+

«ΜΑΧΕΣ» ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Την άμεση ενεργοποίηση των Αρχών ζητούν οι κάτοικοι της ενδοχώρας της Κρήτης για την προστασία από την παράνομη βόσκηση.

Οι εντάσεις και οι απειλές στα ορεινά χωριά αποτελούν καθημερινότητα που συχνά φτάνει μέχρι και στα δικαστήρια ή, πολύ χειρότερα, μέχρι και σε σοβαρά επεισόδια, ακόμα και σε δολοφονίες για το θέμα των βοσκοτόπων.

Η συστηματική καταστροφή καλλιεργειών από βοσκούς που εισέρχονται παράνομα ακόμα και σε περιφραγμένες περιουσίες αγροτών (αμπέλια, λιόφυτα, κηπευτικά κτλ.) έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Καλαμαύκα της Ιεράπετρας στα ορεινά του νομού Λασιθίου, όπου βρέθηκε η «Εφ.Συν.» έπειτα από καταγγελίες των αγροτών, που είδαν για μία ακόμα φορά κατεστραμμένες τις περιουσίες τους.

«Είμαστε λίγο πριν από τον τρύγο, κανονικά στο τέλος Αυγούστου θα μαζεύαμε σταφύλια, και πάνω στα κλήματα δεν έχει μείνει όχι μόνο σταφύλι αλλά ούτε και ένα φύλλο», λέει ο Μανώλης Γενειατάκης, νέος αγρότης που επέλεξε να ζήσει την οικογένειά του από τη γη του, αλλά, όπως φαίνεται, λογάριαζε χωρίς τον βοσκό της περιοχής.

Σε όλη την Κρήτη

Για εκτεταμένο φαινόμενο που αφορά όλη την ορεινή Κρήτη μιλά στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής, τονίζοντας πως οι αστυνομικές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν δράση για την αποτροπή μεγαλύτερων εντάσεων στο νησί. Αύριο, Παρασκευή, στην Καλαμαύκα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού Λασιθίου, οι εκπρόσωποι του δασαρχείου, αλλά και η ηγεσία της αστυνομίας στην Κρήτη, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Υπόνοιες για συγκάλυψη των καταγγελιών αφήνει η πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμαύκας, Ειρήνη Ψυλινάκη, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί, αλλά ποτέ δεν επιβάλλει κυρώσεις. Την ίδια στιγμή, τόσο η ίδια όσο και άλλοι συγχωριανοί της έχουν απειληθεί από τους βοσκούς ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, ακόμα και μπροστά στις τοπικές αστυνομικές Αρχές. «Ωστόσο, η ασυδοσία συνεχίζεται, επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, ο οποίος ενδεχομένως στηρίζεται και σε πολιτικές πλάτες και δεκάδες οικογένειες βλέπουν να καταστρέφεται το βιος τους», λέει η ίδια στην «Εφ.Συν.».

Η Ειρήνη Ψυλινάκη

Η κορύφωση της έντασης μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων καταγράφεται ως άλλο ένα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Η παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη έχει μειώσει δραστικά τα ενδιαιτήματα των αιγοπροβάτων, τα οποία, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν σε απόλυτο αριθμό το ένα εκατομμύριο ζώα σε όλο το νησί.

Στην αναζήτηση ζωτικού χώρου, η εύκολη λύση για τους βοσκούς είναι η εισχώρηση των ζώων σε εκτάσεις όπου απαγορεύεται η βόσκηση.

Προστατευόμενες περιοχές, αναδασωτέες εκτάσεις και, φυσικά, οι αγροτικές καλλιέργειες μπαίνουν άμεσα στο στόχαστρο.

Οι ζημιές που προκαλούνται ειδικά από τις κατσίκες αποκαθίστανται πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι παλαιότερα και πάλι λόγω της ξηρασίας, που δεν ευνοεί την άμεση αναζωογόνηση των φυτών.

Και μόλυνση των νερών

Οι επεκτατικές τάσεις των κτηνοτρόφων έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο ευρύτερο οικοσύστημα της ορεινής Κρήτης.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Πιτυκάκης, εκπαιδευτικός και έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, μελέτες που έγιναν πριν από μερικά χρόνια στα νερά του Καλαμαυκιανού ποταμού, αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό κολοβακτηριδίων, ενώ παρουσιάστηκαν και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους.

Ο Μιχάλης Πιτυκάκης

Ολως τυχαίως το υποτιθέμενο καλοκαιρινό ποιμνιοστάσιο του βοσκού της περιοχής βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού. Και από εκεί υδρεύεται η Καλαμαύκα και αρδεύεται ο κάμπος της Ιεράπετρας.

Ο κύριος Πυτικάκης τονίζει πως κανονικά στην ορεινή Καλαμαύκα έπρεπε να απαγορεύεται εντελώς η βόσκηση.

«Η περιοχή μας έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας, ενώ, μετά τη μεγάλη φωτιά του 1994, είχε χαρακτηριστεί αναδασωτέα και είχε απαγορευτεί η βόσκηση. Μόλις πέντε χρόνια μετά, ο τότε δασάρχης έκανε άρση της απαγόρευσης αυτής, χωρίς να προλάβει το δάσος να αναζωογονηθεί. Λίγο μετά, άρχισε η είσοδος εκατοντάδων αιγοπροβάτων, που σήμερα φτάνουν σε πληθυσμό τα δύο με τρεις χιλιάδες. Με αυτό τον τρόπο, δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη τραυματισμένο περιβάλλον και οι κάτοικοι, από τότε, βυθίστηκαν σε απόγνωση, λόγω των συνεχών καταστροφών στα σιτηρά, στις αμπελοκαλλιέργειες, δεντροκαλλιέργειες και κάθε μορφή δασικού πλούτου».

Για το θέμα έχουν σταλεί επιστολές και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον πρώην υπουργό Νίκο Τόσκα να παραλαμβάνει την τελευταία από αυτές, τον περασμένο Μάιο.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να απαιτήσουν δραστικά μέτρα κυρίως από την αστυνομία, ενώ θεσμικά ετοιμάζονται να ζητήσουν την επαναφορά της απαγόρευσης βόσκησης για την προστατευόμενη περιοχή της Καλαμαύκας.

Το ίδιο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε πρόσφατη μελέτη του για την Ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Καλαμαύκας και των γύρω χωριών, προέτρεπε την απομάκρυνση των αιγών για τη φυσική αναγέννηση του τοπίου, τη συγκράτηση του εδάφους και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 16.08.2018