+

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΔΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε ένα ιδιότυπο bullying κατά δημοσιογράφου επιδόθηκε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή την εξόφθαλμα προσχηματική αξιολόγηση στην οποία υπέβαλε τον δήμαρχο Ηρακλείου και τα στελέχη της δημοτικής παράταξης, την οποία η Ν.Δ. είχε στηρίξει στις εκλογές του 2014. Το θέμα απασχόλησε επί μέρες την τοπική ειδησεογραφία, καθώς το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης που συνέστησε η ΝΟΔΕ για τον δήμαρχο αλλά και τα δικά της στελέχη ήταν πλήρως απαξιωτικό, βάζοντας σε όλους την ταμπέλα του «αποτυχημένου».

Οπως είχε γράψει και τις μέρες εκείνες η «Εφ.Συν.» (15/10), ο Βασίλης Λαμπρινός «κόπηκε» από τη Ν.Δ. επειδή δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις στο προσφυγικό (ζητούσαν να μη δεχτεί η Κρήτη πρόσφυγες), στις ΤΟΜΥ (ζητούσαν να μην παραχωρήσει ο δήμος το Δημοτικό Ιατρείο στο υπουργείο Υγείας), στην ονοματοθεσία της οδού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ζητούσαν παραλιακή λεωφόρο της πόλης) ή στον νόμο «Κλεισθένη» (ζητούσαν πλήρη απόρριψη της απλής αναλογικής).

Επιπλήξεις

Σε τοπικό επίπεδο, κριτική για τις επιλογές της ΝΟΔΕ εξέφρασε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πατρίς», Λίλιαν Δαφερμάκη, η οποία σε ρεπορτάζ της ανέδειξε τις επιστολές στήριξης προς τον δήμαρχο που υπέγραψαν τα στελέχη της Ν.Δ. που συμμετέχουν στη δημοτική ομάδα, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς το νομαρχιακό όργανο του κόμματός τους.

Ακολούθησε μια πληρωμένη καταχώριση στο facebook κατά της δημοσιογράφου από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σε πλήρως απαξιωτικό ύφος για την ίδια και για τη δουλειά της.

Με ύφος του στιλ «αγαπητή Λίλιαν» και συνταγμένη σε πρώτο πρόσωπο («παρακαλώ να αναφερθείς» – χωρίς να διευκρινιστεί ποιος άραγε «παρακαλεί»;) η επιστολή επέπληττε τη συνάδελφο ότι δεν ανέδειξε και άλλες τοποθετήσεις στελεχών που συντάχθηκαν με την απόφαση της ΝΟΔΕ: «Οταν η εμμονή ή οι προσωπικές επιλογές κυριαρχούν δεν μπορούμε να περιμένουμε αντικειμενική δημοσιογραφία αγαπητή Λίλιαν…» έγραφαν μεταξύ άλλων και κατέληγαν (πάντα στον ενικό)«Στη διάθεσή σου πάντοτε για πραγματικό, έγκυρο ρεπορτάζ».

Το θέμα έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτέλεσε χορηγούμενη καταχώριση στο facebook, δηλαδή καταβλήθηκε σεβαστό αντίτιμο για να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άμεσης απάντησης από τη δημοσιογράφο ή πολύ περισσότερο η δυνατότητα αντίστοιχης δαπάνης από την ίδια για την αποκατάστασή της.

Η ελεγχόμενη ΝΟΔΕ

Η Εφημερίδα «Πατρίς» κάλεσε την Ενωση Συντακτών Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων να παρέμβει για αντίστοιχα φαινόμενα επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, απαντώντας με αιχμηρό τρόπο στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, ενώ η ίδια η συντάκτρια κάλεσε τη ΝΟΔΕ να παρουσιάσει -αν έχει- τα στοιχεία για μέλη της δημοτικής παράταξης Λαμπρινού που συμφωνούν με την αξιολόγηση της ΝΟΔΕ.

«Πραγματικά απορώ, εφόσον υπάρχουν τα στοιχεία αυτά τα οποία επικαλούνται, γιατί οι ίδιοι δεν τα δημοσιοποιούν επισήμως, όπως τις άλλες ανακοινώσεις τους; Μη μας πουν ότι φταίμε εμείς και γι’ αυτό…» έγραψε η ίδια (μέχρι σήμερα κανένα σχετικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου).

Κοινό μυστικό στο Ηράκλειο είναι πως η τοπική ΝΟΔΕ είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον γραμματέα της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη. Μια ματιά εξάλλου στην επίμαχη σελίδα της στο facebook αρκεί για να καταλάβει κανείς πως λειτουργεί περίπου ως γραφείο Τύπου του γραμματέα.

Για τον μήνα Οκτώβριο, από τις περίπου 300 δημοσιεύσεις στη σελίδα, οι 117 αναφέρονται στη δραστηριότητα του «ιπτάμενου» γραμματέα, περιλαμβάνοντας post από τη συμμετοχή του στον ημιμαραθώνιο Κρήτης μέχρι τις χορευτικές του ικανότητες σε κομματική εκδήλωση στο Αγρίνιο και από αναμεταδόσεις τηλεοπτικών εμφανίσεών του μέχρι νεανικές φωτογραφίες του (με αφορμή τα γενέθλια της Ν.Δ.).

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός πως από τις 300 δημοσιεύσεις, μόνο μία αφορά τη δραστηριότητα του μεγάλου αντιπάλου του Λευτέρη Αυγενάκη στο Ηράκλειο, του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, και αυτή είναι σχετική με τη (μη) άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή.

Οσο για τη σικέ «δημοκρατική διαδικασία» αξιολόγησης του δημάρχου Ηρακλείου, ήταν πάλι ο ίδιος ο γραμματέας που είχε προαναγγείλει το πόρισμα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ακόμα και πριν πραγματοποιηθεί η διαδικασία της «αξιολόγησης».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης και η δημοσιογράφος Λίλιαν Δαφερμάκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 29.10.2018