ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΚΡΥΒΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ

Ενα πολυπλόκαμο δίκτυο διακίνησης μεταναστών, στο οποίο εμπλέκεται και εν ενεργεία αστυνομικός, εξάρθρωσαν οι αρχές στο Ηράκλειο στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης στα νότια παράλια του νομού.

Οι άντρες της αστυνομίας και του Λιμενικού εντόπισαν μετανάστες φρουρούμενους ακόμα και σε σπηλιές στα νότια παράλια της Κρήτης, στις περιοχές του Τσούτσουρα και στο Δεμάτι, ενώ συλλήψεις έγιναν και στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και στην Αττική.

Συνολικά εντοπίστηκαν 130 μετανάστες, κυρίως Σύροι, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά, οι οποίοι κατά μαρτυρίες τους είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ στους διακινητές.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν αρχικά στο μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου όπου θα γίνει και η ταυτοποίησή τους, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τις ιατρικές υπηρεσίες τούς παρασχέθηκαν ρούχα και στρώματα για να διαμείνουν καθώς και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Σύλληψη και αστυνομικού

Σε ό,τι αφορά τους διακινητές συνελήφθησαν 18 άτομα, έξι εκ των οποίων είναι Κρητικοί και οι υπόλοιποι αλλοδαποί (Σύροι και Αφγανοί).

Στους ντόπιους περιλαμβάνεται ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Πύργου Ηρακλείου, ένας ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου αλλά και μία τραπεζική υπάλληλος.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος, ενώ αξιοποιήθηκαν πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και μήνες στις διωκτικές αρχές για οργανωμένη διακίνηση μεταναστών από τα νότια παράλια του νησιού.

Επίσης αξιοποιήθηκαν και δεδομένα που προέκυψαν από προηγούμενες μεμονωμένες συλλήψεις στην περιοχή με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών.

Ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε ένας Σύρος μετανάστης που ζει χρόνια στην Κρήτη και το τελευταίο διάστημα έδειχνε να έχει αφομοιωθεί πλήρως με τον κρητικό τρόπο ζωής, κυκλοφορώντας ακόμα και με παραδοσιακά κρητικά ρούχα.

Τη Δευτέρα όλοι οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις με λεπτομέρειες της υπόθεσης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.03.2017