και οι μεγάλοι Δήμοι του νομού Ηρακλείου (Ηράκλειο, Χερσόνησος) διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον νέο σχεδιασμό, η οποία συνεπάγεται και ισχυρά οικονομικά οφέλη.   

(Κεντρική φωτογραφία: Έντονο παρασκήνιο για τους νέους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη. *IMAGE SERVICES).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.05.2016