+

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ»

Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, πιθανότατα την επόμενη Παρασκευή ● Η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και οι προσπάθειες για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του έργου του.

Την αταλάντευτη θέλησή τους να εφαρμόσουν την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον τόπο ταφής του εκφράζουν οι φορείς των Χανίων που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη σορό του στα πατρώα εδάφη. Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης με επιστολή που είχε αποστείλει από τον περασμένο Οκτώβριο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αναφέρεται στις οδηγίες που είχε δώσει στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και στον προσωπικό του φίλο και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη. Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, εκεί όπου αναπαύονται ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του, είχε εκφράσει και προσωπικά προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση από το ΚΚΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» για το συγκεκριμένο θέμα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να υπάρξει και νομική κατοχύρωση ώστε να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης της τελευταίας του επιθυμίας.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, τονίζει πως ο ίδιος ο συνθέτης είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά, επισημαίνοντας πως στην ουσία το μόνο που έχει να κάνει ο Σύλλογος είναι να σεβαστεί και να εκτελέσει τις εντολές του ίδιου του εκλιπόντος, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. «Πέφτει σε εμάς το χρέος να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανό για τις επόμενες γενιές το έργο και την ακτινοβολία του», αναφέρει ο κ. Αγοραστάκης.

Ο Μίκης με τους γονείς και τον αδελφό του.

Αναφερόμενος στη σύνδεση του Μίκη Θεοδωράκη με τα Χανιά, ο κ. Αγοραστάκης τονίζει πως ο συνθέτης έζησε περιστασιακά και κατά διαστήματα στο σπίτι στον Γαλατά όπου και συνέθεσε μερικά από τα μεγάλα έργα του, όπως τους «Λιποτάκτες», την «Αντιγόνη» αλλά και τη μουσική του τραγουδιού «Ομορφη Πόλη». Η τελευταία επίσκεψη του Μίκη στα Χανιά έγινε το 2017 οπότε και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το πατρικό του σπίτι.

Ηδη με τις προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος mikisguide.gr, που αποτελεί την πληρέστερη βάση δεδομένων για την εργογραφία του, ενώ στο σπίτι της οικογένειας, που πλέον έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Χανίων, πρόκειται να στεγαστεί το ψηφιακό μουσείο για την ανάδειξη του έργου του. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δημοσιογράφος Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, τονίζει πως υπάρχει ένα τεράστιο έργο του, κυρίως στην κλασική μουσική, το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. «Είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου, η ανάδειξη του έργου αυτού και ήδη υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός. Οι βασικές παρακαταθήκες για τη στενότερη σύνδεση του Μίκη με τα Χανιά μπήκαν πριν από 16 χρόνια στο μεγάλο συνέδριο για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με δεκάδες ομιλητές από πολλές χώρες του κόσμου», αναφέρει ο ίδιος.

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο μικρό νεκροταφείο του Γαλατά, σε χώρο που έχει ήδη ετοιμαστεί με ευθύνη του Συλλόγου Φίλων και σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο. Το μνήμα που θα υποδεχτεί τη σορό του έχει ήδη κατασκευαστεί ενώ εκτός απροόπτου η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία του Γαλατά.

Το μνήμα που θα υποδεχτεί τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην Κρήτη με πλοίο, κάτι που επίσης είχε εκφράσει ο ίδιος ως επιθυμία αναφερόμενος στην πρώτη φορά που έφτασε στο νησί και στα ιδιαίτερα συναισθήματα που του προκάλεσε η εμπειρία αυτή.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, με τον συνθέτη).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.09.2021