ΜΑΥΡΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι χειρότεροι φόβοι των ξενοδόχων της Κρήτης επιβεβαιώθηκαν με τη χθεσινή κατάρρευση και της γερμανικής θυγατρικής του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook.

Οι αρνητικές εξελίξεις από τη Γερμανία, που έγιναν γνωστές χθες το μεσημέρι, αποτέλεσαν για τον τουρισμό της Κρήτης πολύ μεγαλύτερο πλήγμα ακόμα και από την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας στη Βρετανία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο λόγος είναι ότι οι ξενοδόχοι της Κρήτης βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εκτεθειμένοι στη γερμανική αγορά σε σχέση με τη βρετανική σε ό,τι αφορά τα πακέτα της Thomas Cook.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης Μιχάλης Bλατάκης, από την Thomas Cook στην Κρήτη κάθε χρόνο διακινούνται 400.000 τουρίστες. «Το 60% αυτών είναι Γερμανοί, το 20% Bρετανοί και το υπόλοιπο 20% από τη Σκανδιναβία και όλες τις υπόλοιπες χώρες. Mε δεδομένο το ότι έχουν πέσει ήδη η Βρετανία και η Γερμανία μιλάμε για τεράστιες απώλειες στη φετινή τουριστική σεζόν», λέει ο κύριος Bλατάκης.

Για κατάσταση που μετατρέπεται σε εφιάλτη μιλά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Επιβεβαιώνονται οι χειρότερες εκτιμήσεις μας που ανέβαζαν τη ζημιά για φέτος σε 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη τις προηγούμενες ημέρες μάς ζητήθηκε από τον γερμανικό πράκτορα να κάνουμε κούρεμα 20% στις απαιτήσεις μας, ενδεχόμενο που ίσως να διέσωζε τον γερμανικό κλάδο τής Thomas Cook. Το δεχτήκαμε, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό για τη διάσωση της εταιρείας και άρα πλέον μιλάμε για μια συνολική απώλεια της γερμανικής αγοράς για φέτος», λέει ο κύριος Χαλκιαδάκης.

Παρεμβάσεις

Για τις συνολικές επιπτώσεις στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε χθες ειδική σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους τομείς που σχετίζονται με την τουριστική αγορά. Ηδη από την Τρίτη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για τη μείωση των συνεπειών στην οικονομία του νησιού, ζήτημα που έθεσε και στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Εν τω μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών που βρίσκονται στην Κρήτη με άλλες αεροπορικές εταιρείες και με ευθύνη της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου την Τρίτη αναχώρησαν πέντε πτήσεις για βρετανικούς προορισμούς και χθες ακόμα τρεις, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Για τους Γερμανούς τουρίστες, παρά την κατάρρευση του γερμανικού κλάδου τής Thomas Cook, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει πρόβλημα ως προς την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, καθώς η εταιρεία Condor, επίσης θυγατρική της Thomas Cook, που πραγματοποιεί το κυρίως μεταφορικό έργο από και προς τη Γερμανία, φαίνεται να διασώζεται έπειτα από την παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ.

Τσουνάμι πτωχεύσεων και στις θυγατρικές

Το χειρότερο σενάριο ακολουθούν οι εξελίξεις μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της Thomas Cook, υπό τις αμφιλεγόμενες συνθήκες που επισήμανε χθες η «Εφ.Συν.». Επειτα από την εκκαθάριση της μητρικής, χθες ανακοινώθηκε η προσφυγή στην πτωχευτική διαδικασία των θυγατρικών της Thomas Cook σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία.

Η μεγαλύτερη από αυτές, η γερμανική (Thomas Cook GmbH), ανακοίνωσε χθες πως υπέβαλε αίτημα για πτώχευση, ενώ παράλληλα η διοίκησή της θα επιδιώξει τη διάσωση των υγιέστερων κομματιών της επιχείρησης, σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές.

Κανόνι βάρεσαν η Thomas Cook Αυστρίας, Πολωνίας και Γερμανίας, από την οποία τροφοδοτείται ετησίως με 250.000 τουρίστες η Κρήτη

Η επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι οι εντατικές συνομιλίες των τελευταίων ημερών δείχνουν πως τα γερμανικά παρακλάδια της μητρικής εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να έχουν μέλλον. «Θέλαμε να αποφύγουμε αυτό το νομικό βήμα, αλλά δεν μπορούσε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση μέσω των διαπραγματεύσεων», είπε η επικεφαλής της GmbH, Στέφανι Μπερκ.

