+

ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ

Πλήθος φορέων υπέρ των απολυμένων της ΕΡΤ στην εξ’ αναβολής δίκη του Ηρακλείου. Σε λίγες εβδομάδες η έκδοση της απόφασης. 

Με εκπροσώπους επιστημονικών και συλλογικών φορέων της Κρήτης στο πλευρό του εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο οι απολυμένοι της ΕΡΤ, στην εξ αναβολής εκδίκαση της ομαδικής αγωγής τους κατά της διοίκησης τη εταιρίας. 

Η πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για ακόμα μία φορά προσπάθησε να φυγομαχήσει χωρίς όμως επιτυχία. Η συνήγορος του Δημοσίου ισχυρίστηκε πως το Πρωτοδικείο του Ηρακλείου είναι αναρμόδιο για τη δίκη εφόσον η συνολική υπόθεση της ΕΡΤ κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι συνήγοροι των απολυμένων τόνισαν πως οι εργατικές διαφορές δε μπορεί να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και ζήτησαν την άμεση έναρξη της διαδικασίας, όπως και έγινε. 

Υπέρ των απολυμένων της ΕΡΑ Ηρακλείου και του Τηλεοπτικού Σταθμού Κρήτης κατέθεσαν ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. 

Κοινή συνισταμένη στις καταθέσεις τους ήταν το πλήγμα που δέχεται η κρητική κοινωνία από την έλλειψη των τοπικών δημόσιων ραδιοσταθμών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, η παντελής έλλειψη κάλυψης του τριημέρου των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. «Δεν υπήρχε πουθενά δημόσια τηλεόραση ούτε δημόσιο ραδιόφωνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου κατέθεσε πως το μαύρο ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεργασία του Ιδρύματος με την ΕΡΑ Ηρακλείου ώστε φοιτητές και καθηγητές να κάνουν τις δικές τους εκπομπές. 

Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου ο πρόεδρός του, Σωκράτης Βαρδάκης κατήγγειλε την κατάφορη παραβίαση του νόμου περί ομαδικών απολύσεων ενώ τόνισε πως κατά παράβαση του νόμου δεν έχουν επιδοθεί εδώ και πέντε μήνες οι απολύσεις στους εργαζόμενους ούτε και έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις. 

Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκαν με πρόσθετες παρεμβάσεις υπεράσπισης ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η ΠΟΣΠΕΡΤ και το σύνολο των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ,  ΕΣΗΕΑ, Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων και η ΕΣΠΗΤ) αλλά και άλλοι τοπικοί φορείς όπως η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και το ΤΕΕ – τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Για ακόμα μία φορά η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» βγήκε live στο ertopen.com έξω από τα δικαστήρια του Ηρακλείου, με παρουσιαστές τον Νίκο Αγγελίδη και την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη. 

Η εκδίκαση της αγωγής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι και η απόφαση του πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.12.2013