«ΜΥΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μαχαίρια έχουν βγει στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τις υποψηφιότητες στο Ηράκλειο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την εβδομάδα που πέρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, με αρχηγική εμφάνιση στο Ηράκλειο, αναίρεσε τη στήριξη στον υποψήφιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιάννη Κουράκη, την οποία είχε παράσχει λίγες μέρες πριν ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος Νίκος Χαρδαλιάς. Τους χειρισμούς του «κρητικάρχη» Λευτέρη Αυγενάκη ακυρώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Απαντώντας με συνέντευξη στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό όπου μίλησε και ο κ. Χαρδαλιάς (ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ) η κ. Μπακογιάννη ήταν ξεκάθαρη: «Εντολή του Κυριάκου είναι να μη δοθεί χρίσμα από τη Ν.Δ. σε κανένα δήμο» είπε, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένη από την πρωτοβουλία Χαρδαλιά (ενός «μεσαίου στελέχους της Ν.Δ.», όπως τον αποκάλεσε αργότερα σε κομματική εκδήλωση) να στηρίξει τον Γιάννη Κουράκη.

Η επιλογή Κουράκη εκτιμάται πως προέρχεται από τον ίδιο τον γραμματέα της Ν.Δ. και… κρητικάρχη, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρίσκεται σε διαχρονική κόντρα με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό. Η κόντρα προέκυψε όταν ο εκλεγμένος (και με τη στήριξη της Ν.Δ.) το 2014 δήμαρχος δεν ακολούθησε τις ξενοφοβικές εντολές της Ν.Δ. σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, αλλά και σε ήσσονος σημασίας θέματα όπως η παραχώρηση μεγάλου δρόμου για μετονομασία μετά τον θάνατο του Κων. Μητσοτάκη.

Με χειρισμούς Αυγενάκη και μετά από μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου έκρινε ως αποτυχημένο τον νυν δήμαρχο. Τα ίδια τα στελέχη που τον αξιολόγησαν, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Βαρούχας, εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο Κουράκη και κάπως έτσι μεθοδεύτηκε και η δήλωση στήριξης από τα κεντρικά της Ν.Δ., μέσω του κ. Χαρδαλιά.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τη βάση της Ν.Δ., η οποία σε γενικές γραμμές κρίνει θετικά τον νυν δήμαρχο, αναγκάζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη να παρέμβει ακυρώνοντας τις επιλογές του άλλοτε στενού συνεργάτη της (από την εποχή της Δημοκρατικής Συμμαχίας) Λευτέρη Αυγενάκη. Εκτός από τη ραδιοφωνική συνέντευξη, η αδελφή του προέδρου της Ν.Δ. παρευρέθη και σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου όπου είχε έντονη αντιπαράθεση τόσο με τον αντιπρόεδρο Βασίλη Βαρούχα όσο και με τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Χαιρέτη, ο οποίος αποσχίστηκε από την παράταξη του νυν δημάρχου και κατέρχεται επίσης στο πλευρό του Γιάννη Κουράκη. «Με αυτά που λες μας εκθέτεις και μας δημιουργείς πρόβλημα» της είπαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Cretalive.gr (απ’ όπου και η φωτογραφία του επεισοδίου), με την ίδια να απαντά σε υψηλούς τόνους πως το θέμα θεωρείται λήξαν και η Ν.Δ. στο Ηράκλειο δεν στηρίζει κανένα συνδυασμό.

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση η κ. Μπακογιάννη μετέβη στα Χανιά, όπου θα κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής. Και εκεί όμως η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει προσωπικά το χρίσμα στον Αρη Παπαδογιάννη (σ.σ. εδώ η Ν.Δ. δίνει χρίσματα), στις εκλογές κατέρχεται και ο πρώην νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με το περιβάλλον της… Ντόρας Μπακογιάννη. Μύλος δηλαδή, και μπόλικα αυτογκόλ εντός έδρας.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.04.2019