«ΜΑΣ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣ»

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα συνεχιστεί η δίκη των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ για τον σοβαρότατο τραυματισμό δύο νεαρών μετά από καταδίωξη τον Ιανουάριο του 2013, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.

Ένταση προκλήθηκε στη δίκη όταν κατέθεσε η μάρτυρας που είδε τους αστυνομικούς να σπρώχνουν το μηχανάκι με τα δύο παιδιά, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο οδηγός του δικύκλου.

Από την έδρα του δικαστηρίου υπήρξε σαφής προσπάθεια να μειωθεί το κύρος της κατάθεσης της αυτόπτη μάρτυρος καθώς ρωτήθηκε αν αυτά που λέει έχουν να κάνουν με παλαιότερη εμπλοκή συγγενικών της προσώπων με τη δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους συνηγόρους των οικογενειών των δύο νεαρών.

Η μάρτυρας απάντησε σε έντονο ύφος στον εισαγγελέα πως καταθέτει μόνο αυτό που είδε, επαναλαμβάνοντας πως είδε τον συνεπιβάτη της μηχανής της ΔΙΑΣ να τεντώνει το δεξί του πόδι και να σπρώχνει το μηχανάκι των δύο νέων, με αποτέλεσμα εκείνοι να χάσουν την ισορροπία τους και να βγουν από το οδόστρωμα πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

Η ίδια παραδέχτηκε πως ο πατέρας της είχε στο παρελθόν εμπλοκή με τι δικαιοσύνη, ωστόσο αρνήθηκε πως αυτό επηρεάζει την κατάθεσή της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως έχει και άλλους συγγενείς που υπηρετούν στο αστυνομικό σώμα.

Δραματική ήταν η κατάθεση της μητέρας του 16χρονου τότε παιδιού που ήταν συνεπιβάτης στο μηχανάκι, τονίζοντας μάλιστα πως το παιδί της ζει από θαύμα και πως στο νοσοκομείο είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δωρεά των οργάνων του.

Για ηθελημένη εκτροπή του δικύκλου του από τον συνεπιβάτη της ΔΙΑΣ έκανε λόγο εξάλλου στην κατάθεσή του στο δικαστήριο και ο οδηγός του μοτοποδηλάτου, επιβεβαιώνοντας πως ήταν σκόπιμη η ενέργεια εκτροπής τους από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο αστυνομικοί παραπέμπονται στο εδώλιο με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ενώ καταδίωκαν με τη μηχανή τους και με μεγάλη ταχύτητα το μοτοποδήλατο των νεαρών, ο πρώτος (Ε.Τ. – ως οδηγός) πλησίασε το μοτοποδήλατο από την αριστερή πλευρά στο ένα περίπου μέτρο και ο δεύτερος (Γ.Σ. – ως συνοδηγός), τεντώνοντας το δεξί του πόδι έσπρωξε το μοτοποδήλατο προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα ο οδηγός του δικύκλου να χάσει τον έλεγχο και να ανατραπεί καταλήγοντας στο πρανές, έξω από την παραλιακή οδό.

Τα δύο παιδιά είχαν νοσηλευτεί βαρύτατα τραυματισμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικές θλάσεις και συνοδά οιδήματα καθώς και εγκεφαλική αιμορραγία στον έναν εκ των δύο νεαρών.

Για την πράξη τους αυτή το κατηγορητήριο αποδίδει στους δύο αστυνομικούς «πρόθεση από κοινού, έχοντας δηλαδή κοινό δόλο κατόπιν συναπόφασης και συνεννόησης».  Πάντως, οι ίδιοι αρνούνται ότι είχαν την οποιαδήποτε επαφή με το μοτοποδήλατο.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.06.2017