Πάντως, το κρατίδιο της Εσης, που ήδη εγγυήθηκε τη χορήγηση δανείου-γέφυρας 380 εκατ. ευρώ στην αεροπορική θυγατρική της Thomas Cook στη Γερμανία, την Condor, δεν απέκλεισε να γίνει το ίδιο και με την ταξιδιωτική θυγατρική του ομίλου στη Γερμανία. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσης, Volker Bouffi.

Η χρεοκοπία της γερμανικής θυγατρικής προκαλεί τους μεγαλύτερους φόβους στην ελληνική αγορά και ειδικά στην Κρήτη. Κι αυτό γιατί από τους περίπου 400.000 τουρίστες που κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω Thomas Cook, οι 250.000 φτάνουν στην Κρήτη μέσω της γερμανικής θυγατρικής.

Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης έκανε και η θυγατρική της Thomas Cook στην Αυστρία και την Πολωνία.

Οι διαστάσεις που παίρνει η κατάρρευση της Thomas Cook θα έπρεπε, λογικά, να έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της Ε.Ε., στην οποία μέχρι στιγμή επικρατεί εντυπωσιακή αφωνία.

Διότι πέραν των ζητημάτων της προστασίας των τουριστών-καταναλωτών, προκύπτουν και ζητήματα ενιαίας εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, που ενώ στην περίπτωση της Βρετανίας μεταφράστηκε σε άμεσο λουκέτο, στη Γερμανία παρατηρούμε φιλότιμες προσπάθειες διάσωσης, προφανώς εν όψει μιας απόλυτης γερμανικής κυριαρχίας τόσο στην αγορά οργανωμένου τουρισμού (TUI) όσο και στις αερομεταφορές (Lufthansa και θυγατρικές).

Συνδικάτα: «Πάρτε μέτρα για τους χιλιάδες εργαζομένους»

Διασφάλιση δεδουλευμένων, ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας, κανονική καταβολή του επιδόματος αδείας και Χριστουγέννων. Την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, σε πρώτη φάση, θα ζητήσει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον Επισιτισμό από το υπουργείο Εργασίας στη συνάντηση που έχει ζητήσει με την ηγεσία του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Χόνζογλου δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα 700 θέσεις εργασίας στα 4 ξενοδοχεία αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Thomas Cook στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Ρόδο, Χανιά και Λασίθι.

Οι μισθοί για τον μήνα Αύγουστο έχουν καταβληθεί μόνο στα 2 ξενοδοχεία της Ρόδου, ενώ για τα άλλα δύο έχουν δοθεί μόνο διαβεβαιώσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι το υπουργείο Εργασίας πρέπει οπωσδήποτε να χορηγήσει και ειδικό επίδομα, αντίστοιχο με αυτό που καταβλήθηκε στους πρώην εργαζομένους της Ledra Marriot, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι που χάνουν τις δουλείες τους θα σταματήσουν υποχρεωτικά την εργασία τους 1,5 μήνα νωρίτερα από το σύνηθες για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας.

Παράλληλα, άμεσα μέτρα προστασίας των χιλιάδων εργαζομένων που πλήττονται στην Ελλάδα από το ναυάγιο του κολοσσού της Τhomas Cook απαιτούν συνδικάτα και σωματεία από όλη τη χώρα, με χθεσινή παρέμβασή τους στο υπουργείο Εργασίας και σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Γ. Βρούτση.

Οπως θυμίζουν, οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εκτός Ταμείου Ανεργίας, είναι πολύ περισσότεροι από τους 640 που εργάζονται στα 48 ιδιόκτητα ή franchise ξενοδοχεία του ομίλου που πτώχευσε.

Σε εξαιρετικά επισφαλή θέση βρίσκονται και όσοι έχουν έμμεση σχέση εργασίας με την αλυσίδα, π.χ. υπάλληλοι σε καταλύματα, ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία που συνεργάζονταν μαζί της.

Το υπόμνημα υπογράφεται από 8 συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ: δύο μαζικά συνδικάτα εργαζομένων σε επισιτισμό-τουρισμό-ξενοδοχεία σε Αττική και Κω, τέσσερα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων της Αττικής και της Ρόδου, ένα σωματείο εργαζομένων σε αλυσίδα επισιτισμού και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ναυτιλιακών-Τουριστικών Υπαλλήλων.

(Κεντρική φωτογραφία: Aπό τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης στην οικονομία του νησιού).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: