+

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Σε αναβολή για τις 5 Φεβρουαρίου 2018 οδηγήθηκε η εκδίκαση για την υπόθεση του παράνομου παραλιακού δρόμου στη Νέα Αλικαρνασσό. Στο εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται ο πρώην περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρώην δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού και 10 ακόμα άτομα που δικάζονται για απάτη εις βάρος της ΕΕ και του Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη παραλιακή λεωφόρος κατασκευάστηκε χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες και, όπως έχει κρίνει και το ΣτΕ) έγινε καταπάτηση του αιγιαλού αφού το Σχέδιο Πόλεως δεν προβλέπει δρόμο για το συγκεκριμένο σημείο. Το έργο αρχικά είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ωστόσο μετά την κατασκευή του και μετά την αποκάλυψη των παρατυπιών απεντάχθηκε, με αποτέλεσμα το κόστος (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) να μετακυλιστεί στο ελληνικό δημόσιο. Ζητούμενο για την αυριανή δίκη είναι αν το δημόσιο θα παραστεί ως πολιτική αγωγή διεκδικώντας και τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Σήμερα το έργο έχει τη μοναδική πρωτοτυπία να χαρακτηρίζεται «πεζόδρομος» αφού ακόμα το σχέδιο δεν προβλέπει δρόμο στο σημείο αυτό και να έχουν τοποθετηθεί οι σχετικές πινακίδες σήμανσης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Μόνο που στην πραγματικότητα, πίσω από την πινακίδα βρίσκεται μια οδός ταχείας κυκλοφορίας, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και στηθαίο στη μέση (στο πρώτο τμήμα της) και διπλή διαχωριστική γραμμή στο υπόλοιπο τμήμα της.

Με βάση το κατηγορητήριο οι 12 κατηγορούμενοι βαρύνονται με «απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, συνολικής ζημίας υπερβαίνουσας του ποσού των 50.000.000 δρχ.» καθώς και με «απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, με την προξενηθείσα (ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία) να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Η συγκεκριμένη δίκη έχει αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν την πρώτη λόγω της αποχής των δικηγόρων και τη δεύτερη λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο πρώην περιφερειάρχης Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης, τα πρώην στελέχη του ΟΛΗ Νίκος Αντωνακάκης, Μηνάς Καπετανάκης, Γιώργος Βιδάκης, Γιώργος Μηλάκης και Γιώργος Λιόκαλος, οι πρώην προϊστάμενοι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Κολυβάκης και Ελένη Μπρεδάκη, ο πρώην προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνος Πατεράκης, καθώς και δύο εργολάβοι.

Σε δύο πρόσφατες δίκες για το ίδιο έργο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και στο Εφετείο Πλημμελημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί  καθώς και στις δύο περιπτώσεις τα δικαστήρια έκριναν πως δεν είχαν δόλο και πρόθεση να προξενήσουν ζημία στο περιβάλλον.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο παραλιακός… πεζόδρομος της Νέας Αλικαρνασσού).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.05.2017