ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Για βόλτα κυρίως στην αγορά οι Κρητικοί 

Για βόλτα και όχι για ψώνια κατέβηκαν χθες στο κέντρο των πόλεων της Κρήτης οι κάτοικοι του νησιού. Πολύς ήταν ο κόσμος που έκανε την κυριακάτικη βόλτα του στο Ηράκλειο και στα Χανιά ελάχιστοι όμως ήταν εκείνοι που στάθηκαν στις βιτρίνες των ανοιχτών καταστημάτων και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που ψώνισαν.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και οι Πολίτες κατά του Χρέους πραγματοποίησαν  αποκλεισμό της εισόδου του Jumbo στο Γιόφυρο και ενός Super Market της εταιρίας Βασιλόπουλος, στα οποία δεν επετράπη να ανοίξουν καθώς υπήρχε περιφρούρηση της απεργίας. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κέντρο του Ηρακλείου περιφρουρώντας την απεργία σε καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων, όπως το ZARA, τα Bershka κ.α. 

Ωστόσο, ακόμα και καταστήματα που το πρωί παρέμειναν κλειστά λόγω της κινητοποίησης, στην πορεία της ημέρας άνοιξαν τις πύλες τους αναγκάζοντας τους εργαζόμενούς τους να προέλθουν στις δουλειές τους.  

«Ποτέ την Κυριακή» στα Χανιά

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στα Χανιά με περιφρούρηση της απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κυρίως σε υποκαταστήματα εμπορικών αλυσίδων όπως ο Κωτσόβολος, τα ZARA, Carrefour, Jumbo και InterSport. 

Την αντίθεσή τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων έχουν εκφράσει όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Κρήτης ενώ οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων και του ΠΑΜΕ εμφανίζονται αποφασισμένοι για ακόμα δυναμικότερες κινητοποιήσεις τις επόμενες Κυριακές που θα επιχειρηθεί το άνοιγμα της αγοράς. Αίσθηση στα Χανιά προκάλεσε και η… πειραγμένη αφίσα από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», με τη Μελίνα Μερκούρη, που συνάντησαν οι πολίτες στις βιτρίνες πολλών από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης. 

«Μουδιασμένη» ήταν η πρώτη «εμπορική» Κυριακή και στις υπόλοιπες πόλεις με ελάχιστο κόσμο να ψωνίζει στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία στην Ιεράπετρα κτλ. Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές όπως στη Χερσόνησο, στα Μάλλια κτλ η εικόνα δεν είχε διαφορές με προηγούμενες Κυριακές αφού εκεί έτσι κι αλλιώς τα καταστήματα δουλεύουν με τους όρους των τουριστικών περιοχών και στην πλειονότητά τους παραμένουν ανοιχτά όλες τις μέρες της εβδομάδας. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.11.2013