ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Επ’ αόριστον» το κλείσιμο λένε οι αγρότες αν δεν πάρουν εξαίρεση από τα βιβλία εσόδων – εξόδων.

Τις εφορίες σε Ηράκλειο και Χανιά απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το «πάγωμα» για ένα έτος της ένταξής τους στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων. Οι αγρότες και στις δύο πλευρές της Κρήτης έδωσαν ραντεβού για σήμερα ξανά έξω από τις εφορίες καθώς ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί, όπως λένε, επ’ αόριστον, εφόσον δεν πάρουν πειστικές απαντήσεις. 

Στο Ηράκλειο τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού βρέθηκαν από τις 6.30 το πρωί στο κτήριο της μίας και μοναδικής πλέον ΔΟΥ, στη Λεωφόρο Κνωσού και ενώ υπήρχε ήδη διακριτική παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας. Με μικρή συμμετοχή στην αρχή, περίπου 20 άτομα, απέκλεισαν την είσοδο εμποδίζοντας και τους υπαλλήλους να εισέλθουν στην υπηρεσία τους. Προς στιγμή σημειώθηκε ένταση όταν ο προϊστάμενος της ΔΟΥ απαίτησε να μεταβεί τουλάχιστον ο ίδιος στο γραφείο του για να ενημερώσει τηλεφωνικά την υπηρεσία του για την κατάληψη. Οι αγρότες του ζήτησαν να το κάνει από το κινητό του τηλέφωνο ενώ προσφέρθηκαν να τους δώσουν και τις… δικές τους συσκευές για να καλέσει στα κεντρικά του Υπ. Οικονομικών. Τελικά η πόρτα της Εφορίας έμεινε ερμητικά κλειστή αφού οι αγρότες δημιούργησαν κλοιό περιφρούρησης ενώ σταδιακά συγκεντρωνόταν όλο και περισσότερος κόσμος στον προαύλιο χώρο φτάνοντας περίπου τα 1.500 άτομα μέχρι τις 11.  Εκτός από το πανό με τη λέξη κατάληψη, στην είσοδο της εφορίας εμφανίστηκε και ένα στεφάνι κηδείας, που στην κορδέλα έγραφε «Ζωή σε μας» με την υπογραφή Αντώνης Σαμαράς. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, τόνισε πως απαιτούν σαφή και ξεκάθαρη θέση από την κυβέρνηση, που προς το παρόν επιλέγει να τους κάνει «μπαλάκι» μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημείωσε πως αν και δεν είναι αντίθετοι ως προς την ένταξή τους στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων, αυτό πρέπει να γίνει από την επόμενη χρονιά και σε καμία περίπτωση για τους αγρότες με εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ. 

Στα Χανιά η κινητοποίηση της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Εφορίας, στην οδό Τζανακάκη στο κέντρο της πόλης. Και εκεί οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς την εξαίρεσή τους από το σύστημα τουλάχιστον για ένα χρόνο. 

Στην κινητοποίηση των αγροτών συμμετείχαν και μέλη των εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Χανίων ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς τους αγρότες εξέδωσαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Και στις δύο εφορίες το ραντεβού των αγροτών ανανεώθηκε για σήμερα τα ξημερώματα για τη συνέχιση του αποκλεισμού.   

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.02.2014