ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Σχεδόν σε θέση «κατηγορούμενων» βρέθηκαν χθες ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αλλά και ο αδελφός του Μανώλης κατά την κατάθεσή τους στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, στην εκδίκαση της υπόθεσης για την πολύκροτη απαγωγή.

Τόσο ο απαχθείς επιχειρηματίας όσο και ο αδελφός του, ο οποίος είχε αναλάβει την πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς, ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις απαντήσεις τους προς τις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις πρώτες μέρες μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και το τι είπε για όσα έζησε στους δικούς του ανθρώπους για τις συνθήκες κράτησης, για τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν και τη συσχέτισή τους με τα πρόσωπα που επικοινωνούσαν με την οικογένεια κτλ.

Σε όλα αυτά οι απαντήσεις του αδελφού του απαχθέντος ήταν ασαφείς ή δεν ήταν καν απαντήσεις, αλλά κυρίως υπεκφυγές.

Οι φράσεις της προέδρου του δικαστηρίου προς τον Μανώλη Λεμπιδάκη ήταν το ίδιο αυστηρές όπως και προς τον αδελφό του κατά την προηγούμενη δικάσιμο.

«Αυτό λέγεται άρνηση κατάθεσης. Δεν ξέρω ποιος σας δασκάλεψε και ήρθατε σήμερα εδώ και αρνείστε να καταθέσετε, αλλά αυτή δεν είναι κατάθεση ουσιώδους μάρτυρα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος στον Μανώλη Λεμπιδάκη, ενώ στον αδελφό του είχε πει από την προηγούμενη εβδομάδα: «Είναι σαφές πως μπορείτε να μας βοηθήσετε αλλά δεν θέλετε».

Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως ενδεχομένως στο εδώλιο του κατηγορουμένου να μην κάθονται όλοι οι πρωτεργάτες της απαγωγής, γεγονός που μπορεί να οδηγεί και σε επιφυλακτική στάση από την πλευρά της οικογένειας.

«Καταλαβαίνω ότι είστε φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι, αλλά πρέπει να βοηθήσετε», είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη στον αδελφό του επιχειρηματία. Μάλιστα, εμμέσως, από την έδρα ετέθη και το θέμα της κοινωνικής διάστασης της παρούσας δίκης και του μηνύματος ατιμωρησίας που ενδεχομένως σταλεί προς την κοινή γνώμη σε περίπτωση που δεν προκύψουν επαρκή στοιχεία ενοχής για τους κατηγορούμενους.

«Ο αδερφός σας τη γλίτωσε, αλλά την άλλη φορά κάποιος άλλος δεν θα τη γλιτώσει», είπε χαρακτηριστικά προς τον Μανώλη Λεμπιδάκη η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ενταση και διακοπή

Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης, ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο αδελφός του, η μητέρα και η σύζυγός του, με την οικογένεια συνολικά να κρατά χαμηλούς τόνους και να αρνείται να δώσει οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία από αυτά που μέχρι σήμερα είναι γνωστά ή από εκείνα που έχουν ομολογήσει ώς τώρα κάποιοι από τους κατηγορούμενους.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της δίκης, πάντως, ήταν η εξιστόρηση του παζαριού που έγινε με τους απαγωγείς από τον αδελφό του απαχθέντος και τα ποσά που έπεφταν κάθε φορά στο τραπέζι, ξεκινώντας από τα έξι και φτάνοντας μέχρι τα εννέα εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι απαγωγείς απαιτούσαν αρχικά 100 και στη συνέχεια 50 εκατομμύρια (γεγονότα πάντως γνωστά και από τη δικογραφία).

Επίσης, σημαντική ήταν η λεπτομέρεια που κατέθεσε η σύζυγος του επιχειρηματία για το ταξίδι του Μιχάλη Λεμπιδάκη και συγκεκριμένα ότι συνήθως επιστρέφοντας πήγαινε πάντα στο εργοστάσιο, ενώ εκείνη τη μέρα της είπε πως επειδή ήταν κουρασμένος θα πήγαινε απευθείας σπίτι, κάτι που από την εξέλιξη των γεγονότων φαίνεται να γνώριζαν οι δράστες της απαγωγής του.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας και κατόπιν έχουν οριστεί 10 δικάσιμες από τις 10 έως τις 31 Ιανουαρίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Στο κέντρο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 20.12.2018