+

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Για μετά τα Χριστούγεννα μετατίθενται οι εξελίξεις σε σχέση με τον διάλογο Πολιτείας – Εκκλησίας και ειδικά ως προς το μισθολογικό των κληρικών. Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των κληρικών της Κρήτης ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου, γεγονός που προκαλεί δυσφορία στους ιερείς του νησιού.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης τονίζει πως έλαβε ενημέρωση για τη ματαίωση της συνάντησης αργά χθες το βράδυ και μόλις η κρητική αντιπροσωπεία είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Αθηνών, προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη (σ.σ. όπου είχαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη).

«Ως αιτία για την ματαίωση της συνάντησης προεβλήθη η συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται στην ειδική επιτροπή  που έχει συσταθεί. Ωστόσο, η σύσταση της επιτροπής είναι γνωστή εδώ και 15 ημέρες, δεν προέκυψε τελευταία στιγμή και τουλάχιστον μπορούσαν να μας ενημερώσουν νωρίτερα» αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού, κατά την προηγούμενη συνάντηση, σήμερα επρόκειτο να κατατεθεί από την πλευρά του υπουργείου γραπτό κείμενο στο οποίο να αποτυπώνονται  επακριβώς οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των κληρικών.

«Ίσως να μην ήταν έτοιμοι να μας δώσουν το κείμενο αυτό. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον διάλογο αλλά επιμένουμε και στη θέση μας για διατήρηση του μισθολογικού καθεστώτος των ιερέων ως έχει» αναφέρει ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Πάντως, πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο και για πιθανότητα συνταγματικής κατοχύρωσης της πληρωμής των κληρικών από το κράτος, προκειμένου να υλοποιηθεί η απένταξή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.  Με δηλώσεις  του ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης, έχει τονίσει πως αυτό δεν θα ήταν ένα αρνητικό ενδεχόμενο, ωστόσο η συνταγματική κατοχύρωση θα έπρεπε να προηγηθεί της απένταξης από την Αρχή Πληρωμών, δηλαδή να ψηφιστεί πρώτα το  νέο Σύνταγμα και μετά να υλοποιηθούν οι αλλαγές.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την προηγούμενη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους ιερείς της Κρήτης. *ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.12.2018