+

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο… ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ

Απανωτές επιθέσεις στην κοινωνία εξαπολύει το τελευταίο διάστημα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και μάλιστα με τη σφραγίδα του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αγωνιώντας, για τους δικούς του λόγους, να δείχνει ότι αν και βρίσκεται πλέον εκτός της εσωτερικής πολιτικής δράσης εντούτοις δεν έχει χάσει την επαφή του με τα καθημερινά προβλήματα, παρεμβαίνει συχνά-πυκνά σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Πάντα, φυσικά, με νεοφιλελεύθερου τύπου προτάσεις και με δημόσιες τοποθετήσεις που τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους σκληρότερους εκφραστές της Δεξιάς.

Απέναντί του είναι οι συνήθεις εχθροί. Συνδικαλιστές, αριστεροί, οικολόγοι και όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται. Από τα επαναλαμβανόμενα μότο του, αυτά για τον κακό συνδικαλισμό στην ΕΡΤ και σε κάθε άλλο δημόσιο φορέα, μέχρι τις ομηρικές του μάχες με τους «κακούς» οικολόγους που δε θέλουν την ανάπτυξη όπως στην υπόθεση για το Λιμάνι του Νότου, στο Τυμπάκι. Με συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις αποτελεί μια πολιτική παρουσία με χαρακτηριστικά «Τζήμερου» στη Ν.Δ. Υπερασπιστής της εφαρμογής των νόμων της αγοράς στα δημόσια αγαθά, στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των πολιτών, πολέμιος κάθε υποψίας συλλογικής ή συνδικαλιστικής δράσης, ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν διστάζει να εκτεθεί ακόμα και με ιδέες που θα ζήλευε και η Θάτσερ. Το μόνο που ζητά, συνήθως, ακόμα και από τους δημοσιογράφους που του κάνουν κριτική, είναι να βάζουν δίπλα στο κείμενό τους και μια καλή φωτογραφία του…

«Βάλτε φοιτητές στα νοσοκομεία»

Η πιο πρόσφατη παρέμβασή του έγινε για τα θέματα της Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων, κομίζοντας στον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη την… πρωτοποριακή πρόταση να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτές με φοιτητές των ιατρικών σχολών, κάτι που όπως είπε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Κεφαλογιάννης προτείνει τη χρησιμοποίηση των φοιτητών τόσο για την κάλυψη των αδειών και των ρεπό των νοσηλευτών, αλλά μιλά ευθέως και για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία με φτηνούς φοιτητές. Μάλιστα τους υπόσχεται και χαρτζιλίκι με το οποίο «θα καλύπτουν μέρος των προσωπικών τους εξόδων».

Στις ωραίες ιδέες του κ. Κεφαλογιάννη ανέλαβαν να απαντήσουν οι συντοπίτες του, εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λέγοντας ότι πετάνε στα σκουπίδια την πρότασή του και τον κατηγορούν ότι, στην ουσία, επιθυμεί εργαζόμενους-δούλους.

Οι εργαζόμενοί του θυμίζουν πως ακόμα και με τους πετσοκομμένους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων τα οργανικά κενά νοσηλευτών είναι 33.000 και φυσικά δεν ευθύνονται οι άδειες και τα ρεπό των ήδη εργαζομένων για την υπολειτουργία των νοσοκομείων. Επιπλέον, του θυμίζουν πως οι φοιτητές του 5ου και του 6ου έτους της Ιατρικής βρίσκονται ήδη καθημερινά στις κλινικές των νοσοκομείων, συμπληρώνοντας οκτάωρα και δεκάωρα απλήρωτης πρακτικής εμπειρίας.
Του θυμίζουν, επίσης, πως η μόνη λύση είναι η άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων για την κάλυψη των κενών.

Η κόντρα, πάντως, του Μ. Κεφαλογιάννη με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ είναι διαρκής από τότε που μιλώντας στην τηλεόραση κατηγόρησε το Σωματείο ως υπεύθυνο για την υπολειτουργία και το πιθανό κλείσιμο κλινικών στο νοσοκομείο. Και τότε οι εργαζόμενοι του απέδειξαν, με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του νοσοκομείου, πως έλεγε ψέματα.

Και κάψα για διόδια

Οι παρεμβάσεις του δεν περιορίστηκαν στο θέμα της Υγείας αλλά επισκεπτόμενος την πατρίδα του, την Κρήτη, λίγες μέρες μετά τα απανωτά τροχαία δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στο νησί, μίλησε και πάλι για διόδια «αν θέλουμε να έχουμε ασφαλή δρόμο». Ο Μ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον προσφάτως διορισθέντα γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρ. Ροκαδάκη, και αφού μίλησαν για τις κακοτεχνίες, για τα επικίνδυνα σημεία, για την έλλειψη φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, κατέληξαν αβίαστα στη λύση της επιβολής των διοδίων. «Να σταματήσουμε να πληρώνουμε φόρο αίματος», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, προτείνοντας τη μετατροπή του φόρου αίματος σε χαράτσι διοδίων, ως το τίμημα για να μη σκοτώνονται οι Κρητικοί στους δρόμους.

Πολιτικές βλέψεις

Το όνομα του Μ. Κεφαλογιάννη εμπλέκεται το τελευταίο διάστημα και στη… διαδοχολογία της Νέας Δημοκρατίας. Ένα ενδεχόμενο κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. (πολύ πιθανό, μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) θα ανοίξει αυτόματα τη συζήτηση για τη μετά Σαμαρά εποχή στο κόμμα. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ακολουθεί, εδώ και καιρό, προσωπική στρατηγική ενώ όσοι γνωρίζουν λένε πως δεν είναι τυχαία η συνεχής εμπλοκή του με θέματα της Υγείας, καθώς προσπαθεί να αποδομήσει τον Μ. Βορίδη, ο οποίος επίσης προβλέπεται να πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής, όποτε και αν αυτή αρχίσει.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 11.11.2014