+

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης εξελίχθηκε η υπόθεση της αποζημίωσης των πυρόπληκτων φοιτητών μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Εστίες του Πανεπιστημίου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή στάθηκε η επιστολή φοιτητών που αποκάλυψαν ότι 15 μέρες μετά δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης καθώς στη φωτιά κάηκαν όλα τα υπάρχοντά τους –ρούχα, υπολογιστές, βιβλία και σημειώσεις–, κάτι που τους εμποδίζει ακόμα και στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

Ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων της Πρυτανείας και του υπουργείου, με τον πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα να παραδέχεται μεν πως οι φοιτητές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ωστόσο να αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως για το έκτακτο βοήθημα των 2.000 ευρώ ανά φοιτητή δεν έχει ακόμα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ποσού συνολικού ύψους 184.000 ευρώ.

Η απάντηση του υπουργείου

Ωστόσο, για τα χρήματα αυτά το υπουργείο απάντησε σε αυστηρό τόνο πως έχουν πιστωθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου στον λογαριασμό του ιδρύματος και πως το Πανεπιστήμιο ήταν υπεύθυνο για την κατανομή τους στους φοιτητές.

«Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποδώσει το έκτακτο βοήθημα, ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόφαση της Συγκλήτου του» αναφέρεται συγκεκριμένα στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ρίχνοντας ευθέως στην πλευρά του Πανεπιστημίου την ευθύνη της καθυστέρησης.

Διαμάχη μεταξύ πρυτανείας και φοιτητών προέκυψε και για τα ποσά που συγκεντρώθηκαν στον λογαριασμό αλληλεγγύης που άνοιξε το Πανεπιστήμιο και στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 26.000 ευρώ. Αν και με ανακοίνωσή της από την 1η Οκτωβρίου η Πρυτανεία υποσχόταν ότι την επόμενη μέρα θα γινόταν διανομή στους φοιτητές, εντούτοις ούτε και αυτά τα χρήματα είχαν καταβληθεί 15 μέρες μετά τη φωτιά.

Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας, όταν βγήκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, το ποσό που είχε συγκεντρωθεί ανερχόταν στις 16.000 ευρώ, αλλά στην πορεία κρίθηκε πως θα έπρεπε να υπάρξει αναμονή για μια μεγάλη χορηγία 10.000 ευρώ και κατόπιν να γίνει η διανομή στους φοιτητές.

Τα πρώτα 500 ευρώ

Τελικά, χθες, 16 μέρες μετά την καταστροφή των Εστιών, το ποσό των 26.000 διανεμήθηκε σε 48 φοιτητές οι οποίοι ήταν οι διαμένοντες στην Εστία κατά την ημέρα της φωτιάς (περίπου 500 ευρώ στον καθένα).

Οι φοιτητές, πάντως, θέτουν ζήτημα για την αποζημίωση και των 92 φοιτητών που είχαν τα πράγματά τους εντός των Εστιών.

Οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης παραβρέθηκαν χθες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διατυπώνοντας τα αιτήματά τους και ζητώντας τη συνδρομή του Σώματος για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ αναμένεται και η υλοποίηση αντίστοιχης δέσμευσης από τον Δήμο Ηρακλείου για την καταβολή βοηθήματος 1.000 ευρώ ανά πυρόπληκτο φοιτητή.

(Κεντρική φωτογραφία: Φωτογραφία αρχείου από την πυρκαγιά στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.10.2018