+

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σε πύρινο κλοιό βρισκόταν μέχρι και χθες το βράδυ ο νομός Χανίων. Την καταστροφική πυρκαγιά στον Αποκόρωνα διαδέχτηκε επίσης μεγάλη πυρκαγιά στον Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά, στο δυτικό άκρο της Κρήτης.

Η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, συνέχιζε το καταστροφικό της έργο, παρά τις προσπάθειες των εναέριων και επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Δύο οικισμοί εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και συγκεκριμένα το Καλάμι και τα Κοτσυφιανά, καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων η πυρκαγιά κατά διαστήματα πλησίαζε προς τις κατοικημένες περιοχές με μεγάλη ταχύτητα.

Από την εκκένωση του οικισμού Κοτσυφιανά.

Η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε χορτολιβαδική έκταση σε χαράδρες εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα του νομού Χανίων, με το έργο των πυροσβεστών να δυσχεραίνεται λόγω του δύσβατου χαρακτήρα της περιοχής. Στο σημείο επιχειρούσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με πάνω από 30 άτομα προσωπικό και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνεχείς ρίψεις πραγματοποιούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Το ένα εξ αυτών, τύπου Ericsson, εστάλη από την Αττική και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά συνετέλεσε τα μέγιστα στην προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμεναν όλη νύχτα στην περιοχή προσπαθώντας να ελέγξουν και τις μικρότερες εστίες της φωτιάς.

Στον Αποκόρωνα Χανίων, η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο χθες το απόγευμα αφήνοντας πίσω της τεράστια καταστροφή σε ένα από τα σημαντικότερα πευκοδάση της Κρήτης. Σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της περιοχής, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε πως πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες ώστε να ενεργοποιηθεί και η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.

Συνεργεία του δήμου έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν τις ζημιές σε δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους της περιοχής, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ και των τηλεπικοινωνιών. Συνολικά 7 άτομα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος αλλά και ένα 16χρονο παιδί. Ωστόσο κανενός η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.07.2018