«ΜΑΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλαν οι κάλπες από την Κρήτη, δίνοντας το στίγμα για την πολιτική τοποθέτηση των κατοίκων του νησιού. Ακόμα σημαντικότερη και από τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η… όγδοη θέση στην οποία έπεσε η Χρυσή Αυγή, η οποία κατά τ’ άλλα πανηγυρίζει ως τρίτη δύναμη στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με ποσοστό μόλις 3,22% και περίπου 2.500 ψήφους λιγότερες από τις εκλογές του 2012, για άλλη μία φορά δεν πέτυχε τον διακαή της πόθο, να εκλέξει βουλευτή στο νησί. Υπήρξαν ολόκληροι δήμοι, όπως τα Ανώγεια που το ναζιστικό μόρφωμα δεν έλαβε ούτε μία ψήφο, ενώ και πάλι στους Nομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μηνύματα, όμως, έστειλαν οι κρητικές κάλπες και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τόσο το κόμμα του κ. Βενιζέλου όσο και αυτό του Γ. Παπανδρέου κινήθηκαν σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών τους στο άλλοτε «πράσινο νησί». Ενώ και οι δύο ήλπιζαν ότι οι εναπομείναντες ΠΑΣΟΚο-Παπανδρεϊκοί θύλακες της Κρήτης θα δώσουν ώθηση στα πανελλαδικά ποσοστά τους, το βράδυ των εκλογών διαψεύστηκαν. Στους τρεις από τους τέσσερις νομούς το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ είναι κάτω από το μισό των επιδόσεων του 2012 ενώ την παρτίδα για τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου έσωσε το Ηράκλειο όπου και οι δύο μαζί κράτησαν τουλάχιστον το 11% από το 18% που είχαν ως ενιαίο ΠΑΣΟΚ.

Την τρίτη θέση έδωσε η Κρήτη στο Ποτάμι. Στο τόπο καταγωγής του, τα Χανιά, ο Στ. Θεοδωράκης έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά (12%), ενώ αρκετά καλή επίδοση είχε και στους υπόλοιπους τρεις νομούς του νησιού αφού η μαζική μετακίνηση παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. προς το κόμμα που θα τα άλλαζε όλα και δε θα χρησιμοποιούσε φθαρμένα πρόσωπα της πολιτικής) έφερε και μπόλικες «πράσινες» ψήφους.

Σταθερά χαμηλά η Ν.Δ.-Κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία τα ποσοστά κινήθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στο 20%, ενώ για άλλη μια φορά στο Ηράκλειο καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά με 18,5%. Εξαίρεση αποτελεί το Ρέθυμνο, πατρίδα των Κεφαλογιάννηδων και των Βαρδινογιάννηδων όπου η Ν.Δ. σημείωσε άνοδο κατά μισή μονάδα σε σχέση με το 2012 φτάνοντας σχεδόν στο 25%. Τέλος μήνυμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν τα ποσοστά σε όλους τους νομούς στο νησί. Με 47,8% στο Ηράκλειο, 43,5 στο Λασίθι, 43,1 στα Χανιά και 39,5 στο Ρέθυμνο η Κρήτη βάφτηκε ξανά με ροζ χρώμα στον εκλογικό χάρτη και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τους 8 από τους 16 βουλευτές του νησιού.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, την 01.02.2015