ΛΑΣΙΘΙ: «ΕΦΥΓΕ» ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έναν από τους πιο μαχητικούς υπερασπιστές της έχασε η Δημόσια Υγεία  στην Κρήτη. Ο έμπειρος καρδιολόγος και επί χρόνια πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ιεράπετρας, Αντώνης Τσικαλουδάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν χτυπημένος από τον καρκίνο στο Νοσοκομείο που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε.

Ο Αντώνης Τσικαλουδάκης στάθηκε ανάχωμα στου σχεδιασμούς των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά -Βενιζέλου για κλείσιμο του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, όταν οι μνημονιακοί νόμοι επέβαλαν ένα νοσοκομείο ανά νομό. Πρόβαλε με κάθε τρόπο τις ιδιαιτερότητες του Λασιθίου και της Ιεράπετρας των 30.000 κατοίκων, που διπλασιάζονται το καλοκαίρι. Μαζί με τον συνταξιούχο χειρουργό Ανδρέα Μαμαντόπουλο, σημερινό πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, και με όλους τους εργαζόμενους κατάφεραν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και όλη την Κρήτη στον αγώνα για τη διατήρηση του νοσοκομείου και εν τέλει να αποτρέψουν το κλείσιμό του.

Μαχητικός και επίμονος αλλά πάντα με σεμνότητα και χωρίς συνδικαλιστικές υπερβολές υπηρέτησε το συμφέρον των πολιτών της Ιεράπετρας που στο πρόσωπό του έβλεπαν επί χρόνια όχι μόνο έναν καλό καρδιολόγο αλλά και έναν προσωπικό φίλο.  Ο Αντώνης Τσικαλουδάκης ήταν και για μας, τους ανθρώπους του Τύπου στο νησί, η πιο αξιόπιστη πηγή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και συνομιλητής με γνώση και αίσθημα ευθύνης για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ανακοινώσεις για τον θάνατό του εξέδωσαν τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία του νησιού όπου είχε υπηρετήσει (ΓΝΑΝ, ΠΑΓΝΗ κτλ) , το νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λασιθίου σύλλογοι και τοπικοί φορείς ενώ πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του το μεσημέρι της Κυριακής στο Μύρτος Ιεράπετρας.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ανέφεραν:

«Tο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη του για τον άδικο χαμό του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και αντιπροέδρου του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ν. Λασιθίου καρδιολόγου Αντώνη Τσικαλουδάκη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Αντώνης Τσικαλουδάκης πριν από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας υπηρέτησε για κάποια χρόνια και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ως καρδιολόγος.

Ο Αντώνης υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής για τη δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου και για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Για πολλά συνεχή χρόνια, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος στο σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας το 2011 και μέχρι τις μέρες μας, υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ των συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας και των άλλων νοσοκομείων του νομού, με κοινό στόχο την αντίσταση στις μνημονιακές πολιτικές περικοπών και λιτότητας στην υγεία και την κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα Νοσοκομεία του νομού.

Ο Αντώνης Τσικαλουδάκης υπήρξε ένας καλός άνθρωπος και ένας άξιος επιστήμονας με υψηλά ιδανικά και αξίες, και η στάση ζωής του θα είναι για εμάς έμπνευση για το μέλλον.

Αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ θα παραστεί στην κηδεία του την Κυριακή 25/11/2018 στις 12.00 στο Μύρτος Ιεράπετρας και αντί στεφάνου θα κατατεθεί από το σύλλογο μας χρηματικό ποσό στο σύλλογο φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η μνήμη».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας Αντώνης Τσικαλουδάκης, πέθανε σε ηλικία 54 ετών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.11.2018