+

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΝΕΙ

Στο ίδιο κάδρο με τον Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη, στο πλαίσιο του 4ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις εις βάρος του γραμματέα της Ν.Δ. Ο κ. Αυγενάκης, αν και ακόμα δεν έχει δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τις συνομιλίες και τις εξυπηρετήσεις που παρείχε σε επιχειρηματία ο οποίος έχει καταδικαστεί για εκβίαση, ήταν εντούτοις ο κεντρικός οικοδεσπότης του προσυνεδρίου στον τόπο καταγωγής του, το Ηράκλειο.

Παρά την ονοματολογία περί αντικατάστασης του γραμματέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται προς το παρόν να στηρίζει τον στενό φίλο και συνεργάτη του, εκτιμώντας πως θα είναι μικρότερες οι απώλειες με την τακτική της σιωπής, παρά με μια βιαστική κίνηση αντικατάστασης.

Το θέμα των αποκαλύψεων της εφημερίδας «Documento» αποκρύπτεται συστηματικά από την επικαιρότητα από τα «φίλια» μέσα ενημέρωσης τόσο κεντρικά όσο και στην Κρήτη, ενώ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (Κρήτη TV) μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Αυγενάκης επιδόθηκε σε νέες αναφορές περί «παρακράτους που λειτουργεί στα υπόγεια ή γύρω από το Μαξίμου» και φράσεις του στιλ «δεν θα παίξουμε το παιχνιδάκι τους», χωρίς όμως να δώσει επί της ουσίας απαντήσεις (δεν πιέστηκε εξάλλου επ’ αυτού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης).

Σε κοινό επιχειρηματιών

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του προσυνεδρίου, κεντρικό αντικείμενο ήταν «Οι επιχειρήσεις και η επανεκκίνηση της οικονομίας» και αναπτύχθηκε σε 4 θεματικές ενότητες, σχετικά με τη «Βιομηχανία, το εμπόριο και την εξωστρέφεια», την «Ψηφιακή οικονομία», τη «Ναυτιλία και τον τουρισμό» και τη «Νέα επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

Το «παρών» έδωσαν κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τον ρόλο των συντονιστών στις δύο θεματικές ενότητες ανέλαβαν η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (ΣΚΑΪ).

Στην ομιλία του στο κλείσιμο του προσυνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε προτάσεις για το θέμα των «κόκκινων» δανείων (ειδικά των επιχειρήσεων), ενώ υποσχέθηκε και δικαιότερη επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε χρονοβόρα τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και πρότεινε να υπάρχει μια (διαφορετική) συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη.

Στην πρώτη της ανάγνωση πάντως, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να ωφελεί κυρίως τις τράπεζες, αφού ζητά να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη (όχι μόνο προς την τράπεζα αλλά και προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις… ίδιες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για την επιστροφή του υπερπλεονάσματος στους πολίτες, ενώ υποσχέθηκε δίκαιη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναλογικά για όλους με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στην είσοδο της συνεδριακής αίθουσας, με την αστυνομία να έχει τοποθετήσει ακόμα και ανιχνευτή μετάλλων (ο οποίος πάντως είχε κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο Ηράκλειο σε ομιλία του πρωθυπουργού, πριν από ενάμιση μήνα).

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας φρόντισαν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά και την παρουσία στο προσυνέδριο του πρόσφατα απαχθέντος επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, με τον γραμματέα του κόμματος να τον συνοδεύει (περίπου υπό την προστασία του) εντός της αιθούσης, αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσει θερμή χειραψία μαζί του.