+

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ

Προαναγγελία νέας μεγάλης κινητοποίησης κατά της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο αποτελεί η κοινή ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης σε σχέση με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που δίνει το πράσινο φως στη Minoan Group για να προχωρήσει το πολυσυζητημένο σχέδιο με την ονομασία «Iτανος Γαία» στην έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τη Μονή Τοπλού.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικο-Κρήτη» τονίζει πως, παρά το μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της επένδυσης, οι επιπτώσεις για το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης θα είναι το ίδιο σημαντικές, ακυρώνοντας τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το προηγούμενο σχέδιο της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd στην ουσία δεν έχει ποτέ εγκαταλειφθεί, απλά τώρα, για λόγους τακτικής, προωθείται μια πρώτη φάση του. Το ΣτΕ έχει κάνει δεκτή την προηγούμενη προσφυγή των κατοίκων, ακυρώνοντας την επένδυση που προέβλεπε 7.000 κλίνες και τρία γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο το νέο σχέδιο, που πήρε το πράσινο φως με τις υπογραφές των υπουργών Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Πάνου Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη, αν και προβλέπει 1.936 κλίνες (σε 5 ξενοδοχεία) και μόνο ένα γήπεδο γκολφ, εντούτοις δεσμεύει και πάλι ολόκληρη την έκταση των 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, παραχωρώντας μέσω της μνημονιακής έμπνευσης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) δικαίωμα ιδιωτικής πολεοδόμησης στην εν λόγω εταιρεία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης υπενθυμίζουν πως Κάβο Σίδερο αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΤΚΣ- ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000, για την οποία πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα έπρεπε να έχει προηγηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, να έχει ιδρυθεί Φορέας Διαχείρισης και να έχει αποφασιστεί Σχέδιο Διαχείρισης.

Ευρωδικαστήριο

Η Ελλάδα αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθίσει στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακριβώς, λόγω της έλλειψης σχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει στην κυβέρνηση «Αιτιολογημένη Γνώμη» στις 26 Φεβρουαρίου 2016, με αφορμή καταγγελίες για χωροθέτηση έργων βιομηχανικών ΑΠΕ σε περιοχές Natura.

Εκτός της τεράστιας οικολογικής σημασίας, η περιοχή του Κάβο Σίδερο είναι και ένας πολύ σημαντικός -εν πολλοίς ανεξερεύνητος- αρχαιολογικός τόπος, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία κατά της επένδυσης από τον κόσμο της αρχαιολογίας διεθνώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικτύου «Οικο-Κρήτη».

Επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2015 ολόκληρη η πρώην Επαρχία Σητείας (εντός της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση) αναγνωρίστηκε από την Unesco ως Γεωπάρκο παγκόσμιας σημασίας.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν φορείς από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, υπενθυμίζει πως την περίοδο 2007-2010 η περιοχή σώθηκε χάρη και στην παγκόσμια κινητοποίηση που εκδηλώθηκε, πρωτοστατούντων εκατοντάδων ακαδημαϊκών και επιστημόνων.

«Είναι ανάγκη αυτή η κινητοποίηση να επαναληφθεί με την κινητοποίηση των μεγάλων πολιτισμικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Αλλιώς το Κάβο Σίδερο θα είναι μόνο η αρχή για την ανεπίστρεπτη μετάλλαξη όσων περιοχών παρέμειναν άθικτες από τη στρεβλή άναρχη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

(Κεντρική φωτογραφία: *Eurokinissi).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.04.2016