ΜΕ ΤΙΣ… ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την έναρξη της διαδικασίας για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών στο Ηράκλειο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής Εκκλησίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, την εισήγηση του θέματος ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Θα υπάρχει πολύ μικρότερη επιβάρυνση για τις οικογένειες των νεκρών, αλλά και πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ειδικά με δεδομένη τη συμφόρηση των κοιμητηρίων του δήμου, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο αντιδήμαρχος.

Για αυτονόητο δικαίωμα μιας μερίδας πολιτών που πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από τον δήμο, μίλησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Για πράξη αντίθετη με τη θρησκεία και τις παραδόσεις του τόπου μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ο ίδιος ανέφερε πως η ιδέα της καύσης είναι εισαγόμενη από τις χώρες της Ανατολής και δεν συνάδει με τον σεβασμό στο ανθρώπινο σώμα που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι τρεις από τις πέντε παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν, έστω και με επιμέρους παρατηρήσεις, την εισήγηση της δημοτικής αρχής, συμφωνώντας στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διερευνήσει τους όρους χωροθέτησης και κατασκευής του αποτεφρωτηρίου. Τα πρώτα δεδομένα από το έργο της επιτροπής πρέπει να παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο εντός τεσσάρων μηνών.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος εξέθεσε τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας για το αποτεφρωτήριο στο Ηράκλειο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 16.02.2016